Tjedan dojenja 2011 - Podržavajućom komunikacijom do uspješnog dojenja

12-10-2011

U sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja prvi puta u Hrvatskoj pet pedijatrijskih i jedna ordinacija opće medicine ispunili su svih 10 kriterija i zaslužili naziv „Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja”. Dobivanjem ovog prestižnog naziva ordinacije su dokazale da je njihov dosadašnji rad u potpori i promicanju dojenja uspješan čime se otvara mogućnost da sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite rade po ovakvom modelu.

 

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja, 1. – 7. kolovoza, posvećen je ulozi komunikacije u podršci majkama u dojenju. Mnoge majke imaju poteškoća s dojenjem, no kako majčinome mlijeku nema ravnoga, potrebno je uložiti veće napore u podršci majkama u kritičnim trenutcima.  Kad govorimo o potpori dojenju, često uzimamo u obzir dva aspekta potpore, od kojih je jedan vrijeme, koji se odnosi na period od prenatalnog do postnatalnog razdoblja, a drugi je mjesto – potpora dojenju kod kuće, u zajednici, unutar zdravstvenog sustava (rodilišta, primarna zdravstvena zaštita) i drugo. Ono što često zaboravljamo, kao treći aspekt potpore je – komunikacija.

Poseban naglasak u ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja stavljen je na ulogu pedijatara u promicanju dojenja. Majkama je potrebna veća podrška i pomoć u nastavku dojenja nakon što s djetetom izađu iz rodilišta. Prije svega, bolja potpora i pomoć u sustavu primarne zdravstvene zaštite – od pedijatara, liječnika opće i obiteljske medicine. Na toj činjenici utemeljen je program „Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja“ UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. U 2011. godini izvršeno je i ocjenjivanje savjetovališnog rada na promicanju dojenja u okviru ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prve pedijatrijske ordinacije koje su ispunile svih 10 koraka i zaslužile ovaj naziv su ordinacije dr. Marije Čatipović (Bjelovar), dr. Branke Pirija (Kutina), dr. Giovanne Armano (Zagreb), dr. Ljubice Slaviček (Prelog), dr. Zdenke Krsnik Katunarić (Split) i dr. Zdenke Konjarik (Đakovo).

Budući da se stav žene o dojenju formira prije i za vrijeme trudnoće, UNICEF je zajedno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi pristupio izradi Priručnika za predavače na trudničkim tečajevima, a na jesen je predviđeno održavanje 4 regionalna tečaja za edukatore na trudničkim tečajevima. Iako je poznato da žene s većom potporom češće i dulje doje, u Hrvatskoj svega  30% žena polazi organizirani oblik edukacije u vidu trudničkih tečajeva. Velik iskorak učinjen je organizacijom grupa za potporu dojenja uz podršku patronažnih sestara. U Hrvatskoj djeluje 121 grupa. Taj se oblik pokazao vrlo primjenjiv i učinkovit u našoj sredini, a i u svijetu je prepoznat kao „hrvatsko iskustvo“.

U Hrvatskoj od 30 rodilišta, njih 17 nosi naziv „Rodilište-prijatelj djece“.  Ostala rodilišta, njih 13, u procesu su ostvarivanja tog naziva. U dogovoru s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi pokrenute su mjere kako bi se ubzao proces promicanja dojenja i u rodilištima koja ne nose titulu „Rodilišta-prijatelji djece“. 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno: 31. srpnja 2011.

Izvor: UNICEF