Teško stanje na odjelima humane reprodukcije

12-10-2011

Potaknuti novim saznanjima o poražavajućem stanju na odjelima humane reprodukcije hrvatskih bolnica, odlučili smo se ponovo oglasiti i ukazati na goruće probleme u ovom području.

  • Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji još uvijek, više od godinu dana od predstavljanja javnosti stoji i čeka saborsku poceduru i izglasavanje.
  • Stanje u IVF centrima je, usuđujemo se reći, najteže do sada.

Upravno vijeće Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, jedinog IVF centra u RH gdje je moguće zamrzavanje embrija (postupak koji kumulativno popravlja postotak uspješnosti za 10%), odlučilo je dio medicinskih usluga koje pruža, a koje nisu pokrivene uputnicama HZZO-a naplaćivati, kako poslovnu godinu ne bi završili s nenadoknadivim gubitkom.

Prema riječima zaposlenika odjela humane reprodukcije na Vuk Vrhovcu, HZZO za postupak zamrzavanja, pohrane i odmrzavanja embrija, te potreban repromaterijal ne plaća ni kune, a uputnica za IVF postupak bez lijekova, namijenjena pacijenticama koje su pravo na tri pokušaja s lijekovima iskoristile, prema izračunu bolnice, ne pokriva troškove repromaterijala potrebng za postupak. Upravno vijeće se pri naplati troškova odlučilo za selektivni pristup - ne plaćaju svi pacijenti sve.

Dio repromaterijala za IVF postupak koji HZZO ne pokriva plaćaju samo žene starije od 38 godina, i to nakon realizirane tri uputnice preko HZZO-a.

Stimulirani ciklus izvantjelesne oplodnje participira se s 2.200,00 kn , IVF u prirodnom ciklusu i  postupak mikroinjekcije (ICSI) 3.470,00 kn.

Postupke zamrzavanja, pohrane i odmravanja embrija ili sjemenih stanica te potreban repromaterijal, jer je to postupak koji je do sada kompletno provođen na teret klinike, bez kune participacije HZZO-a,  plaćaju svi, i to od 270,00 do 1.070,00 kn, ovisno o specifikaciji potrebnih poslova i repromaterijala.

Za svaki sljedeći, nakon dva realizirana AIH postupka naplaćuje se 880,00 kn.

 

Ovakav postupak Upravnog vijeća Vuk Vrhovca nije nikakvo iznenađenje-unatoč brojnim pokušajima pregovaranja s HZZO-om o visini troškova koje pokrivaju uputnice, dogovor o pokrivanju realne cijene IVF postupka sa HZZO-om nije postignut.

Naši IVF centri za opremu, osim na teret postupaka ugovorenih na godišnjoj bazi, iz proračunskih sredstava ne mogu dobiti ni jednu jedinu kunu.

Statistike govore da je svaki šesti par u Republici Hrvatskoj suočen s problemom neplodnosti, a kako HZZO s IVF centrima ugovara nerealno mali broj postupaka u odnosu na potrebe, pacijentice na svoj sljedeći postupak čekaju i do godinu dana ili odlaze u inozemne klinike jer im uz dugo čekanje i zastarjelu opremu ne preostaje ništa drugo. 

Upravo potaknuta tom činjenicom još u lipnju 2004. godine Udruga Roda pokrenula je akciju za poboljšanje uvjeta medicinski potpomognute oplodnje i prikupila financijska sredstva te donirala centru Vuk Vrhovac IVF lupu, zalagala se za senzibilizaciju javnosti oko stava o medicinski potpomognutoj oplodnji kao i za senzibilizaciju većine saborskih zastupnika koji u svojim ladicama drže zaključan novi zakon omedicinksi potpomognutoj oplodnji, a koji je još u rujnu 2004. godine bio u saborskoj proceduri te iz nje isto tako i povučen.

Nadamo se da ćemo ovim apelom još jednom ukazati na zaista teško stanje hrvatskoga zdravstva, osobito dijela koji se odnosi na kršenje reprodukcijskog prava i prava čovjeka na adekvatno liječenje, ponukati vas da se priključite našoj akciji Čudesne bebe (više o akciji na http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=184&Tekst2ID=222&Show=1148) i pridružite nam se u našim akcijama i borbi za poboljšanje uvjeta medicinski potpomognute oplodnje.

 

Objavljeno: 14. listopada 2005.