UNICEF

12-10-2011

http://www.unicef.org/index.php

 
UNICEF je vodeća svjetska organizacija koja brine o djeci, njihovim pravima i potrebama. Djeluje u više od 150 zemalja gdje pomaže djeci da prežive i izgrade svoje potencijale od ranog djetinjstva do adolescencije.

 

Glavni cilj programa “Infant and Young Child Feeding” ove organizacije je zaštita, promocija i podupiranje optimalne prehranje dojenčadi i djece. (http://www.unicef.org/nutrition/index_breastfeeding.html)

Na dijelu posvećenom dojenju (http://www.unicef.org/nutrition/index_24824.html) podaci su o utjecaju dojenja na preživljavanje djece (dojena djeca imaju najmanje šest puta veću šansu preživljavanja u prvim mjesecima života od nedojene djece). Može se pročitati sve o prednostima dojenja, rizicima prehrane zamjenskim mlijekom kao i prehrane kombinacijom zamjenskog i majčinog mlijeka.

Također postoji dio posvećen prehrani dojenčadi u izvanrednim situacijama (http://www.unicef.org/nutrition/index_24825.html, http://www.unicef.org/emerg/index_50471.html)

Kako je prehrana djece mlađe od dvije godine posebice bitna zbog njihovog brzog rasta i razvoja te  podložnosti bolestima, objašnjena je i problematika komplementarne prehrane. http://www.unicef.org/nutrition/index_24826.html

Drugi vrlo važan program kojeg UNICEF provodi je pomoć pri provođenju Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko o čemu se može pročitati ovdje  (http://www.unicef.org/nutrition/index_24805.html)

Na stranicama su predstavljeni su i drugi načini djelovanja UNICEF-a poput “10 koraka do uspješnog dojenja”, Inicijativa ''Bolnica prijatelj djece'' (http://www.unicef.org/nutrition/index_24806.html) i  “Međunarodni tjedan dojenja” (http://www.unicef.org/childsurvival/index_55388.html).

UNICEF djeluje i u Hrvatskoj - UNICEF Hrvatska (http://www.unicef.hr/show.jsp?page=146930)