Sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

12-10-2011

27.03.2003.

 

Roda je bila pozvana na sjednicu saborskog Odbora za ravnopravnost spolova na koju je odletila dežurna saborska Roda (moja malenkost ) i evo izvještaja s 2 tjedna zakašnjenja. Primite moje isprike.

Najviše me iznenadilo što nas je bilo vrlo malo: ministar zdravstva mr.sc. Vlahušić, pomoćnica ministra dipl.iur. Mila Hrabrić, ravnatelj HZJZ-a mr.sc. Marijan Erceg, mr.sc. Urelija Rodin, članovi Odbora, gđa iz HZZO-a, gđa iz ženske sekcije SSSH, gđa iz B.a.b.e. i jedna Roda.
Dnevni red je bio sljedeći:
1. Izvješće o stanju reforme zdravstva od 2000. do 2003. godine
2. Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti
U raspravi su točke objedinjene.

Ukratko, ministar je naglasak reforme stavio na reorganizaciju pedijatrijske i ginekološke službe. MIZ ima u pripremi još niz zakona: Zakon o liječništvu, Zakon o sestrinstvu, Zakon o stomatološkoj zaštiti, Zakon o pravima bolesnika, Zakon o prevenciji bolesti i promicanju zdravlja. U planu je formiranje Nacionalnog odbora za zdravlje žena. Za neplodne parove se planira povećati broj oplodnji preko HZZO-a te dodati još neke lijekova na listu HZZO-a.
Gđica. Opačić (predsjednica Odbora) je rekla da u Hrvatskoj postoji samo jedno baby friendly rodilište.
Moja pitanja su bila:
1. Što je sa Zakonom o dojenju? - Nisam dobila odgovor.
2. Postoji li mogućnost da HZZO financira trudničke tečajeve koji će biti preko mobilnih timova organizirani u rodilištima? - Ministar je rekao da ne.
3. Da li je u novom zakonu bolnicama ostavljena mogućnost da imaju ambulantne porode? - Ministar je rekao da nije problem u njima u MIZ-u već da su ljudi koji vode ginekologije zastarjelih shvaćanja i da zato sve tako sporo ide naprijed.
4. Porodi kod kuće i promjena edukacije babica? - Ha-ha
5. Objasnila sam gđici Opačić povezanost između 14 baby friendly rodilišta i paketa Sretna beba te ukratko predstavila što su to Mother friendly bolnice.

Gđica Opačić je postavila pitanje vezano uz članak 149. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji glasi (skraćeno): "Privatna praksa ne može se obavljati za slijedeće djelatnosti: uzimanje, čuvanje, prenošenje i presađivanje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja." Pitala je da li to uključuje i jajne stanice? Ministar nije odgovorio ništa eksplicitno ali to nije nevažno pitanje jer bi na taj način bio onemogućen rad svim privatnim poliklinikama za liječenje neplodnosti.

MirelaG