Planirani kućni porod - pravo svake žene

12-10-2011

Udruga Roda se od svojih osnutaka zalaže za pravo svake žene na odabir mjesta i načina poroda te stručne osobe za skrb pri porodu (primalja, liječnik). U posljednje vrijeme dobivamo sve više upita vezanih za mogućnost planiranog porođaja kod kuće, ali i prijava problema s upisom novorođenčeta u maticu rođenih. Zato smo svjesne/i koliko su želje budućih majki u raskoraku s trenutnom zakonskom regulativom i njenom provedbom u praksi.

U europskim državama primalje imaju dozvole za samostalan rad te je, na taj način, porođaj kod kuće i porođaj u centrima gdje rade samo primalje - zakonski reguliran. Primjerice, u Austriji žene mogu od države dobiti povrat većine troškova poroda kod kuće. Poznat je i primjer Nizozemske u kojoj kod kuće rađa trećina svih rodilja. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju znači da i Hrvatska mora prilagoditi svoje zakone tako da ti zakoni omoguće samostalnost primalja i asistirane porode izvan rodilišta (u centrima za porode ili u domu rodilje).

Istraživanja pokazuju da je za niskorizičnu trudnicu porod kod kuće jednako siguran kao i porod u bolnici, dok su stope medicinskih intervencija (drip, epiziotomija) i operativnog dovršenja poroda (vakuum, carski rez) znatno manje nego u bolnici. U razvijenim zemljama je u posljednjih nekoliko godina primijećen porast broja kućnih poroda, pri čemu se za kućni porod odlučuju uglavnom žene višeg obrazovanja i višeg socijalnog statusa.

Naglašavamo da žena koja se odluči na porod kod kuće ne krši niti jedan hrvatski zakon. Upitno je, međutim, koliko se ljudska prava i hrvatski zakoni (Obiteljski zakon, Zakon o pravima pacijenata, Zakon o maticama) krše upravo od strane institucija koje bi ih trebale štititi.

Treba naglasiti i da se odbijanjem zakonski jasnog i nedvosmislenog reguliranja prijave djeteta rođenog kod kuće, krše ljudska prava obitelji u kojima je dijete rođeno kod kuće. Onemogućavanjem asistiranog poroda kod kuće naša država potiče žene na odluku o neasistiranom porodu, koji nosi povećane rizike u odnosu na asistirani.

Uvijek će biti žena koje žele roditi kod kuće - i one na to imaju potpuno pravo - a dužnost je države omogućiti im stručnu asistenciju kod kuće i podršku rodilišta u slučaju potrebe kako bi se optimalno zaštitilo njihovo zdravlje i zdravlje njihove djece.

 

Udruga RODA
Objavljeno: 10. kolovoza 2011.