U rodilištima se ne slavi Majčin dan!

12-10-2011

Udruga RODA – Roditelji u akciji odlučila je povodom obilježavanja Majčinog dana pokrenuti akciju kojom bi se senzibilizirala hrvatska javnost o lošim uvjetima u hrvatskim rodilištima i upoznala s kršenjem osnovnih ljudskih prava tijekom porođaja. Udruga RODA u ovoj akciji nastupa u suradnji sa Udrugom primalja i Udrugom B.a.B.e.

Akcija kojom planiramo obilježiti Majčin dan sastojat će se, između ostalog, od povorke žena koje će nositi transparente s natpisima (povorka kreće točno u 10 sati s početka Jurišićeve ulice, molimo zainteresirane da nam se pridruže nešto ranije), štanda na kojem će se dijeliti edukativni materijali, letci, popunjavati anketa, informirati trudnice o tome kako mogu zaštititi svoja i djetetova prava, dijeliti poklončići trudnicama i majkama itd.

Akcija će se održati 12. svibnja 2007. godine od 10 do 14 sati, u strogom centru Zagreba. O točnom mjestu zbivanja obavijestit ćemo vas naknadno na portalu i forumu Udruge.
Također, pozivamo majke  da nam se jave na Majčin dan 13. svibnja od 10 do 17 sati na tel. 01 6177 500 i ispričaju nam svoje iskustvo s poroda.

U okviru ove akcije, održat će se i tematska sjednica (Prava rodilja i položaj primalja) saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gdje će Udruga RODA i hrvatske primalje, kao i Udruga B.a.b.e. predstaviti trenutno stanje u hrvatskim rodilištima, te naglasiti kako se u slučaju nepoštivanja odluka rodilja za prirodnim i intimnijim porodom, krše njihova temeljna ljudska i ženska prava.

Udruga RODA je prije pet godina organizirala peticiju "Moj porod – Moje tijelo – Moj izbor" kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost i apelirala na rodilišta da promjene zastarjele prakse koje se još uvijek provode u našim rodilištima. Pri skrbi kod normalnih poroda, u hrvatskim se rodilištima ne poštuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 1999. o normalnim porođajima. Svjetska zdravstvena organizacija odbacila je mnoge postupke koji se rutinski primjenjuju u našim rodilištima kao nepotrebne ili čak štetne. Nasuprot tome, postupci za koje su istraživanja pokazala da su korisni, nedostupni su u većini hrvatskih rodilišta.

Pet godina nakon peticije, situacija nije znatno bolja. Pomaci su neznatni i vrlo spori, ginekolozi i rodilišta su i dalje neprobojan zid, a želje rodilja za humanijim, intimnijim i prirodnijim porodom uglavnom se ne poštuju. Ne postoje znanstveno utemeljeni pravilnici koji bi određivali kako se skrbi pri normalnom fiziološkom porodu - u našim rodilištima medicina je stala u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Iako se zna da otprilike 80% žena može roditi zdravo dijete bez ikakvih intervencija, rutinskim postupcima koji se i dalje provode dolazimo do toga da je gotovo svaki porod pretvoren u rizično stanje i bolest koja zahtijeva liječenje, a inače zdrava rodilja i novorođenče postaju bolesnici koji se dugo oporavljaju od poroda. Osim što se bezrazložno opterećuje zdravstveni sustav, žene često doživljavaju porod kao traumu što utječe na njihovu odluku o rađanju još djece.

Uz gore navedena evidentna kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata, sablažnjava činjenica da se u rodilištima konstantno krše i temeljna, najosnovnija, ljudska prava rodilja i novorođenčadi. Ulaskom u rodilište, vrlo često se dogodi da rodilja postane broj bez prava glasa: nad njenim tijelom se izvršavaju postupci bez traženja pristanka, bez objašnjavanja o čemu se radi, uz uvijek prisutan izgovor da se sve radi "u interesu djeteta". Primalje koje bi htjele pomoći rodilji da povrati svoje dostojanstvo i da aktivno sudjeluje u porodu, često doživljavaju zastrašivanje od strane nadređenih liječnika.

Poduzetnice, političarke, umjetnice... žene koje su uspješne i cijenjene, koliko god u svakodnevnom životu bile pune samopouzdanja i samosvijesti, kad dođe vrijeme poroda, često shvaćaju da u rodilištima vrijede drugačija pravila. U rodilištu se ne cijeni tijelo koje je devet mjeseci savršeno njegovalo i štitilo novo ljudsko biće. Ne cijeni se zapanjujuća snaga prirode. Ne sluša se intuicija i poruke buduće Majke. Ne priznaje se njena sposobnost da bez uplitanja, nježno i sigurno, rodi zdravo dijete. U rodilištu se ne slavi Majčin dan.

Postavši objektima proizvodnog procesa (jer kako drugačije to nazvati!), izgubivši identitet i pravo na odlučivanje o svom tijelu, gubimo najvredniju priliku za neizmjeran osobni rast, priliku za injekciju samopouzdanja i samopoštovanja koja traje cijeli život. Gubimo mogućnost postati Majkom na način kako je to priroda zamislila i evolucijom savršeno oblikovala.

Mnoge žene svjesno odbacuju tu priliku, govoreći da je najvažnije da djetetu bude dobro... ne shvaćajući da je prirodan porod – najsigurniji porod. Ne znajući da svaka, ali baš svaka od intervencija koje im bez pitanja poslužuju kao koktel dobrodošlice, donosi rizik za bebu koju nose u trbuhu. Priroda je pazila na svaku, i najsitniju kockicu slagalice poroda: dobrobit majke i djeteta neraskidivo su povezani.

Kao što način na koji smo rođeni nemjerljivo utječe na cijeli naš život, tako i iskustvo poroda može osnažiti ženu do kraja života, ali i ostaviti joj neizbrisivu traumu. Podsjećamo na jednostavnu istinu: korak prema humanijem društvu počinje tamo gdje počinje i sam život - u procesu rađanja novog ljudskog bića.

Pridružite nam se na našoj akciji i obilježimo zajedno Majčin dan!

 

Udruga RODA
Objavljeno: 8. svibnja 2007.