Problemi s neplodnošću

12-10-2011

U ovom trenutku zemlju potresa strašna epidemija. Vaši prijatelji neće vas zvati kako bi saznali jeste li i vi žrtva. Humanitarne organizacije neće požuriti kako bi vam pružile pomoć. Ne, ako imate problema s plodnošću, vjerojatno se osjećate posve sami u vašoj borbi. Vaša reakcija možda će biti: «Zašto baš ja? Svi ostali imaju djecu. To nije pravedno.»

Mnogi parovi koji se bore s neplodnošću doživljaju razočaranje, frustraciju i dezorijentirani su. Njihovi osjećaji kruže između krivnje, bijesa i očaja, uhvaćeni u zamku nade da će svaki sljedeći pokušaj liječenja rezultirati trudnoćom. Kada se ni nakon mnogih različitih terapija ne dogodi trudnoća, doživljavaju sve faze tugovanja, ponekad teške kao da su upravo izgubili dijete.

Ipak, mnogi se parovi nauče nositi s traumom. Nauče kako kontrolirati svoje živote i osjećaje. Oni aktivno sudjeluju u dijagnosticiranju i liječenju. Zapravo, izgleda da postaju jači i bliži jedno drugome boreći se sa svojim problemom.

Nadam se da će vam ove stranice pomoći da budete poput ove druge skupine ljudi, da ćete se naučiti nositi s problemom. S vremenom, ovdje ćete pročitati iskustva takvih ljudi. Povrh svega, možda će vam pomoći da se ne osjećate žrtvom i nadamo se da se više nećete osjećati sami.

Želim vas uvjeriti da vaši problemi s neplodnošću, vaš bijes, vaša hiperosjetljivost, vaši osjećaji neprilagođenosti okolini nisu jedinstveno samo vaši. Problemi s plodnošću pogađaju jedan od šest parova. Svake godine tisuće parova konzultira se s liječnikom radi procjene problema i eventualnog liječenja.

Medicinska definicija neplodnosti je «nemogućnost da se zatrudni nakon jedne godine nezaštićenih redovitih odnosa ili nemogućnost da se trudnoća donese do poroda». Ipak, ako već znate, ili sumnjate da biste mogli imati problema s plodnošću, trebali biste zatražiti procjenu liječnika i prije isteka te prve godine. Primjerice, žena može sumnjati na problem ako pati od ekstremno bolnih menstruacija, ako je imala upale jajnika ili ako ima smanjen broj menstrualnih ciklusa. Muškarac može biti zabrinut ako je prebolio neku od spolno prenosivih bolesti, ako ima simptome infekcije genitourinarnog trakta, ili ima nespuštene ili ozlijeđene testise. Neplodnost se ne bi smjela miješati sa sterilitetom, koji je nepovratno stanje. Ipak, svi problemi s plodnošću trebaju se istražiti kako bi se utvrdila njihova ozbiljnost.

Odnedavno smo svjedoci izvanrednog napretka u dijagnosticiranju i liječenju neplodnosti. Samo prije desetak godina većina parova s problemima s plodnošću morala se okrenuti usvajanju ili ostati bez djece. No sada, s napretkom u farmaceutskim proizvodima, mikrokirurgijom, metodama potpomognute oplodnje i mikromanipulacijom, otvorile su se mnoge mogućnosti neplodnim parovima. Njihov su rezultat «čudesne bebe» koje se rađaju praktički svaki dan. Doista, imate sve razloge za nadu.

Nadam se da ćemo uspjeti utažiti vašu žeđ za informacijama o neplodnosti; što ju je moglo uzrokovati, koji su vam dijagnostički testovi dostupni, što se može napraviti kako bi se riješio problem i, što je najvažnije, koje sve mogućnosti imate. Obaviještenost o najnovijim medicinskim tehnologijama pomoći će vam da zajedno sa svojim liječnikom razvijete učinkovit i individualiziran plan liječenja.

Nije neobično da oba partnera imaju problema s plodnošću. Ako je potrebno da se samo jedan od partnera podvrgne medicinskom tretmanu, problem neplodnosti ipak pogađa oboje, jer par gubi nadzor nad svojom sudbinom, zajedno prolazi kroz medicinske tretmane i, naravno, dijeli emocionalni grč u ophođenju s prijateljima i obitelji.

Većina ljudi na neplodnost reagira bijesom i nevjericom. Ali kako neplodnost polako postaje realnost, kada počnu razni tretmani, a pogotovo ako se iskuse ponavljani neuspjesi, frustracija raste. Svi neplodni parovi doživljavaju psihičku traumu. Svi neplodni parovi osjećaju se prevarenima. Svi neplodni parovi osjećaju da su izgubili nadzor nad najosobnijim pravom – pravom da podignu dijete. Ako imate ove simptome, niste sami.

Pripremila: Daniela32

Objavljeno: 20 listopada 2003.