Simpozij primalja u Opatiji, 17-19.06.2004.

12-10-2011

Sredinom lipnja se u Opatiji održao simpozij primalja u organizaciji Hrvatske udruge primalja, na kojem su u dva dana izloženi brojni radovi na teme “Alternativni pristupi rađanju” i “Komunikacijske vještine”. Izlagao je velik broj primalja, medicinskih sestara i liječnika iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Nekoliko značajnih događaja je obilježilo simpozij i stvorilo uvjete za razvoj i moderniziranje profesije. Prvi je bio dolazak ugledne nizozemske primalje Beatrijs Smulders u organizaciji Hrvatske udruge primalja u suradnji s Udrugom RODA.

Gospođa Smulders, koja je najpoznatija nizozemska predstavnica ove profesije, ‘majka modernog nizozemskog načina rađanja’, primalja je od 1978, voditeljica pokreta za osamostaljivanje primalja i najznačajnija podržavateljica nizozemskog sustava u kojem se prednost daje prirodnom porođaju u okružju i privatnoj atmosferi vlastitog doma. Ovaj sustav počiva na suradnji izmedu primalje i ginekologa gdje se ginekolog i bolnica nalaze na sigurnoj udaljenosti od rodilje. Pored uloge primalje, koju i dalje uspješno ispunjava jer još uvijek prisustvuje porođajima, gđa. Smulders je osnivačica lanca prodavaonica s posebnom filozofijom. Pored prodaje proizvoda, roditelji u njima mogu dobiti informacije i savjete vezane za svaki period od početka trudnoće do prvih nekoliko mjeseci djetetovog života. Gđa. Smulders je i autorica nekoliko dijela o trudnoći i porođaju, a u toku je priprema hrvatskog izdanja jednog od njenih djela u koordinaciji Udruge RODA.

Predavanje gđe Smulders na temu „Što porod čini sigurnim“ bilo je inspirativno za sudionike simpozija, s obzirom da je gđa. Smulders govorila o organizaciji porođajne skrbi u Nizozemskoj koja ima vrlo nizak postotak carskih rezova i nizak mortalitet novorođenčadi. Gđa. Smulders je istaknula da je za pozitivne promjene na području skrbi za majku i bebu najvažnije osamostaljivanje primalja, tj. prebacivanje odgovornosti za asistiranje normalnom porođaju s ginekologa na primalju. Da bi se to ostvarilo, neophodno je primaljama omogućiti visokoškolsko obrazovanje za koje se one bore već godinama. Isto tako, gđa. Smulders smatra da je bitan faktor promjena zakona tako da se stvore uvjeti i omogući porođaj kod kuće, a koji bi bio u skladu sa zakonima zemalja Europske Unije kojima su stvoreni uvjeti i koji dopuštaju porođaj kod kuće.

Dugogodišnji trud primalja vezan za osnivanje visoke škole je u tijeku simpozija urodio plodom - od ministra Hebranga je stigao brzojav u kojem je najavljeno otvaranje visoke škole za primalje u Zagrebu, možda već ove jeseni. Time su se primalje približile ostvarivanju ciljeva za unapređenje svoje profesije. Udruga RODA podržava nastojanja primalja za visokoškolskim obrazovanjem i samostalnosti u asistiranju porođajima te je ovom prilikom pružila pomoć i podršku čime je dodatno učvršćena suradnja između dviju udruga.

 

Pročitajte:
Kako se rađa u Nizozemskoj?
20. 06. 2004. - Nedeljni Vjesnik- Primalje – neovisna medicinska profesija

Fotografije sa simpozija:
Publika prije otvaranja simpozija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beatrijs uči sudionike... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...kako pronaći unutarnju ravnotežu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...kako bi pri porodu svoju snagu i koncentraciju mogli prenijeti rodilji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon prvog radnog dana, Beatrijs Smulders i kolegica Petra Bakker (prva s desna) sa primaljama 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beatrijs u igri s "malom Rodom"