Vjesnik, 30.01.2004. - Sabor o izmjenama Zakona o radu

12-10-2011

Kosor: Nitko nikoga neće siliti da tri godine ostane doma

SDP i Libra protiv Vladinog prijedloga/ HSS i HNS podršku uvjetuju time da se do drugog čitanja Saboru dostavi strategija pronatalitetne politike/ HDZ: Nakon ukidanja trogodišnjeg dopusta pao broj trećerođene djece/ HSS: Nema jamstva da će rodilju nakon tri godine dočekati bilo kakvo radno mjesto/ HSLS: Osnovati poseban fond za samohrane majke/ IDS: Veći problem je kako doći do drugog djeteta nego do trećega

ZAGREB, 29. siječnja – »Ova generacija hrvatskih političara odgovorna je za zaustavljanje negativnog populacijskog trenda. Mi moramo dati odgovore što će se desiti za 50 godina, tko će se voziti našim autocestama i tko će vraćati kredite. Ako se sadašnji trend nastavi, u Hrvatskoj će živjeti oko milijun ljudi manje i neće imati tko raditi. Davanje majkama je najveća moguća investicija u budućnost Hrvatske jer sadašnje demografsko stanje postaje limitirajući čimbenik ukupnoga gospodarskog i društvenog razvoja«, rekla je u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, međugeneracijske solidarnosti i branitelja Jadranka Kosor, predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu, Zakona o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki i Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Tim bi se izmjenama majkama blizanaca te onima s troje i više djece vratila mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta, što je bilo jedno od glavnih HDZ-ovih predizbornih obećanja.
Potpredsjednica Vlade je Istaknula da je riječ o prvoj od mjera kojima se želi zaustaviti nepovoljna demografska situacija u Hrvatskoj, dodavši da će radi demografske obnove biti osnovan savjet za politiku stanovništva. Podsjetivši da su prijedlog produljenja rodiljnog dopusta poduprli i sindikati i poslodavci, upozorila je na diskriminirajući odnos poslodavaca prema ženama koje često u vrijeme trudnoće dobivaju otkaz ili ih se kod zapošljavanja pita jesu li trudne i žele li djecu.
»Ovo je mogućnost koju obitelji mogu koristiti; nitko nikoga neće siliti da tri godine ostane doma. Njome bi se mogao smanjiti i pritisak na vrtiće, a smanjio bi se i postotak bolovanja i bolesti djece, čime bi se ostvarila i ušteda u proračunu«, kazala je Kosor.
Svi su zastupnički klubovi, osim SDP-a i Libre, podržali Vladin prijedlog. HSS i HNS svoju podršku uvjetuju time da se do drugog čitanja Saboru dostavi sveobuhvatna strategija pronatalitetne politike s potrebnim paketom zakona i podacima.
Relativno mirnu atmosferu u sabornici naelektrizirao je Davorko Vidović (SDP). Žestoko kritizirajući Vladin prijedlog, ustvrdio je da nije znanstveno niti stručno utemeljen, već da je po načinu prezentacije ideološki i kontaminiram demagogijom. »Krajnje je opasno, pogubno i dugoročno štetno socijalnim pravima prilaziti parcijalno. Ne bismo trebali sijati iluzije da je problem moguće riješiti ovakvom tricom i kučinom od prijedloga. Deset milijuna kuna koliko bi godišnje trebalo izdvojiti za ovu namjenu podijeljeno na sve stanovnike Hrvatske iznosi 2,3 kune godišnje čime se ne može stimulirati rađanje. U ovom ideološkom diskursu žena se preferira kao majka, odgojiteljica i njegovateljica, a ne respektiraju se iskustva drugih država koje iste probleme pametnije i sustavnije rješavaju«, rekao je Vidović, izazvavši negodovanje u klupama vladajućih i niz replika HDZ-ovih zastupnika. Reagirao je i predsjednik Sabora Vladimir Šeks ocijenivši njegov govor uvredljivim. »Može se kritizirati sve, ali diskvalifikatorski je nazivati ičiji prijedlog tricom i kučinom«, kazao je Šeks.
I Vilim Herman (Libra) usprotivio se Vladinom prijedlogu, kazavši kako bi te mjere dovele u opasnost ravnopravnost spolova. »Vladin prijedlog izlazi iz europskih okvira pretvarajući ženu u prokreacijski stroj, a ne ravnopravnog subjekta«, kaže i traži od Vlade da do drugog čitanja pripremi projekciju učinaka prijedloga.
Jadranka Kosor je odbacila Hermanove tvrdnje kazavši: »Vlada neće nadzirati obitelj, jer bi to podsjećalo na orwelovski svijet«.
»Kako su krenule replike i ispravci krivih navoda uvjeren sam da nećemo ni za jedan promil podići natalitet u Hrvatskoj«, konstatirao je Dragutin Lesar (HNS). Kazavši kako je nužno hitnim mjerama zaustaviti pad nataliteta, upozorio je da se svi zalažu za veći broj djece a da se istodobno naplaćuje PDV od 22 posto za paketić pelena i proizvode za bebe. On od Vlade do drugog čitanja traži koncept rješavanja cijelog niza pitanja, od rodiljnih naknada, visine dječjih doplataka, financiranja gradnje dječjih vrtića i jaslica.
»U funkciji pronatalitetne politike mora biti i gospodarska, porezna i socijalna politika, a danas nema nikakvog jamstva da će rodilju nakon tri godine dočekati bilo kakvo radno mjesto, dok su mlađe žene nepoželjne na tržištu rada«, tvrdi Ljubica Lalić (Klub HSS-a)
Karmela Caparin (Klub HDZ-a) u prilog vraćanju trogodišnjeg dopusta spomenula je da je nakon ukidanja tog prava 2000. pao broj trećerođene djece.
Đurđa Adlešić (Klub HSLS-DC) je pozvala na veću brigu za jednoroditeljske obitelji. Spomenula je i da se 80 posto alimentacija naplaćuje sudskim putem te predložila osnivanje posebnog fonda za samohrane majke iz kojeg bi se alimentacije isplaćivale.
Damir Kajin (Klub IDS-a) je podsjetio da je njegova stranka bila protiv ukidanja prava na trogodišnji dopust, ali i da je bivša vlada uvela rodiljne naknade i za nezaposlene žene. »Daleko veći problem u Hrvatskoj je kako doći do drugog djeteta nego do trećeg. Demografska obnova treba postati jedno od dominantnih političkih i egzistencijalnih pitanja Hrvatske«, naglasio je Kajin.
Milan Jelovac, Marijan Lipovac