Trudnoća i pušenje

12-10-2011

Žena koja puši više od pola kutije cigareta u trudnoći ima puno veću mogućnost da rodi dječaka sa problemima u ponašanju - rezultat je istraživanja medicinskog centra iz Chicaga provedenog prije nekoliko godina. Pretpostavlja se da do problema dolazi stoga što nikotin sprečava razvoj mozga u fetusa.

Istraživanje je provedeno na 177 dječaka između 7 i 12 godina koji su bili upućeni na klinike zbog problema u ponašanju. Od 24 posto majki, koje su izjavile kako su pušile više od pola kutije cigareta u trudnoći, problem je ustanovljen kod čak 80 posto dječaka. Za usporedbu, isti je problem uočen kod 50 posto dječaka čije majke nisu pušile.

Iako je pušenje u trudnoći povezano sa premalom porođajnom težinom (udvostručuje šanse da dođe do toga), preranim porodom (uvećava šanse za 20 posto) i smrtnosti novorođenčadi (tri puta veća šansa), još uvijek puši vrlo velik broj trudnica. Danas u svijetu puši oko 12 posto žena. Prema podacima WHO-a, u cigaretama uživa oko 15 posto žena u razvijenim zemljama te oko 8 posto u zemljama u razvoju. Ipak, prestane li žena pušiti do kraja prvog tromjesečja, ima jednake šanse da rodi dijete s malom porođajnom težinom kao i žena koja nikada nije pušila. Čak i odustajanje od cigarete u trećem tromjesečju može pomoći da beba dobije na težini.

Trudnice bi trebale izbjegavati zadimljene prostorije, jer čak i pasivno pušenje može utjecati na nisku porođajnu težinu djeteta.

Također, pušenje povećava rizik i od astme, rascijepljene usnice kod bebe, deformacije stopala - a dokazan je i smanjen intelektualni potencijal. Trudnica pušenjem svoje nerođeno dijete izlaže riziku abrupcije placente - što može dovesti do smrti ploda. Nikotin također sužava krvne žile, tako da ometa protok hrane i kisika do bebe. Postoje čak i istraživanja koja dokazuju da se djetetu povećava rizik od astme i leukemije.

Između više od 2500 različitih kemikalija u duhanskom dimu, niti jedna nije nimalo korisna za vas i vaše dijete.

Naravno, pušenje nije pozitivno niti u vrijeme dojenja, obzirom da dijet dobija nikotin preko mlijeka. Dobro je i zamoliti prijatelje koji vam dolaze u posjetu da ne puše u blizini bebe. Ona ionako ima malena pluća, a dim joj samo može otežati disanje (osim što ju truje!). Bebe izložene duhanskom dimu imaju i veću mogućnost da pate od čestih infekcija uha.

Dobra vijest jest da je u trudnoći najlakše prestati s pušenjem, obzirom da ovaj put odluka nije samo zbog sebe a i mučnine koje prate prvo tromjesečje mogu biti “pomagač” da Vam se zgadi cigareta.

Sa svakim istraživanjem rezultati su sve više zastrašujući. Naravno da postoji mogućnost da beba bude potpuno u redu iako ste pušili cijelu trudnoću, ali želite li zaista riskirati?

Ninochka