Trudnički dijabetes i test tolerancije na glukozu

12-10-2011

Između 24. i 28. tjedna trudnoće neki liječnici rutinski šalju trudnice na pretragu glukoze u krvi zbog mogućeg gestacijskog dijabetesa, tj. povišenog šećera u krvi.
Trudnički dijabetes se javlja kada tijelo ne može proizvesti ili razgraditi inzulin, hormon gušterače kojim stanice glukozu pretvaraju u šećer, tj. iskoristivu energiju. Trudnički dijabetes obično prestaje poslije rođenja djeteta.
Ukoliko vaš liječnik smatra da ulazite u rizičnu skupinu trudnica ili je rutinska pretraga pokazala visoku razinu šećera u urinu, vjerojatno će vas poslati na pretrage prije 24. tjedna trudnoće.
U principu, nema tipičnih simptoma trudničkog dijabetesa, rijetko su vidljivi i pretraga krvi je jedini način da se otkrije, no neke trudnice mogu osjetiti žeđ ili umor.
Pretrage neće biti potrebne ako vam je dijabetes dijagnosticiran prije trudnoće. U tom slučaju cijelo vrijeme trudnoće vodit ćete zajedno sa svojim liječnikom računa o vašemu stanju.
Kao ni ostale pretrage te vrste tako ni ova neće dati konačnu dijagnozu – pretraga postoji kako bi uputila na trudnice koje trebaju dodatne pretrage. Imajte na umu da pozitivan nalaz nakon pretrage ne znači da imate gestacijski dijabetes. U stvarnosti samo jedna trećina trudnica s pozitivnim prvim nalazom zaista ima dijabetes.

Test tolerancije na glukozu

Ako liječnik sumnja na trudnički dijabetes, napravit ćete test tolerancije na glukozu. Morat ćete popiti otopinu šećera koja sadrži 75 grama glukoze u oko 3 dl vode. Možda je možete dobiti rashlađenu ili s ledom.

Nakon sat vremena izvadit će vam krv i provjeriti razinu šećera. Na ovaj način može se vidjeti koliko učinkovito vaše tijelo prerađuje šećer. Nalaze ćete dobiti kroz nekoliko dana.

Ukoliko su vrijednosti previsoke, što se događa u 15 do 23 posto slučajeva, liječnik će vas uputiti na test tolerancije na glukozu koji traje tri sata i na taj način provjeriti imate li gestacijski dijabetes. Dobra je vijest da većina žena čiji nalazi možda nisu bili dobri pri prvoj pretrazi ipak nema dijabetes.

Neke buduće majke osjećaju mučninu nakon što popiju otopinu glukoze. Ponekad pomaže da nekoliko sati prije pretrage nešto pojedete. Ukoliko ipak povratite ubrzo nakon pijenja glukoze, morat ćete ponoviti pretragu. Većina trudnica prođe bez ovih poteškoća. Situacija je malo drugačija kod trosatnog testa tolerancije na glukozu jer je otopina slađa ili je ima više, a pije se na prazan želudac.

Koliko iznosi povišena razina glukoze u krvi?

Liječnici koriste različite standarde za određivanje razine glukoze u krvi. Neki će vas poslati na test tolerancije na glukozu jer je jednosatna analiza krvi pokazala 140 mg glukoze na decilitar krvne plazme (mg/dl) ili više. Neki će to učiniti pri vrijednosti od 130 mg/dl iako je vjerojatnost za lažnu uzbunu u tome slučaju veća.

Ukoliko nalaz pokaže razinu veću od 200 mg/dl, većina će liječnika zaključiti da imate dijabetes i neće zahtijevati dodatni test tolerancije na glukozu. Međutim, za sve vrijednosti između 140 i 200 bit će potrebno napraviti trosatni test tolerancije na glukozu kako bi se postavila konačna dijagnoza.

Kako izgleda trosatni test tolerancije na glukozu?

Tri dana prije ove pretrage trebate jesti najmanje 150 grama ugljikohidrata dnevno. Ako se normalno hranite, bit će dovoljno pojesti dodatnu krišku kruha uz svaki obrok. Osam do četrnaest sati prije pretrage smijete piti samo vodu pa je najbolje obaviti je odmah ujutro.

Kada stignete u laboratorij, prvo će vam izvaditi krv i izmjeriti razinu glukoze natašte, nakon čega ćete popiti otopinu glukoze. Pripremite se na još tri uboda iglom jer će vam u sljedeća tri sata vaditi krv svaki sat. Trebali bi vam vaditi krv svaki put iz druge ruke.

Bilo bi dobro sa sobom ponijeti nešto za čitanje i za jelo jer ćete vjerojatno biti gladni nakon posljednjeg vađenja krvi.

Ukoliko jedan od nalaza ne bude u redu, pretragu ćete vjerojatno morati ponoviti kasnije u trudnoći. Isto tako vaš liječnik može vam preporučiti izmjene u prehrani ili neke vježbe. Ako su dva ili više nalaza neuredni, dijagnosticirat će vam gestacijski dijabetes i vaš liječnik će vam prepisati terapiju. Ova tabela prikazuje razine koje su izvan granica normale.

Razdoblje

Neuredan nalaz

Natašte

95 mg/dl ili više

Prvi sat

180 mg/dl ili više

Drugi sat

155 mg/dl ili više

Treći sat

140 mg/dl ili više

Što u slučaju da mi je dijagnosticiran gestacijski dijabetes?

To će stanje vjerojatno trajati samo koliko i trudnoća. Kod malog broja žena dijabetes ostane i nakon trudnoće tako da ćete morati obaviti još jednu pretragu šest tjedana nakon poroda.

Najveća opasnost povišene razine šećera u krvi jest da dijabetes prijeđe i na dijete, što znači da će se ono roditi iznadprosječno veliko, a to otežava porođaj. Također, postoji mogućnost da ćete dijete roditi carskim rezom. Trudnica svakako mora držati dijabetes pod liječničkim nadzorom te će tijekom cijele trudnoće imati manje razloga za zabrinutost.

Najvećem riziku izložene su trudnice koje su već imale dijabetes ili trudnički dijabetes. Pretile žene su također u opasnosti kao i one koje imaju poteškoća vezanih uz trudnoću, kao što su spontani pobačaj ili eklampsija. Od ostalih rizičnih skupina treba spomenuti starije majke s visokim krvnim tlakom.

Promjenom načina života možete pomoći sebi i svome djetetu. Vaš će vam liječnik reći da promijenite način prehrane, a možda ćete morati potražiti savjet nutricionista. Svakako ćete morati izbjegavati hranu koja sadrži jednostavni šećer, kao što su kolači, keksi, slatkiši ili sladoled. Umjesto toga, možete jesti hranu koja sadrži prirodni šećer, poput voća.

Važno je jesti uravnotežene obroke, a složeni šećeri poput tjestenine, riže ili krumpira zdravi su za vas i vaše dijete.

Kod 1 od 10 žena dogodit će se da promjenom prehrane neće uspjeti staviti bolest pod kontrolu te će im liječnik propisati injekcije inzulina.

Također, liječnik će preporučiti redovito vježbanje, u skladu s tim koliko je to sigurno za vas i dijete. Vježbanje će vam pomoći da održite razinu šećera u krvi u normali. Šetnja je najlakši oblik vježbanja tijekom trudnoće.

Čak i ako se izliječite od dijabetesa poslije djetetova rođenja, izloženi ste većoj opasnosti u sljedećoj trudnoći i kasnije u životu.

Zato je važno nastaviti vježbati, kontrolirati težinu i zdravo se hraniti.

Prevela: VišnjaZ
Pripremile: Kelly, AndreaGZ
Izvor: Babycenter
Objavljeno: 19. listopada 2007.