Rast zubića

12-10-2011

Rast zubića rijetko izaziva teškoće kod djece mlađe od 5 mjeseci

Svake godine stanovit broj djece stiže u bolnicu u kritičnom stanju. Razlog obično bude to što roditelji, pripisujuci simptome stvarne bolesti rastu zubi, nisu liječniku otišli na vrijeme.

Nemojte olako pretpostaviti da je uzrok razdražljivosti dvomjesečnog djeteta rast zubi, jer prvi zubići kod većine beba izbijaju negdje oko petog odnosno šestog mjeseca.  Kada je zubić već pred izbijanjem, malo je vjerovatno da će izazvati vidljivih promjena osim lake upale zubnog mesa, nešto obilnijeg lučenja sline i naglašene potrebe za grizenjem. Temperatura može biti tek blago povišena, a može se desiti da dijete ima blaži oblik proljeva. Treba naglasiti da uzrok ovih problema ne mora biti rast zubi jer djeca svašta stavljaju u usta unoseći na taj način razne klice u organizam. Dakle, temperatura ili proljev koji su se pojavili tokom izbijanja zubića mogu biti i posljedica neke infekcije. Prvi zubići izlaze veoma lako. Tek prvi kutnjaci, koji izbijaju oko prve godine života, mogu izazvati pravu bol.

 Što činiti kada zubi zaista počnu rasti?

U drugoj polovici godine zubi rastu brzo i žestoko. Za donjim sjekutićem, koji izbija oko šestog mjeseca, ubrzo dolazi i njegov prvi susjed. U otprilike sedmom mjesecu izaći će i gornji sjekutić, a sa osam mjeseci vjerovatno će dijete imati već sva četiri prednja zubića. U devetom ili desetom mjesecu izrasti će još preostala dva sjekutića, pa će imati red od četiri gornja i četiri donja zuba. Prije nego mu počnu rasti prvi kutnjaci, nastat ce zacijelo stanka. Vjerovatno je, koliko i nije, da će oko prvog rođendana dobiti prvi od tih zubića. Oštar i pravilan oblik ovih zuba omogućuju im da izbiju lako, znatno lakše nego što će biti slučaj s velikim i širim kutnjacima.

Prvi zubi nisu namijenjeni žvakanju pa njihova pojava ne treba ubrzati proces odvikavanja od dojenja. Ali, moguće je da vas dijete pri podoju počne gristi za bradavicu. Nemojte to shvatiti kao njegovu želju za odvikavanjem od sisanja. Sve dok je bradavica dovoljno duboko u ustima i u pravilnom polozaju za sisanje nemože vas ugristi jer položaj djetetovih čeljusti to spriječava.

Jednom kad se dva ili više zubića nađu jedan uz drugoga, trebat će paziti da se komadići hrane među njima ne zadržavaju i ne ostaju tamo satima. Nakon sto počnete s dohranom, potičite djecu da nakon obroka popiju malo obične vode. Obična voda je za zubiće mnogo bolja od pijenja slatkih napitaka, a pomaže u uklanjanju komadića hrane koji se zadržavaju u ustima.  Naučite dijete da pije iz čašice s kljunom ili iz obične čaše, radije nego iz bočice. Korištenje bočice pripomaže nastanku karijesa. Već prve zubiće možete četkati dječjim četkicama za zube. Na taj način će se i dijete prije naviknuti na održavanje higijene usta i zuba. Na tržištu postoje i specijalne dječje paste za zube s malim udjelom fluora koje se preporučuje koristiti već od izrastanja prvog zuba. Što bolje čuvate zube, dijete će imati manje problema s njima u kasnijem životu. Odlasci stomatologu vjerovatno nisu nikome ugodni, ali kad dođe vrijeme za to, treba djecu na to pripremiti i preglede redovno obavljati 

Pobrinite se da dijete ima na raspolaganju dovoljno predmeta koje će moci gristi. Gristi će  prstiće i igračke, gumene predmete, glatke i duguljaste predmete, a možda ce pokušati gristi i vas. Djeca mogu pokušati svašta staviti u usta da bi sebi olakšali izbijanje zubića. Pokažite razumijevanje ako se povremeno rasplače nakon sto je suviše tvrdo stisnulo predmet upaljenim desnima. Kad dva tri zubića već dobrano izbiju, žvakanje će izbrusiti njihove izuzetno oštre vrhove.

Zubići kod djece izbijaju utvrđenim redom i otprilike u određenoj dobi. No, od navedene prosječne dobi ima mnogo odstupanja. Dijete kojem zubići izrastu ranije ne znači da je bistrije ili naprednije od onoga kojem izbiju kasnije. Razna istraživanja su u zadnje vrijeme pokazala da je bolje kasnije izbijanje zubića. Zubići koji izrastu kasnije, duže ostaju zdravi i bez karijesa.  Dob u kojoj zubi izrastaju zaista nema nikakvog značaja osim što, kad  jednom izrastu, nema više onog izuzetnog osmijeha bez zuba.

Tekst prevela

Natasa Sabo Kling