Ubrzano dobivanje na težini kod dojenih beba

12-10-2011

Navikli smo na pitanja i strahove majki koje su zabrinute dobivaju li njihove bebe dovoljno na težini, ima li mama dovoljno mlijeka, je li mlijeko "dovoljno kalorično", da nije "preslabo", nije li dijete gladno..... Ovim mamama učinit će se nevjerojatno, ali postoje i dojene bebe koje ubrzano napreduju samo na majčinom mlijeku, toliko da se ponekad čini da je taj dobitak na kilaži prevelik.

Kada dijete dobiva na težini brže nego što je uobičajeno i prema krivuljama rasta, majka se može zabrinuti i pitati se je li to put prema pretilosti u odrasloj dobi.

Kada govorimo o isključivo dojenoj djeci mlađoj od šest mjeseci, mama može biti bez brige. Majčino mlijeko nema "praznih kalorija", kao što je to slučaj kod potpuno prerađenih namirnica. Nije dokazano da će djeca koja ubrzano napreduju samo na majčinom mlijeku, imati problema s prevelikom težinom u starijoj dječjoj dobi, kao adolescenti ili odrasli ljudi. U stvari, nekoliko studija pokazuje da dojenje ima zaštitni učinak prema pretilosti (Gillman, 2001; Martorell, 2001; Kramer, 1981), što pokazuje i pregled literature (Butte, 2001).

Ako vam se vaša beba čini previše bucmasta i možda preteška za svoju dob, imajte na umu da ove "zalihe" koje se akumuliraju u relativno pasivnom dojenačkom dobu, predstavljaju pripremu za izuzetno aktivno vrijeme kad stalno zauzeti puzavci i jednogodišnjaci kojima je trčanje uobičajeni način kretanja možda neće imati vremena za jelo. Obično u dobi od 2-3 godine zalihe se prirodno potroše i dijete se vizualno izduži i "stanji".

Potrebe za hranom različite su i individualne kod svakog djeteta te ograničavanje dojenja u smislu prorjeđivanja podoja ili uvođenja čaja ili vode kao nadomjestka obroku majčinog mlijeka, ne vode prema zdravijem djetetu. Ako odlučite ograničiti rast stavljajući bebu na dijetu, postoje rizici koji nisu zanemarivi. Djeca trebaju hranu da bi njihov organizam proizveo sve vrste stanica, moždane i živčane, isto kao i masne stanice. Kao i kod odraslih ljudi, nutritivne potrebe djeteta variraju i individualne su.

Ako je beba mlađa od šest mjeseci i već uz majčino mlijeko dobiva i dohranu, treba naglasiti da  rano uvođenje ostalih namirnica osim majčinog mlijeka može pridonijeti pretjeranom hranjenju. Budući da bebe ne mogu jasno dati do znanja kada su primile dovoljno hrane, postoji rizik da će majka dijete hraniti previše i tako početi obrazac hranjenja koji zanemaruje djetetove znakove.

Ukoliko dohrana čini znatan dio djetetove prehrane, a majka je želi smanjiti, to može učiniti postupno na način da češće doji kako bi joj se količina mlijeka povećala i bila dovoljna da podmiri hranidbene potrebe djeteta.

Ako je dijete starije od šest mjeseci i u dohrani jede visoko kalorične namirnice te izuzetno brzo dobiva na težini, majka može ponuditi prirodniju i zdraviju vrstu hrane, kao što su svježe voće i povrće. Također ne treba zaboraviti da je majčino mlijeko osnovna hrana tijekom čitave prve godine života djeteta. Dohranu treba smatrati nadopunom dojenju tijekom tog razdoblja.

Pripremila: EminaA

Izvor: Breastfeeding Answer Book

Objavljeno: 15. kolovoza 2006.

 

Tekstove o dojenju s naših stranica smijete slobodno koristiti - znanje o dojenju treba širiti, ali molimo da uvijek navedete da se radi o Rodinom tekstu i stavite link na našu stranicu! Hvala.