Terapija Bachovim kapima u trudnoći, pri porodu i nakon poroda

12-10-2011

Što su Bachove kapi?

20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća bakteriolog i homeopat dr. Edward Bach pronašao je sustav od 38 cvjetnih pripravaka (Bachove kapi) koji nam mogu pomoći da se nosimo s emotivnim zahtjevima svakodnevice.

Svaki pripravak pokriva određeno emotivno stanje, a korištenjem Bachovih kapi negativna se stanja ne potiskuju, već se transformiraju u pozitivna, i to tako što stimuliraju naš osobni potencijal samoiscjeljenja.

Nedavna istraživanja povezanosti emocija i imunog sustava podržavaju ideju da su emotivno i fizičko zdravlje povezani. Sve više stručnjaka s polja medicine slaže se da zdrav emotivni i misaoni život osigurava i zdravo tijelo.

Djelovanje Bachovih kapi 

Određeni cvjetovi, šiblje i drveće koje raste u čistim područjima bogato je eteričkim svojstvima koja imaju sposobnost iscijeliti unutrašnjost našeg bića. Dr. Bach je otkrio njihovu sposobnost čišćenja uzroka koji u ljudskom biću stvaraju određene poremećaje i neravnotežu. Ove cvjetne kapi ne napadaju bolest, već hrane naše tijelo pročišćenim cvjetnim vibracijama u čijem se prisustvu bolest topi poput snijega na suncu.

"Nema istinskog iscjeljenja dok se ne promijeni u životni stav, uspostavi mir uma i ne postigne unutarnja radost." Dr. Edward Bach

Bachove kapi i trudnoća

Kao što je već poznato, tijekom trudnoće zbog mnogobrojnih promjena hormonalne prirode, buduća majka proživljava široki spektar emocija, od onih pozitivnih do onih negativnih, poput straha, tjeskobe itd.

S obzirom da se Bachove kapi proizvode od bilja koje raste u netaknutoj prirodi, da su potpuno neškodljive i zbog njihove sposobnosti stimuliranja sustava da eliminira negativna stanja, mogu se koristiti i tijekom trudnoće ukoliko se takva stanja manifestiraju.

U daljnjem tekstu navest ćemo neke Bachove kapi kao i negativna stanja kod kojih one mogu biti izuzetna podrška.

OLIVE – konstantna iscrpljenost i umor;

IMPATIENS – nestrpljivost, tenzija i razdražljivost kako se bliži termin poroda;

CRAB APPLE – nezadovoljstvo svojim izgledom zbog fizičkih promjena;

MIMULUS – strahovi u trudnoći i pred porod;

RED CHESTNUT – zabrinutost za dobrobit nerođenog djeteta;

WHITE CHESTNUT – misli pune briga motaju se u glavi poput gramofonske ploče.

Naravno, ovo su samo neke Bachove kapi koje se često koriste. Sam sustav Bachovih kapi pokriva široki spektar emocija i neželjenih stanja. Rijetko se događa da je samo jedna od Bachovih kapi indicirana, češće se radi o individualnim kombinacijama Bachovih kapi koje pomažu i podupiru osobu.

Bachove kapi pri porodu i nakon poroda

Iako je porod divan i veličanstven trenutak u životu, on je ipak stresan koliko za majku, toliko i za novorođenče. 

Ukoliko postoji mogućnost i želja, prije i pri samom porodu najpoželjnije je za majku pri ruci imati bocu vode u kojoj je par kapi Rescue Remedyja, najpoznatije i jedine univerzalne kombinacije Bachovih kapi koju je sastavio sam dr. Bach za hitne slučajeve.

Rescue Remedy je kombinacija pet biljnih esencija i ima izvanrednu sposobnost balansiranja emocija osobe koja je u stanju intenzivne panike i stresa. Sam dr. Bach je njime vratio u život ribara kada su svi odustali misleći da je prekasno.

Ovu kombinaciju je poželjno uzimati i par dana nakon poroda kako bi eliminirala šok iz sustava majke i novorođenčeta (dovoljno je da ga uzima samo majka).

Rescue Remedy kapi ne mogu porod učiniti bezbolnim, jer to je ipak prirodni proces, ali ga mogu ublažiti.

Nakon poroda od koristi mogu biti još i:

OLIVE – za iscrpljeni organizam kao i zbog svoje sposobnosti revitalizacije;

MUSTARD – ukoliko se pojavi depresija kod majke;

WALNUT – kao potpora pri prijelazu u majčinstvo.

Bachove kapi nisu zamjena za klasičnu medicinu, ne isključuju stručnu medicinsku pomoć, ali se mogu bezopasno koristiti uz bilo koju terapiju.

Terapija Bachovim kapima je izuzetna podrška bilo kojoj terapiji jer osigurava emotivnu podršku koja je trudnici i rodilji potrebna kako bi se bolje prilagodila fizičkim promjenama trudnoće i poroda.

 

Tekst priredio: Dejan Neorčić, diplomirani homeopat i kvalificirani terapeut Bachovim kapima

 

Objavljeno: 28. svibnja 2009.