Reakcija udruge RODA na zavrzlame oko novih cijena vrtića

03-01-2013

Gradonačelnik i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i ove su godine svojim sugrađanima, roditeljima koji imaju djecu u vrtićima, odlučili poslati čestitku.

Baš na vrijeme!

Na sam su Badnjak naime poslali dopis u kojem obavještavaju svoje korisnice i korisnike o prikupljanju dokumentacije koja je potrebna za ostvarivanja olakšica u sudjelovanju roditelja u cijeni redovitog predškolskog programa.

Zanimljivo je da je na stranicama Grada taj dopis osvanuo tek 2. siječnja 2013. (ili u najboljem slučaju prije nekoliko dana), a rok za dostavljanje prikupljene dokumentacije je 18. siječnja 2013.

Gradonačelnik i Gradski ured time ponavljaju kaos od prije godinu dana zahvaljujući svojoj sposobnosti da baš ništa ne nauče iz prethodnih situacija: većina će se djece i roditelja u vrtić vratiti tek 14.1., kad završavaju školski zimski praznici, što će roditeljima ostaviti čak četiri dana za prikupljanje dokumentacije, koje je sada više. Da stvar bude zanimljivija, Gradonačelnik i Gradski ured pokazuju i nepoznavanje funkcioniranja države pa očekuju da će roditelji, do 18. siječnja 2013. od Porezne uprave dobiti podatke o prihodima za 2012., što je nemoguće s obzirom da fiskalna godina završava tek 31. siječnja.

Pitamo se je li im uistinu stalo da roditelji uspiju prikupiti dokumentaciju ili zapravo s figom u džepu priželjkuju da nas što manje u tome uspije kako bi nam svima naplatili najviši iznos od 600 kn, ili, svjesni da su mnogima prihodi u 2012. pali, priželjkuju prihode iz 2011. kako bi nas što više ušlo u skuplji platni razred. Ili pak smatraju da su sva „sirotinjska“ djeca (jer nas oni tako etiketiraju i dijele u sirotinju i bogataše) u vrtiću pa će roditelji vidjeti obavijest zalijepljenu na vrata svakog trećeg dežurnog objekta, a da "bogatima" na skijaškim praznicima ta obavijest ionako ništa ne znači, jer dokumentaciju ne trebaju predavati.
Nije nam jasno što je to u njihovim glavama već drugu godinu za redom no dobrobit građana zasigurno nije.
S obzirom da se obistinjuje prvi od predviđenih kaotičnih scenarija zbog kojih je RODA bila glasna u obrani jedinstvene cijene vrtića, zahtijevamo od Gradonačelnika i od Gradskoga ureda da se konačno počnu ponašati odgovorno i da, ako već sami nisu na vrijeme poslali obavijesti vrtićima prije blagdana, produže rok za podnošenje zahtjeva i to najmanje do polovice veljače kako bi roditelji mogli prikupiti svu dokumentaciju i to onu za prošlu, a ne za pretprošlu godinu.

A usput, tek toliko da podsjetimo drago nam gradsko vodstvo, da baš ništa nije napravilo da se problematična mjesta dohodovnog cenzusa razriješe pa da roditelji, na primjer, ne brinu ako će im primanja u 2013. biti manja od primanja u 2012., jer GU ima rješenje za to, da se konačno definira tko čini kućanstvo i je li prijavljena adresa jedino mjerilo toga, da se razriješi slučaj svih onih u sivoj zoni koji si isplaćuju minimalne iznose, a vlasnici su privatnih tvrtki koje dobro posluju i imaju daleko više od „sirotinje“ itd.
Ne samo da se nisu pozabavili starim problemima nego su na leđa svojih građana svalili još ponešto i novih pa tako korisnici stambenih kredita ispis uplaćenih rata mogu dobiti samo ako plate i do 100 kn za komad papira (ispis iz aplikacije za internetsko bankarstvo ne priznaje se, kažu danas u Gradskom uredu za obrazovanje), jer izdavanje potvrda ne ulazi u bankarsku praksu i radi se isključivo na zahtjev korisnika. A u bankama su naravno iznenađeni ovim zahtjevom gradske uprave i sasvim nespremni na redove korisnika koje ih očekuju.

Kao i mnogo puta do sada, svjedočimo neorganiziranoj i nepripremljenoj promjeni koja se prelama preko leđa Zagrepčana, upravo onih za koje se Gradonačelnik kune da radi za njihovu dobrobit.