RODA na sastanku s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor

12-10-2011

04.02.2004.

 

Predstavnice Udruge RODA su 26. siječnja 2004. bile na sastanku s potpredsjednicom Vlade, gospođom Jadrankom Kosor. Na sastanku smo razgovarali o rodiljnim naknadama, o projektu Mobilni timovi i dosadašnjoj suradnji s DZZOMM-om i o Zakonu o zaštiti dojenja.

Opisali smo projekt Mobilni timovi, rekli kako se radi o edukaciji trudnica i roditelja, da se želi izjednačiti kvaliteta svih trudničkih tečajeva u Hrvatskoj tako da svi budu kvalitetni i uvesti mogućnost da i trudnice koje ne žive u gradovima u kojima su tečajevi već nekako organizirani, imaju mogućnost edukacije. To bi se postiglo tako da se oforme mobilni timovi koji po potrebi putuju u sredine u kojima je potreban tečaj i tamo ga održavaju. Rekli smo da svi ginekolozi i pedijatri s kojima surađujemo ističu nedovoljnu educiranost kao veliki problem. Pričali smo o natječaju DZZOMM-a (Državnog zavoda za obitelj, materinstvo i mladež) na koji ćemo se javiti s projektom Mobilni timovi jer u drugoj fazi želimo da prvi mobilni tim počne s radom u Primorsko-goranskoj županiji. Na temelju njihovih iskustava bi se u trećoj fazi oformili mobilni timovi koji bi pokrivali cijelu Hrvatsku. S obzirom da je gospođa Kosor ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i da Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti preuzima DZZOMM, gospođa Kosor će provjeriti što je s natječajem. Molili smo je da nam da ime nekoga tko će se baviti poslovima kojima se bavio DZZOMM tako da znamo koga možemo u budućnosti kontaktirati.

Gospođa Kosor je najavila da će kod donošenja Zakona o izvršenju državnog proračuna rodiljne naknade biti vraćene na razinu iz 2000. godine, dakle, za drugih 6 mjeseci će iznositi od 1600 do 2500 kuna, a za nezaposlene 1600 kuna. Trogodišnji rodiljni dopust je opisala kao mogućnost koju žena može, ali ne mora iskoristiti i da to nije retrogradna mjera kojom je neki opisuju. Mi smo istaknuli da nismo protiv trogodišnjeg rodiljnog dopusta, kako se moglo činiti iz onoga što je pisalo u novinama, već da su to demografske mjere kojima se mi nismo bavili. Rekla je da bi organizirala jednu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća čija tema bi bio položaj žene na tržištu rada i da će nastojati da bude otvorena za javnost pa tako i za udruge koje ta tema zanima, dakle i za nas. Rekli smo da bismo voljeli doći, da nam je ta tema jako zanimljiva i da smo već imali u planu organizirati jednu tribinu baš na tu temu. Pričali smo o fleksibilizaciji rada za koju smatramo da je izuzetno važna i o delimitiranju naknade za prvih 6 mjeseci, a gospođa Kosor je kasnije u izjavi rekla da je jako zainteresirana za delimitiranje. Rekli smo da pripremamo zakon koji bi objedinio sve u vezi rodiljnih dopusta i naknada iz postojeća četiri i da sada postoje situacije u kojima npr. posvojiteljski dopust i naknada nije jedinstveno reguliran. Istaknuli smo isplatu rodiljnih naknada samo na račun Hrvatske poštanske banke kao veliki problem, zbog kojeg majke gube kreditni rejting i dozvoljeni minus na tekućem računu, složili se da ne bi bio veliki problem organizirati registar sličan registru osiguranika i da bi majka onda lako mogla izabrati banku i tekući račun na koji bi direktno mogla primati naknadu. Gospođa Kosor je sve zapisala i rekla da će tražiti sastanak s predstavnicima HZZO-a.

Dodala je da je oformljen Savjet za politiku stanovništva čiju jezgru čine demografi s kojima je i do sada surađivala i pozvala nas da imenujemo svoju predstavnicu ili predstavnika koji bi sudjelovao u njihovom radu. U Savjetu bi trebali biti i ginekolozi i pedijatri, a bavio bi se demografskim problemima i problemima s kojima se susreću mlade obitelji kad odluče imati djecu.

Na kraju smo razgovarali o Zakonu o zaštiti dojenja, bila je jako zainteresirana za tu temu, rekli smo da je Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti dojenja pripremljen još 1999. godine, da su sva za to zadužena Povjerenstva dala pozitivno mišljenje o njemu, međutim da prijedlog zakona nikada nije ušao u saborsku proceduru. Naša zemlja je poduprla Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko o kojem se govori u Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti dojenja kada je 1992. glasala za Rezoluciju o prehrani dojenčadi na sjednici Generalne skupštine Svjetske zdravstvene organizacije. Vlada RH je također donijela Prioritete za dobrobit djeteta koji ističu sljedeće: "do kraja 2003 izraditi zakonski propis o promicanju dojenja (naglašavajući među ostalim mehanizam zabrane reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko sukadno međunarodno prihvaćenim obvezama)". Dali smo gospođi Kosor Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti dojenja. Smatra da u Hrvatskoj moramo imati takav zakon.

Osim Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti dojenja, dali smo joj dokument u kojem su opisani naši dosadašnji projekti koji bi joj mogli biti zanimljivi, naš apel za promjenu uvjeta u predškolskim ustanovama i Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko.

Nakon sastanka smo išli u sobu za novinare i gospođa Kosor i Vedrana Miholić su dale izjave koje možete čuti ovdje.

VedranaV