Rođenje Hanne - priča o VBAC porodu

12-10-2011

Evo jedne izuzetne priče s poroda. Radi se o asistiranom kućnom VBAC porodu (vaginalnom nakon carskog reza).

Probudila sam se u srijedu ujutro sa laganim kontrakcijama. Dolazile su otprilike svakih 5 minuta. Zapravo ih nisam mjerila niti obraćala puno pažnje na njih jer sam već tjednima imala lagane kontrakcije. Dan je normalno prolazio.

Oko 11 sati ujutro shvatila sam da su kontrakcije postale redovite i da ne nestaju pa sam postala uzbuđena. Nazvala sam muža, majku, doulu i babicu da ih obavijestim da su trudovi počeli i da ću ih nazvati kad stvari postanu ozbiljnije. Muž me je upitao treba li već doći kući. Rekla sam da ne treba. Motala sam se po kući i igrala s moja dva dječaka. Svaki put kad bih imala kontrakciju samo bih se opustila i disala. Tada bi me moj četverogodišnji sin držao za ruku i govorio: ”Opusti se mama”. Tako sam radila cijeli dan, ponekad bi se kontrakcije prorijedile na 10-20 minuta, ali tada bih podojila mog najmlađeg sina i one bi se ponovo pojavile. Hvala Bogu na stimulaciji bradavica!

Moja majka je došla kod mene nakon što je završila s poslom da mi pomogne malo očistiti kuću i pripremiti stvari koje smo trebali za porođaj. Moj muž je došao kući ubrzo nakon toga. Majka je izašla i donjela nam večeru. Oko 6 popodne kontrakcije su mi se počele pojavljivati češće. Postale su malo duže i češće, svake 2 minute umjesto 5-10. Osjetila sam kako postaju i jače. Čekala sam par sati i onda nazvala moju doulu, Tammy. Do tada su mi kontrakcije postale puno jače. Morala sam se zaista koncentrirati.

Moja doula mi je pomogla da se opustim i dišem. Željela sam ući u kadu s finom toplom vodom. Trudovi u vodi su mi bili puno ugodniji. Zaista sam bila iznenađena svojom smirenošću. Imala sam dva carska reza s moja dva dječaka i sada sam rađala Hannu kod kuće. Osjetila sam mir i spokojstvo. Bila sam sretna što sam kući i što ne moram žuriti u neku bolnicu gdje bi me ponovo gurali, vezivali, ograničavali i smatrali nesposobnom za roditi djecu. Bila sam u misiji s ovim porođajem. Znala sam kako nije trebalo moje bebe "odrezati" od mene.

Nekako u to vrijeme pozvana je moja babica koja je stigla poprilično brzo zajedno sa dvije asistentice. Počela sam stenjati za vrijeme kontrakcija i babica je komentirala kako su lijepe bile moje ”porođajne pjesme”. Bila sam zadovoljna u kadi.

Svako malo bi izišla samo da promjenim položaj i legla bi na kauč koji smo postavili u dnevnoj sobi. Ali kako bi kontrakcije postajale jače, ja sam samo željela moju kadu i moju malu kupku.

Prvi vaginalni pregled imala sam oko ponoći i pokazalo se da sam otvorena 6 cm. Beba je bila odlično. Bila je jaka kroz cijelo to vrijeme. Sluzavi čep sam izgubila dok sam bila u kadi i sjećam se toga jer su ga babice hvatale sa čašom. Vir u kadi okretao ga je okolo, a one su ga pokušavale uhvatiti u čašu. Sjećam se kako je to smješno izgledalo, tri žene hvataju sluzavi čep. Tada sam dobila potrebu da počnem tiskati. Babica mi je rekla da guram toliko koliko mi je ugodno, ali ne duže.

Što sam više kontrakcija dobijala, to je potreba za tiskanjem bila veća. Trudovi su bili sve jači i bilo mi je sve teže koncentrirati se. Znala sam da sam u prelaznom periodu jer sam počela osjećati ono stanje ”izvan kontrole”. Premještala sam se iz kreveta u kadu, ali sam uglavnom bila u kadi.

S jednim tiskanjem pukla mi je voda i primjetila sam da je bila lagano obojena mekonijem. Babica mi je pomogla izaći iz kade, prvo zbog mekonija i drugo jer sam TISKALA! Više nisam osjećala kontrakcije kao bol nego samo kao jaki osjećaj tiskanja. Bilo je super što sam prestala osjećati bolove, ali sada me čekao težak posao. Moja doula i babica osušile su me i počele pripremati podloge i upijajuće tkanine. Nisam mogla pronaći položaj za tiskanje koji bi mi odgovarao pa sam ih isprobavala sve. Sjedila sam, čučala, klečala, sjela sam na podlogu na podu, ali ništa mi nije odgovaralo. Kasnije sam otkrila zašto.

Babica mi je predložila da tiskam na toaletu tako da se lakše fokusiram gdje trebam tiskati. Htjela sam je izljubiti, toalet je bio SUPER! Bilo mi je tako ugodno i zdjelica mi se otvarala. Većinu tiskanja sam obavila na toaletu. Osjećala sam kao da mi duša izlazi iz tijela, kao da lebdim.

Bila sam TAKO umorna. Tijelo mi nije dozvoljavalo da se odmorim. Uopće nisam osjećala da napredujem i lagano sam odustajala. Ubrzo zatim počela sam osjećati određenu neugodnost u porođajnom kanalu. Mislila sam da babica nešto rasteže, ali bila je to beba. Stavila sam prste unutra i osjetila glatko i okruglo, kao da je bebina glavica. To mi je dalo novi polet. Tiskala sam i tiskala iz sve snage. Molila sam Boga da mi da snagu. I jeste.

Izvirilo je bebino tjeme, barem sam ja tako mislila. Babica me natjerala da se dignem i krenem niz hodnik. To je bio prizor! Ja hodam, a bebina "glavica" gotovo visi iz mene. Ipak sam tako učinila. Skoro sam utrčala u dnevnu sobu, a kako mi nijedan položaj nije odgovarao samo sam ostala stojeći. Stavila sam ruke na kauč i počela tiskati pomalo savijajući koljena. Osjetila sam gorenje i kao da joj glava izlazi.

Stisnula sam još jednom i VUHHH, njezino tijelo je iskliznulo iz mene. Ispunilo me takvo olakšanje. Pogledala sam dolje među noge da vidim svoju djevojčicu. Bila je prekrasna.

Tada sam shvatila da sam upravo rodila kod kuće nakon dva carska reza! I onda sam samo ponavljala ”Uspjela sam!”

Bila sam tako sretna! Babica je očistila Hanu i dala mi je. Odmah se “zakačila” i počela sisiati. Rodila se na zadak, što je bio šok za nas. To nismo očekivali. Zato mi nijedan položaj nije odgovarao. Njena glavica mi je pritiskala kosti trtice.

Osjetila sam još jednu kontrakciju i posteljica je izašla. Bila je cijela. Malo sam bila popucala ali nije trebalo šiti jer nisu pukli mišići.

Osjećala sam se trijumfalno, i zahvalila Bogu za milost. On je ostvario moj san. On daje sve dobre stvari u životu.

Znam da ću imati isto takav divan porod sa mojom četvrtom bebom koja stiže u srpnju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doula - posebno obučena žena koja pomaže ženama za vrijeme i poslije poroda, ali nije babica. Posebno se plaća njeno prisustvo na porodu. Ona također dolazi u kuću nakon poroda i pomaže mladoj mami oko bebe i sa svime što treba u kućanstvu.

Prevela: Anita