RODA u Saboru na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova

12-10-2011

Na sjednici odbora za ravnopravnost spolova

20.01.2003.

Kad mene nema na forumu znači da je ili
a) isključen telefon, ili
b) nešto stvarno opako.

Dakle, u ponedjeljak nisam bila na who is online listi, bila sam u SABORU, na prvom čitanju prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama. 

Došla prva, štreberski, dovoljno rano da u saboru popijem jednu kavicu. Ostala im dužna, nisam imala sitnog. Račun mi bio DVIJE KUNE.

Na sjednici su bili: Milanka Opačić, predsjednica Odbora, Ingrid Antičević Marinović, ministrica pravosuđa, Jadranka Kosor, Đurđa Adlešić, Zlatko Canjuga, Tibor Santo, Ivo Fabijanić, Nino Žganec, Dafinka Večerina, Gordana Buljan Flander, pa b.a.b.e. – Radmila Sučević, autonomna ženska kuća – Neva Tole, Kontra – Sanja Juras, Iskorak – Dorino Manzin, Katica Sedmak, Dijana Čizmadija, onda predsjednica udruge BIOS, roditelji i usvajatelji, ravnateljica doma u Nazorovoj Jasna Čurković Kelava, Marunica iz centra za socijalnu skrb i moja malenkost iz RODE.

Prvo se govorilo o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Svi su se složili da je situacija kod nas katastrofalna, najviše zbog patrijarhalnog društva i patrijarhalnog odgoja, te puno nade ulažu u ovaj zakon po kojem će se svaki oblik zlostavljanja u obitelji strogo kažnjavati  zatvorskom ili visokom novčanom kaznom, a nasilnik će se udaljiti iz obitelji uz zabranu približavanja. Ingrid Antičević Marinović rekla je da je krajnje vrijeme da našoj djeci već u vrtiću uvedemo odgoj za demokraciju i zaštitu ljudskih prava. Gordana Buljan Flander je pričala o strašnim postocima zlostavljanja u obitelji kod nas, kako je rekla, imamo svjetske brojke. Ja ću ih ovdje ponoviti:  25% studentica i 16% studenata kod nas je seksualno zlostavljano do 14 godine. 30% ih je fizički zlostavljano, a 30% emocionalno. 90% seksualnih zlostavljanja je UNUTAR OBITELJI!!

U prijedlogu Zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama diskutiralo se o starosnoj dobi posvojitelja, o istospolnim zajednicama i izvanbračnim zajednicama koje će u novom zakonu o nasljeđivanju biti ravnopravne bračnim. Diskutiralo se i o maloljetničkim brakovima koji novim zakonom ne bi bili dozvoljeni, o tome da li bi trebala postojati samo građanska institucija braka, s obzirom da je sadašnje crkveno vjenčanje koje se priznaje i kao građansko, u stvari diskriminacija po vjerskoj osnovi jer nije omogućeno svakoj vjeri sklapanje braka, a ako bi omogućili, to bi dovelo do apsurda. Svi su se složili da je to točno, ali da su međunarodni ugovori iznad zakona RH i da se ne može ništa promijeniti.

Jasna Čurković Kelava je imala primjedbe na dob usvojitelja. Iako je ovim prijedlogom zakona to malo povoljnije nego prije, još uvijek je dob preniska, s obzirom da 80% onih koji žele posvojiti ima preko 38 godina. Ako vas detaljnije zanimaju promjene u ovom zakonu, obratite mi se na forumu.

Bilo je stvarno jako zanimljivo i opušteno, iznenadila sam se atmosferi, očekivala sam: "Uvaženi zastupniče…" pa čekićem po stolu.

Ovo moram dodati, da li vi nekad maštate kakvo bi htjeli da vam dijete bude kad odraste? Ja sam dosad maštala da bi Ivar bio nešto kao Indiana Jones. Više ne. Htjela bi da bude kao Dorino, pametan, zgodan, a najviše - HRABAR. 

by Ivana tj. Ivarovamama