Tri dana s Michelom Odentom - Paramanadoula seminar u Zagrebu

12-10-2011

Udruga RODA nastavlja s ugošćavanjem svjetskih autoriteta u domeni trudnoće i poroda. U Zagreb nam dolaze eminentni francuski porodničar i predavač Michel Odent i najpoznatija doula na svijetu, Liliana Lammers.

Trodnevni Paramana doula seminar održat će se 22., 23. i 24. siječnja u Zagrebu, u prostorijama mjesne samouprave gradske četvrti Gornji grad Medveščak u Voćarskoj 71. Očekivano trajanje je od 9 do 16 sati.

Za rezervaciju mjesta na seminaru već sad ispunite prijavnicu.

Cilj trodnevnog seminara je stjecanje znanja o neinterventvnom porodu, osnaživanje i edukacija žena za ulogu doule (pratnje pri porodu drugim ženama).

Seminar uključuje sve što bi doula trebala znati o trudnoći, fiziologiji poroda i dojenju, a neke zanimljive teme su i kontroverza oko ultrazvuka, rano cijepljenje novorođenčadi i prehrana u trudnoći. 


Polaznice dobivaju certifikat doule.

Iako je ime dobila tek nedavno, doula (grčki = robinja) je jedno od najstarijih zanimanja koje je u Hrvatskoj još uvijek nepriznato, ali i nepoznato. Tiha i nenametljiva podrška iskusne doule prije, tijekom i nakon porođaja mnogim je ženama pomogla u pripremi za porođaj, tijekom samog porođaja, ali u o osjetljivom razdoblju nakon porođaja. Znanstvena istraživanja pokazala su da su mnoge žene značajno zadovoljnije porođajem ukoliko su imale podršku doule. Tome u prilog ide i činjenica da se uporaba intervencija i medikamenata tijekom porođaja, koji su mnoge fiziološke trudnoće i porođaje pretvorili u medicinska i patološka stanja, značajno smanjuje ukoliko porođaju kao pratnja rodilji prisustvuje prijateljska ženska osoba.

"Zašto postoji potreba za doulom?
U vrijeme oko poroda, žene bi se trebale osjećati sigurno, objašnjava dr. Odent. One trebaju vrstu zaštite koja se osigurava prisustvom majke. No, iz više razloga specifičnih za naše vrijeme, mnoge se žene ne mogu osloniti na vlastitu majku, a otac djeteta ne može zamijeniti majčinski lik. Njima je stoga potrebna doula.
Jeste li majka ili baka, želite li pomoći drugim ženama kako doula?
Prije svega, doula je i sama imala pozitivno iskustvo porođaja i njege djeteta nakon rođenja. "

 

Ukoliko želite sponzorirati ovaj seminar

Cijenjeni sponzori, namjera nam je da snižavanjem cijene kotizacije omogućimo što većem broju žena prisustvovanje ovom seminaru. Upravo zbog toga Vas molimo za financijsku potporu u pokrivanju troškova za ovo događanje.

Veliki dio aktivnosti Udruge usmjeren je na humanizaciju porođaja što nastojimo postići edukativnim tekstovima na našem portalu, diskusijama na našem roditeljskom forumu, brošurama i radionicama namijenjenim budućim roditeljima.

Za sve dogovore oko uvjeta sponzoriranja molimo obratite nam se na mail: roda @ roda.hr ili na telefon 091 586 3717. Napominjemo da Udruga RODA ne prima donacije proizvođača i distributera proizvoda iz djelokruga Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Najljepše zahvaljujemo!