Stop pušenju u trudnoći

12-10-2011

Dokazano je da trudnice koje puše, češće imaju komplikacije u trudnoći i pri porodu, te ozbiljne posljedice kao što su spontani pobačaji, mrtvorođena djeca, preuranjen porod, oštećenja posteljice i sindrom iznenadne smrti novorođenčeta. Pušenje također utječe na reproduktivne funkcije jer smanjuje razinu estrogena što dovodi do rane menopauze i neplodnosti. Još nije utvrđeno šteti li pušenje kod muškaraca njihovoj spermi i uzrokuje li na taj način pad nataliteta i višu stopu smrtnosti novorođenčadi.

Pušenje utječe na bebu prije rođenja. Nikotin, ugljični monoksid i druge tvari u duhanskom dimu prenose se na bebu kroz posteljicu. Poznato je da neke tvari koje se prenose kroz majčinu krv uzrokuju rak.

Nikotin ubrzava bebine otkucaje srca i disanje. Postoji jasna veza između količine cigareta popušenih u trudnoći i usporenog rasta fetusa. Bebe onih žena koje su u trudnoći pušile ili bile izložene pasivnom pušenju, u prosjeku su manja pri porodu od beba majki nepušačica. Majke koje puše, rađaju djecu oko 150 grama lakšu od djece nepušačica, a rizik od unutarmateričnog ograničenja rasta je 140% veći. Bebe koje pri porodu teže manje od prosjeka, češće dobivaju infekcije i imaju druge zdravstvene probleme. Takve bebe podložnije su perinatalnim komplikacijama, bolestima i smrti. Više od 18% slučajeva iznenadne smrti dojenčadi povezuje se s korištenjem duhanskih proizvoda.

Takva djeca češće obolijevaju od hipoglikemije i hiperkalcemije, češći su slučajevi neonatalne i postneonatalne smrti, ali i manji nedostaci u daljnjem rastu i neurokognitivnom razvoju.

Novorođenčad može sporije rasti, a rizici od dječjih bolesti, invaliditeta i smrti su povećani. Čak i u kasnijem razvoju djeca majki koje su pušile u trudnoći često su niža rastom od ostale djece i imaju više poteškoća s čitanjem, matematikom i sličnim vještinama. Dugoročno gledano, pušenje roditelja može kod djece uzrokovati slabije učenje, sporiji rast te promjene u ponašanju.

Djeca pušača češće pate od astme i drugih respiratornih infekcija od djece nepušača. Veća je vjerojatnost da će djeca izložena duhanskom dimu kašljati noću, vjerojatno zbog stalnog udisanja duhanskog dima.

Žena koja puši više od pola kutije cigareta u trudnoći ima puno veću mogućnost da rodi dječaka sa problemima u ponašanju - rezultat je istraživanja medicinskog centra iz Chicaga provedenog prije nekoliko godina. Pretpostavlja se da do problema dolazi stoga što nikotin sprečava razvoj mozga u fetusa.

Istraživanje je provedeno na 177 dječaka između 7 i 12 godina koji su bili upućeni na klinike zbog problema u ponašanju. Od 24 posto majki, koje su izjavile kako su pušile više od pola kutije cigareta u trudnoći, problem je ustanovljen kod čak 80 posto dječaka. Za usporedbu, isti je problem uočen kod 50 posto dječaka čije majke nisu pušile.

Iako je pušenje u trudnoći povezano sa premalom porođajnom težinom (udvostručuje šanse da dođe do toga), preranim porodom (uvećava šanse za 20 posto) i smrtnosti novorođenčadi (tri puta veća šansa), još uvijek puši vrlo velik broj trudnica. Danas u svijetu puši oko 12 posto žena. Prema podacima WHO-a, u cigaretama uživa oko 15 posto žena u razvijenim zemljama te oko 8 posto u zemljama u razvoju. Ipak, prestane li žena pušiti do kraja prvog tromjesečja, ima jednake šanse da rodi dijete s malom porođajnom težinom kao i žena koja nikada nije pušila. Čak i odustajanje od cigarete u trećem tromjesečju može pomoći da beba dobije na težini.

Trudnice bi trebale izbjegavati zadimljene prostorije, jer čak i pasivno pušenje može utjecati na nisku porođajnu težinu djeteta.

Također, pušenje povećava rizik i od astme, rascijepljene usnice kod bebe, deformacije stopala - a dokazan je i smanjen intelektualni potencijal. Trudnica pušenjem svoje nerođeno dijete izlaže riziku abrupcije placente - što može dovesti do smrti ploda. Nikotin također sužava krvne žile, tako da ometa protok hrane i kisika do bebe. Postoje čak i istraživanja koja dokazuju da se djetetu povećava rizik od astme i leukemije.

Između više od 2500 različitih kemikalija u duhanskom dimu, niti jedna nije nimalo korisna za vas i vaše dijete.

Naravno, pušenje nije pozitivno niti u vrijeme dojenja, obzirom da dijete dobija nikotin preko mlijeka. Dobro je i zamoliti prijatelje koji vam dolaze u posjetu da ne puše u blizini bebe. Ona ionako ima malena pluća, a dim joj samo može otežati disanje (osim što ju truje!). Bebe izložene duhanskom dimu imaju i veću mogućnost da pate od čestih infekcija uha.

Dobra vijest jest da je u trudnoći najlakše prestati s pušenjem, obzirom da ovaj put odluka nije samo zbog sebe a i mučnine koje prate prvo tromjesečje mogu biti “pomagač” da Vam se zgadi cigareta.

Nepušenje tijekom trudnoće u znatnoj će mjeri pozitivno utjecati na zdravlje žene i bebe, a smanjit će rizik od kasnijih zdravstvenih problema djeteta.

Pročitajte motivirajuća iskustva s prestankom pušenja naših mama s foruma:

"Ja sam prestala pušiti kad sam vidjela plusić na testu....a pušila sam preko kutije dnevno i bila sam jedna od onih kojima su cigarete bile vaznije od hrane. Zbog sebe se nikad ne bi bila odlučila na prestanak, ali jednostavno ne mogu moje pušenje nametati bebici koja ne moze birati...sigurno da je štetno. Iako mi je ginekolog jednom rekao da nema smisla prestati pusiti tek u trudnoći, jer je tijelo puno otrova koji ce takoder negativno utjecati na bebu te da bi se odluka o prestanku treba donijeti mjesecima prije trudnoće. Toliko nisam bila savjesna, ali ovo ću izgurati do kraja trudnoće i dojenja, nadam se, i to želim i svima Vama." (tratinčica)

"Bila sam dugogodišnji turbo strastveni pušač (1.5-2 kutije) i u trudnoći isto nije bilo šanse prestati skroz jer bi hodala okolo ko tempirana bomba, pa sam se isto dogovorila s doktoricom o limitu od oko pet komada na dan,,,i to je super funkcioniralo i trudnoća je bila školski uredna....
A onda se rodila Leona.
I od trenutka kad sam je primila u ruke mi nije palo na pamet zapaliti.
Evo, već sam dva mjeseca "čista" i objašnjavam to ovako:
Pošto ja nikad nisam bila baš maštovito biće, meni je Leo u trudnoći bila, priznajem, prevelika apstrakcija i jednostavno je nisam mogla zamisliti kako pati zbog cigareta.....ali, kad sam je onako malu, meku i mirisnu donijela doma, percepcija sebe kao pušača mi je postala užasna - nije više bilo šanse da joj sa žutim i smrdljivim rukama stavljam cicu u usta i da joj tepam kužnim dahom....
I tako ja prestala pušit bez ikakvih apstinencijskih kriza i od srca želim i svima vama koji pokušavate da uspijete." (kloklo)

"Neznam da li sam ja prikladna osoba za davanje savjeta, ali evo, za mene je najbolja taktika ta da uzmete malo slobodnog prostora i vremena i pokušate si predočiti šta se dešava u organizmu kad udahnete taj dim sa 4000 različitih sastojaka (...nikotin je mačji kašalj, meni recimo gadno zvuči...arsen,olovo...), a nešto od toga sigurno uđe u bebača...i zamislite, konstantno ulazi, a da ga nitko ništa nije ni pitao... I naravno, veća moć apstrakcije je upravo proporcionalna brzini bacanja cigarete u wc školjku." (007)

Dodatnu motivaciju za prestanak pušenja potražite na sljedećim linkovima:

Pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoći i rascjep usne

Pušenje uzrokuje impotenciju, pobačaj i neplodnost

Pušenje i diabetes u potomstva

Plućne funkcije u djece majki koje puše

Kako prestati pušiti

 

Sa svakim istraživanjem rezultati su sve više zastrašujući. Naravno da postoji mogućnost da beba bude potpuno u redu iako ste pušili cijelu trudnoću, ali želite li zaista riskirati?

 

Prevele: Andrea G., Nina
Izvori: Health Canada-Sante Canada
Poliklinika Harni
 
Objavljeno: 27. listopada 2005.