Slobodna Dalmacija, 14.02.2004. - Reakcije na otkazivanje projekta splitskog rodilišta

12-10-2011

SLUČAJ NOVE KLINIKE ZA ŽENSKE BOLESTI I PORODE "PORODIO" RAZLIČITE REAKCIJE

 

Splitsko rodilište na čekanju - tko je kriv?

 

Dr. Dinko Mirić: Novo rodilište Split čeka već 30 godina i zbog toga je projekt trebalo predstaviti splitskoj javnosti. Ministar je zaustavio i projekt nove bolničke kuhinje na Firulama
Dr. Dujomir Marasović: Nova vlast želi projekt dovesti do kraja kako treba, a zašto rodilište do sada nije izgrađeno, treba pitati Račana, Vlahušića i Mirića

 

— Prezentacija idejnog projekta novoga rodilišta bila je dogovorena za ovaj petak. Kako se radilo o petku trinaestom, bojali smo se da se ne dogodi neki vrag. I eto, dogodilo se. Prezentacija je odgođena — ističe ravnatelj Kliničke bolnice Split prof. dr. Dinko Mirić, ustrajući u mišljenju da se prezentacija trebala održati. Drži kako odluka ministra Hebranga o njezinu odgađanju nije dobra jer javnosti bode oči i stvara klimu kako se cijela priča oko rodilišta proteže unedogled.
— Novo rodilište Split čeka već 20, 30 godina i zbog toga je projekt trebalo predstaviti splitskoj javnosti. Projekt se treba razvijati, a kada se novac osigura, krenuti s izgradnjom. I to ne samo zbog Ginekologije nego još i više zbog Neonatologije. Jer ako je stanje u rodilištu katastrofalno, onda je na Neonatologiji katastrofa na kvadrat — ističe prof. dr. Mirić.
Podsjeća kako je novac iz kredita Vijeća Europe bio osiguran, a riječ je o 70 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna odmah bilo namijenjeno rodilištu, dok je preostalih 40 dodano naknadno, kada se tog iznosa odreklo zagrebačko Rebro.
Ravnatelj također napominje i kako je ministar Hebrang zaustavio i projekt nove bolničke kuhinje na Firulama, za čije je proširenje i adaptaciju bivši ministar dr. Andro Vlahušić obećao 29 milijuna kuna od ministarstva. Dr. Mirić naglašava kako je projekt već bio izabran i upravo je u tijeku bio natječaj za izvođača radova, pa će bolnica, unatoč Hebrangovoj odluci, otvoriti ponude jer ih to, ističe ravnatelj, ništa ne košta.
Najvjerojatniji Mirićev nasljednik na ravnateljskoj fotelji, doc. dr. Dujomir Marasović ima, međutim, posve drugačije tumačenje Hebrangove odluke. On ističe kako ministrov potez treba shvatiti kao početak izgradnje.
— Projekt novog rodilišta ima punu podršku ministra Hebranga, a odgađanje prezentacije logičan je i zakonski utemeljen potez.
Nova vlast želi projekt dovesti do kraja kako treba, a zašto rodilište do sada nije izgrađeno, treba pitati bivšeg premijera Račana, bivšeg ministra Vlahušića i ravnatelja Mirića — naglašava doc. dr. Marasović. Dodaje kako je navedena garnitura dignula kredit za novo rodilište, što znači da su imali novac, potrebno vrijeme i mogućnosti, ali nisu Najbolje da i rodilje malo pričekajunapravili ništa.
Gdje je novac iz kredita, napominje, on ne zna jer nije bio u prilici, odnosno na funkciji da može doznati taj podatak, međutim, poznato mu je da spomenuta garnitura i nije bila baš agilna.
Koliko su bili aljkavi, ističe, najbolje svjedoči podatak kako do sada uopće nisu zatražili izmjenu urbanističkog plana, prijeko potrebnu za tu izgradnju, što mi je potvrđeno u stručnim službama Grada Splita.
— Od kada sam postao saborski zastupnik, cijeli svoj angažman stavio sam u službu rodilišta jer je to prioritet svih prioriteta.
O tome sam razgovarao i s premijerom Ivom Sanaderom i još jednom ponavljam da je i ministar Hebrang apsolutno za njegovu realizaciju — zaključuje doc. dr. Marasović.

Divna ZENIĆ

 

Arhitekti osuđuju odgodu

Odgađanje prezentacije idejnog projekta novoga splitskog rodilišta osudili su i u Društvu arhitekata Split (DAS). Jurica Jelavić, predsjednik DAS-a, ističe kako projekt treba pokazati javnosti jer svi građani Splita moraju stati uz njega.
— Uvjeti u rodilištu su nemogući, zbog čega realizaciju projekta više ne smijemo odgađati. To više što novac nije vezan uz državni proračun, nego je osiguran kreditom Vijeća Europe — naglašava Jelavić.
Zbog svega toga, najavljuje, DAS će u dogovoru s autorom projekta arhitektom Hrvojem Njirićem, unatoč odluci ministra Hebranga, organizirati prezentaciju.

MINISTAR dr. ANDRIJA HEBRANG U PISMU SLOBODNOJ DALMACIJI:

Projekt ide na Sabor

Netočno je da sam u svom dopisu napisao kako se obustavlja projekt izgradnje novoga splitskog rodilišta jer nije osiguran novac u proračunu za 2004. godinu stoga što nije usvojen u Hrvatskom saboru.
Ističe to prof. dr. Andrija Hebrang, ministar zdravstva i socijalne skrbi, u dopisu našem listu, upućenom nakon Dr. Andrija Hebrangobjavljivanja teksta "Hebrang stopirao projekt novog splitskog rodilišta". Ministar navodi kako je dopis prof. dr. Dinku Miriću, ravnatelju Kliničke bolnice Split, uputio zbog stava da svi financijski rashodi moraju biti u skladu s postojećim zakonskim propisima.
Kredit za izgradnju splitskog rodilišta, navodi prof. dr. Hebrang, ovo ministarstvo u potpunosti podupire, ali ga prije stavljanja u funkciju treba odobriti u rashodovnoj stavci proračuna i Hrvatski sabor. To će se dogoditi krajem ožujka ove godine, pa nakon toga možemo projekt nastaviti. Stoga koristim ovu priliku upozoriti prof. dr. Dinka Mirića da je kao ravnatelj KB Split dužan poštovati postojeće zakonske propise hrvatske države.
Točan tekst koji sam mu uputio glasi "Molimo da odgodite održavanje prezentacije idejnog projekta za izgradnju Klinike za ženske bolesti i porode iz razloga što još nije osiguran novac u državnom proračunu za 2004. godinu jer isti nije usvojen u Hrvatskom saboru".
Prema tome, projekt se ne odgađa, nego se usklađuje s postojećim zakonskim propisima. Ova odluka uopće neće utjecati na realizaciju projekta, zaključuje u svom dopisu Slobodnoj Dalmaciji ministar Hebrang.

PRIOPĆENJE SPLITSKOG ASH

Bruxelles bolje čuje od Zagreba

Struja na daljinski...Dopis iz Zagreba kojim se zaustavlja izgradnja Klinike za ženske bolesti i porode u Splitu, u Akciji socijaldemokrata drže kontraproduktivnim za razvoj splitsko-dalmatinskog zdravstva. Takav pristup Splitu je ponižavajući i zaslužuje stručan odgovor. To što se iz Zagreba zaustavlja svaka moguća izgradnja iz proračuna, moglo bi se donekle i pravdati, ali zašto se zaustavlja izgradnja novcem koji nije ni zagrebački, ni hrvatski, ni splitski, već europski. Što se to još Splitu može i mora dogoditi da o svojoj sudbini počne odlučivati sam sa svojim građanima. Zar ovaj događaj za sve one koji se liječe po hodnicima nije utemeljen na činjenici da za probleme Splita ima više razumijevanja Bruxelles nego Zagreb, navodi se na kraju priopćenja stranke s potpisom predsjednika Mate Buljubašića.