prePOROD 2013. - predavačice i predavači

21-02-2013


ANDREJA KOLENC


Andreja Kolenc je doula, žena zaljubljena u čin rađanja i majka troje djece. Iskusila je tri vrlo različita poroda, a njezina strast za rađanjem javila se tijekom priprema za drugi porod.

Njezina vizija poroda budućnosti temelji se na spajanju drevne mudrosti s modernom znanošću.
BARBARA FINDERLE

Po završetku Medicinske škole u  Rijeci, smjer Zdravstvena struka – primalja, zaposlena je kao pripravnica u Klinici za ginekologiju i porodništvo u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci te je nakon odrađenog pripravničkog staža dobila stalno zaposlenje na istoj klinici. Krajem 2005. godine izabrana je za predsjednicu Hrvatske udruge primalja. Dodatno se educirala u Postojni i Nizozemskoj iz područja „alternativnih“ metoda rađanja, završila je tečaj o dojenju BFHI (Baby friendly hospital initiative).
Od 2006. godine članica je povjerenstva za promicanje i zaštitu dojenja, radne skupine za projekt „Rodilišta prijatelji djece“ te sektorskog vijeća iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Članica je  Povjerenstva za profesije i ljudske resurse koje djeluje u okviru izrade Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020. pri Ministarstvu zdravlja. Godine 2012. postala je članica Financial commitee pri Europskoj udruzi primalja (European Midwifery Association, EMA).


DIVNA MILJKOVIĆ


Rođena u Beogradu 11. veljače 1954. godine. Završila je srednju medicinsku školu za babice 1973. i Višu medicinsku školu 1988. godine. Od 1973. do 1997. godine radi kao babica u GAK „Narodni Front“ i KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“. Također je certificirana instruktorica Hatha joge (Vidya Yoga škola Dragana Lončara), kao i certificirana instruktorica i učiteljica prenatal joge (Yoga Alliance, SAD). Predsjednica je Udruženja babica Srbije.

ELISABETH  GEISEL

Elisabeth Geisel radi u nezavisnim ženskim zdravstvenim centrima u Njemačkoj već 30 godina. Uz njezinu pomoć otvorena je prva Kuća za porode u Frankfurtu 1993. godine. Bila je voditeljica Njemačke asocijacije za edukaciju u porodima (GfG) 21 godinu, a sada je njezina predsjednica.
Pokrenula je Europsku mrežu asocijacija o porodima (ENCA) i razvila je posebne veze s istočnom Europom. Vodila je program Europske unije u Sankt Petersburgu i treninge za edukatore o porodima u Pragu i Budimpešti. Njezina knjiga o postporođajnoj depresiji prevedena je na češki.ERIKA SPIRIĆ

Godine 1974. završila je Srednju školu za medicinske sestre primaljskog smjera u Zagrebu i zaposlila se na Odjelu za ženske bolesti i porodništvo Opće bolnice Varaždin, gdje radi i danas.
Godine 1983. završila je Višu školu za medicinske sestre ginekološko opstetričkog smjera na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i od tada je glavna primalja u rađaonici.
Od 1980. godine kontinuirano sudjeluje u obrazovanju primalja i medicinskih sestara te u programu obrazovanja odraslih na Medicinskoj školi u Varaždinu kao vanjska suradnica. Članica je Hrvatske udruge primalja od 1974., predsjednica Hrvatske udruge primalja u dva mandata (1997-2005), dopredsjednica Hrvatske udruge primalja od 2006. Godine 2002. i 2005. bila je delegat HUP-a za međunarodne asocijacije International Confederation of Midwives i European Midwifery Association.

Aktivno sudjeluje u svim aktivnostima HUP-a i HKP-a, zalaže se za kvalitetno primaljstvo i pravo žena na izbor u porođaju.EVA MACUN


Rođena je 19. travnja 1973. godine u Celju u Sloveniji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Ljubljani 1999. godine i zaposlila se u bolnici u Jesenicama. Završila je specijalizaciju 2007. godine s najvećom pohvalom “cum laude”. Intenzivno je radila na području medicinskog abortusa kako bi on bio omogućen u Gorenjskoj regiji i u cijeloj Sloveniji. Tijekom stažiranja počela je preispitivati smisao nekih medicinskih procedura vezanih uz porode. Pomagala je primaljama u bolnici kako bi se izbjegla epiziotomija ili barem smanjio njezin postotak. Počela je intenzivno raditi u bolničkoj rađaonici kako bi poučila primalje i liječnike o fiziološkom porodu. Majka je dvoje tinejdžera, ljubiteljica prirode, planinarka i speleologinja, članica i liječnica Gorske službe spašavanja i obožavateljica dobrih knjiga.


IRENA ZAKARIJA-GRKOVIĆ


Irena Zakarija-Grković je završila studij medicine na Riječkom sveučilištu, ali je struku ˝ispekla˝ u Melbourneu gdje je 12 godina radila u kliničkoj praksi. Tijekom tog vremena provela je tri godine u bolnici, uključujući godinu dana u Bolnici za žene sestara milosrdnica, specijalizirala je obiteljsku medicinu, stekla titulu ˝diplomanta australskog i novozelandskog koledža opstetricije i ginekologije˝ te postala međunarodno certificirana savjetnica za dojenje. Od dolaska u Hrvatsku 2004. godine, odnosno od zaposlenja na Medicinskom fakultetu u Splitu 2006., nastavlja promicati dojenje radom u nacionalnom Povjerenstvu za promicanje dojenja, kao koordinatorica UNICEF-ovog BFHI-ja za područje Dalmacije i kao predsjednica Hrvatske udruge IBCLC-savjetnica za dojenje. Majka je troje djece.


MIRA HEMERICH


Diplomirala je na Medicinskom fakultetu 1991.godine. Pripravnički staž odradila je u OB Šibenik tijekom 1992. i 1993. godine, nakon čega odlazi u HV na mjesto načelnice saniteta 142. brigade, gdje ostaje do svibnja 1996. godine. Potom dobiva specijalizaciju iz ginekologije i porodništva. Specijalistica postaje u svibnju 2001. godine i radi na odjelu ginekologije i porodništva OB Šibenik. Godine 2010. daje otkaz zbog mobinga, najvećim dijelom uzrokovanog željom da kao voditeljica rodilišta promijeni stanje u rodilištu u korist rodilja. Od 2010. godine zaposlena je u OB Knin, danas na mjestu voditeljice odjela ginekologije i porodništva.


MONIKA GRGIĆ


Srednju medicinsku školu završila je u Bugojnu (BiH) 1990. godine. Godine 2010. završila je Stručni studij primaljstva na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Ima 20 godina radnog staža u rađaonici, a trenutačno obavlja  funkciju glavne sestre na Odjelu za ginekologiju i porodništvo OB „Hrvatski ponos“ Knin. Udana je i majka troje djece.


NADA MATANOVIĆ

Rođena je u Rijeci 1976. godine, gdje je završila osnovnu i Medicinsku srednju školu - primaljski smjer. Nakon završenog školovanja preselila se u Ljubljanu gdje je dobila posao babice (primalje) u Univerzitetnom Kliničnom centru Ljubljana. Nakon četiri godine preselila se u Pivku radi posla u  Bolnici za ženske bolezni i porodništvo Postojna. Radi u rađaonici kao babica već 13 godina. Godine 2010. upisala je Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, smjeru primaljstva.NINA JURETIĆ

Nina Juretić je baccalaureate politologije i trenutačno pohađa diplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Studirala je i u Americi, a sfera interesa su joj javne, posebice zdravstvene politike i politička teorija. Pisala je radove na temu hrvatskog i stranih zdravstvenih sustava kao i teme vezane uz porodiljne politike.
SANDRA JAMBREC

Sandra Jambrec rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju te preddiplomski studij antropologije i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Nakon završenog studija upisala je diplomski studij antropologije i anglistike na kojem je apsolvent. Udana je i majka je djevojčice Eliane. Trenutačno prevodi, radi na osmišljavanju i pisanju projekta iz područja edukacije žena, trudnica i roditelja te provodi istraživanja za magistarske radove iz antropologije i anglistike koje bi uskoro trebala obraniti i dobiti titulu magistre antropologije i anglistike.
SLOVENSKO UDRUŽENJE DOULA
Godine 2009. u Ljubljani je održana DONA, međunarodna radionica koja je okupila više od 25 doula. Godine 2012. oko 30 doula međusobno je surađivalo unutar neslužbenog Slovenskog udruženja doula.
Petnaest ih je prisustvovalo porodima. Slovenske doule sastaju se mjesečno kako bi razmijenile iskustva. Neke od doula također rade kao aktivistice na temu poroda.


ZALKA DRGLIN


Zalka Drglin, doktorica ženskih studija i feminističke teorije, istraživačica je  na Institutu javnog zdravstva u Sloveniji, konzultantica za perinatalne zdravstveno mentalne probleme, voditeljica programa u Društvu prirodnih početaka, predstavnik Slovenije za IMBCO i Midwifery Today te vanjska predavačica na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, Odjel primaljstva.

ŽARKO ALFIREVIĆ


Žarko Alfirević rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu 1984. godine. Nakon stažiranja kao mlađi doktor u Bolnici Sveti Duh u Zagrebu preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo. Trenutačno je profesor fetalne i maternalne medicine u bolnici za žene u Liverpoolu, jednoj od najvećih maternalnih bolnica u Europi s više od 8.300 poroda u jednoj godini.
Voditelj je odjela za zdravlje žena i djece na sveučilištu u Liverpoolu. Ima više od 170 publikacija odobrenih od struke i objavljenih u PubMed.
ŽELJKA JELAVIĆ

Željka Jelavić viša je kustosica u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Diplomirala je etnologiju i sociologiju, magistrirala rodne studije. Područje profesionalnog rada je muzejska edukacija, a istraživački interesi usmjereni su prema antropologiji tijela i seksualnosti te feminističkoj antropologiji. Priprema doktorski rad o kulturnim aspektima rađanja. Aktivna je građanka, predavačica i suosnivačica Centra za ženske studije u Zagrebu.