Večernji list, 04.02.2004. - Udruga Roda putem inetneta pokrenula akciju za kvalitetnije uvjete rada u vrtićima

12-10-2011

UDRUGA RODA PUTEM INTERNETA POKRENULA AKCIJU ZA KVALITETNIJE UVJETE RADA U VRTIĆIMA

Apel za bolje vrtiće

Premalo odgajatelja i duge liste čekanja tek su dio problema, vele u udruzi

    Premalo odgajatelja u vrtićima, nedostatak prostora i neadekvatna prehrana djece samo su neki od razloga koji su članove udruge Roditelji u akciji, RODA, nagnali da pokrenu akciju za kvalitetnije uvjete rada u vrtićima. Javni apel "Za vrtiće iz bajke" uputili su preko svojih internetskih stranica, te pokušavaju prikupiti što više potpisa podrške roditelja čija su djeca u vrtićima ili jaslicama.
    - U vrtićima nema dovoljno teta i stručnih suradnika. Potrebno je zaposliti više odgajatelja koji će raditi s manjim skupinama djece. Danas u nekim vrtićima jedna teta zna brinuti i o 28 mališana - kaže Davorka Malenica Makarović, koordinatorica akcije. Ističe kako je, osim nedostatka osoblja, problem i manjak prostora, pa u Zagrebu ove godine oko 800 djece nije dobilo mjesto u vrtiću. Udruga RODA zalaže se i za promjenu jelovnika, jer, naglašava, djeci u dobi od godine dana daju se ista jela kao i petogodišnjacima, a među kojima su, primjerice, paštete, salame i zelje.
    - Smatramo da stručni ljudi u vrtićima rade svoj posao dobro, trude se, no zbog nedostatka novca nije im omogućeno raditi i bolje. Kad bi jedna teta imala manje djece, mogla bi im se više posvetiti - istaknula je D. Malenica Makarović i dodala da će nakon što prikupe još potpisa apel uputiti svim nadležnim institucijama.
    Nikolina Karin majka je Karla, koji nema niti dvije godine, a ide u jaslice u Dječji vrtić Jarun. O dvadesetak djece, veli, u jutarnjoj smjeni brinu se dvije medicinske sestre, dok u popodnevnim satima ostaje samo jedna.
    - Od rujna niti jednom djecu nisu izveli niti u krug vrtića na zrak jer im je to prevelik posao. Dok se tete sa starijom djecom igraju i pjevaju, manju djecu samo čuvaju - ispričala je N. Karin.
    U gradske predškolske ustanove, kojih je na području Zagreba 55, ide oko 27.700 djece. Oko 21.000 djece je u vrtiću, a njih 6800 u jaslicama. Zbog nedostatka kapaciteta, prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje i sport, oko 700 djece iz dječjih vrtića Špansko, Jarun, Malešnica, Remetinec, Leptir i Sesvete roditelji svakodnevno moraju voditi u udaljenije vrtiće Prečko, Vrapče, Rudeš, Utrina i Zrno. (Zo. D.)
Zorana DELJANIN