Trudnice i snovi

12-10-2011

Kako sanjaju trudnice?

Kao prvo, trudnice sanjaju često i puno intezivnije. Najveći broj trudnica slaže se kako su im snovi najintezivniji početkom i na samom kraju trudnoće.

 

Što sanjaju trudnice?

Početkom trudnoće snovi su raznovrsni; napravljene su studije o tome što trudnice najčešće sanjaju, pa su po tome na prvom mjestu snovi o gradnji kuće, životinje i na kraju voda.

Voda se vrlo često pojavljuje u snovima trudnica. Klasična interpretacija vode upućuje na majčinu figuru. Voda je nešto što prihvaća i štiti, što tijelo čini beskrajno laganim. Kada sanjate da se nalazite u vodi i mirno plivate, to može biti jako smirujuća i pozitivna slika koja stvara neku vrstu kružnog oblika vode-majke koja drži u svojoj plodnoj vodi vlastito dijete.

Vrlo su česti i snovi u kojima se buduća majka vraća u djetinjstvo. Lako je moguće da žena ponovno proživljava osjećaje iz djetinjstva, da se vidi u odnosu prema roditeljima, posebice prema majci.

Približavanjem termina poroda nekada lijepi snovi znaju se pretvoriti u prave noćne more, jer se povećava stupanj zabrinutosti kod trudnice. Na primjer: san kako ženu zahvaćaju trudovi a ona još nije spremila stvari za bolnicu upućuje na strah da nismo na visini zadatka. Preplavljuju vas osjećaji nespremnosti za novu ulogu. I najuznemiravajući san ne treba stvoriti osjećaj krivnje. To je zabrinutost zbog velike promjene u životu koju će neizbježno donjeti rođenje malog bića.

Ružni snovi pomažu ženi u analiziranju osjećaja tako da ih postaje svjesna i nauči ih bolje savladati.

Istraživanje kojim su obuhvaćene trudnice koje čekaju svoje prvo dijete, pokazalo je da su pred kraj trudnoće česti snovi u kojima dijete ima već dvije ili tri godine. Oni, smatraju naučnici, pomažu majci da se pripremi za “odvajanje” od fetusa koje donosi porođaj.

Vodite dnevnik snova, zabavno je. Zapišite snove i pratite kako se mijenjaju napredovanjem trudnoće.

Sany