Proizvođači nadomjestaka za majčino mlijeko u svjetlu McReflektora

12-10-2011

“Na pedijatrijskim odjelima viđala sam brojne majke kako očajno plaču uz krevetiće u kojima je ležala dojenčad oboljela od „bolesti bočice“, pothranjena i dehidrirana.Takve se stvari ne moraju događati.

Već prije jednog desetljeća znali smo istinu o neodgovornom reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko. Neoprostiv je propust čovječanstva, čak i zločin, što je proizvođačima još uvijek dopušteno provoditi takvu praksu.“

Janice Mantell, Action for Corporate Accountability (USA)Svakih trideset sekundi jedno dojenče umre od bolesti koju je dobilo putem bočice. Dojenčadi koja nije dojena uskraćen je pasivni imunitet koji se prenosi majčinim mlijekom te su izložena visokom riziku od zaraze putem bočice.Taj je rizik dodatno uvećan u zemljama Trećeg svijeta, gdje nije dostupna čista voda za pripremu adaptiranog mlijeka, a majke su zbog siromaštva prisiljene previše razrjeđivati mlijeko. Uzročnici bolesti koji se prenose vodom u nejakom organizmu dojenčeta uzrokuju bolesti učestale u mnogim dijelovima svijeta – proljev, povraćanje, respiratorne infekte, pothranjenost, dehidraciju a često i smrt – poznate pod skupnim nazivom „bolest bočice“.

Proizvođači adaptiranog mlijeka svjesni su te pojave. Zabrinutost zbog učestalosti „bolesti bočice“ u zemljama Trećeg svijeta i agresivne marketinške aktivnosti proizvođača potaknule su WHO i UNICEF da 1981. godine donesu Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko (UNICEF International Code of Marketing of Breast milk Substitutes).

Iste je godine na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini 118 zemalja glasovalo da Pravilnik postane novi dobrovoljni standard kojeg će kao minimum prihvatiti sve zemlje.

Nakon dugotrajnog bojkota njihovih proizvoda, Nestle i drugi proizvođači pristali su pridržavati se Pravilnika te je bojkot opozvan 1984. godine. Međutim, iz cijelog svijeta nastavljaju pristizati izvješća da proizvođači i dalje krše Pravilnik, a Nestle se kao najveći izvoznik nadomjestaka za majčino mlijeko u zemlje Trećeg svijeta našao na udaru najžešćih kritika.

Bojkot je ponovo pokrenut 1988. godine i danas se provodi u više od 80 zemalja.

Danas skupine IBFAN-a (International Baby Food Action Network) nastavljaju lobirati za prihvaćanje Pravilnika u cijelom svijetu i za monitoring svih proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko.

Baby Milk Action (skupina koja koordinira bojkot Nestlea u Velikoj Britaniji) tvrdi da je više od 99% majki sposobno dojiti. Svrha je Pravilnika da osigura da nijedna žena koja želi dojiti ne bude poljuljana u svojoj namjeri reklamnim porukama koje potkopavaju poruku „dojka je najbolja“.


Izvori: Većina podataka preuzeta je iz 'Ethical Consumer Guide to Everyday Shopping'.

http://www.mcspotlight.org/beyond/industries/babymilk.html

Prevela: IvaŠ

Objavljeno: 4. ožujka 2006.