Večernji list, 21.01.2004. - "Bodlja - Rode neće rodiljski" i reakcija Udruge Roda

12-10-2011

RUBRIKA: OTVORENO

BODLJA

Rode neće rodiljski

Je li udruga «Roda» anketirala sve majke kad tvrdi da one neće dulji rodiljski dopust, i to plaćeni? Pa dobit će i dopust i veće naknade, koje im je oduzlea Račanova vlada, s kojom je ta udruga tiho paktirala.

Čitateljica, Zagreb

 

Udruga Roda reagirala je slijedećim priopćenjem:

Poštovani,

Povodom "bodlje" koja je objavljena u Vašem listu 21. siječnja 2004., pozivamo se na članak 39. Zakona o javnom informiranju i molimo da objavite naš komentar u cijelosti. Vaša čitateljica osvrnula se na stav Udruge RODA o vraćanju trogodišnjeg rodiljnog dopusta. Iz tekstova koji su zadnjih dana objavljivani u medijima moglo se zaključiti da se RODA protivi uvođenju trogodišnjeg rodiljnog dopusta, međutim, to nije u skladu s našim stavom. Mi kao udruga nismo protiv takvog dopusta, nego smo svugdje isticali da se za taj dopust nismo posebno zalagali. Naime, smatramo da on ulazi u domenu demografske politike s kojom se ovih godina nismo posebno bavili, već smo je prepustili stručnjacima i demografima. Istina je da smo na pitanja kakve mogu biti posljedice ovakvog dopusta ustvrdili da je moguće da se on odrazi na probleme pri zapošljavanju žena, ali smo isto tako u našim izjavama govorili da nemamo ništa protiv da se obiteljima omogući i ovakav oblik pomoći ako novaca u proračunu ima dovoljno. U svim izjavama naglasili smo da smatramo da je hitno potrebno vratiti iznose naknada za drugih 6 mjeseci te uvesti i sve dodatne načine pomoći mladim obiteljima kao što je npr. fleksibilizacija uvjeta rada. Dakle, nismo se javljali da bi osporili trogodišnji dopust, već da bismo istakli goruće probleme u ovoj domeni.

Posebno nas je iznenadio komentar čitateljice da je udruga "paktirala" s prethodnom Vladom. Ovakva izjava zaista nema temelja, pogotovo ako znamo da je udruga osnovana u vrijeme "Račanove" vlade i to radi dizanja glasa za prava majki. RODA je jedina nevladina udruga koja se u prethodne dvije godine borila za prava majki i to vrlo jasno i glasno. Održali smo 6 prosvjeda na Markovom trgu, što ispred Vlade, što ispred Sabora, davali nebrojene objave za medije i press konferencije, održali nekoliko medijskih sučeljavanja s predstavnicima vlasti. Od našeg osnutka surađivali smo sa svim strankama, a rekli bismo i posebno dobro s gospođom Kosor koja nam je oduvijek davala svoju podršku. Ovih dana očekujemo prijem u novo ministarstvo i nadamo se uspješnoj suradnji jer je očito da se s potpredsjednicom Vlade slažemo u nizu pitanja iz problematike obitelji i majčinstva. No, kao nevladina organizacija uvijek ćemo isticati kako pozitivne korake svake vlade, tako i one sa kojima se ne slažemo, ili tražiti ono što smatramo da Vlada i Sabor mogu napraviti da bi roditeljima i djeci bilo lakše i ljepše.

Srdačan pozdrav
Ivana Zanze
Tajnica Udruge

29. siječnja 2004. u Večernjem listu objavljena je skraćena verzija priopćenja, također u rubrici Otvoreno:

REAGIRANJE

Nismo protiv ako ima dovoljno novca

U povodu "bodlje" čitateljice o stavu Udruge Roda o vraćanju trogodišnjega rodiljskog dopusta, iz novinarskih se tekstova moglo zaključiti kako se protivimo uvođenju trogodišnjeg rodiljskog dopusta, no to nije točno. Mi nismo protiv takva dopusta, nego ističemo da se za taj dopust nismo posebno zauzimali. Istina je da smo ustvrdili kako je moguće da se takav rodiljski odrazi na probleme pri zapošljavanju žena, ali nemamo ništa protiv da se obiteljima omogući i takav oblik pomoći ako novca u proračunu ima dovoljno.
Ova udruga nije "paktirala" s prethodnom vladom. Osnovana je u vrijeme Račanove vlade, i to radi dizanja glasa za prava majki. Kao nevladina organizacija uvijek ćemo isticati pozitivne korake svake vlade, ali i one s kojima se ne slažemo.

Ivana Zanze, Udruga Roda