Perinealna masaža

12-10-2011

masazaŠto ste sve spremni učiniti da umjesto oporavka nakon epiziotomije, tj. nemogućnosti da normalno sjednete danima, šepanja tjednima, zatezanja, osjećaja neugode kod svake nužde, straha od ponovnog spolnog odnosa, prođete porod bez rezanja i pucanja tj. da nakon poroda možete raditi apsolutno sve sto vam ostatak tijela dopušta?
Dakako, ključnu ulogu u tome hoće li vam biti potrebna epiziotomija, ima Vaše tijelo, Vaša beba, zdrava prehrana, kontrolirano tiskanje i odlična babica koja će Vam u tome pomoći.

U Hrvatskoj, nažalost, prije ovih faktora u većini rodilišta dolazi i faktor da se rodilje pogotovo na prvom porodu režu rutinski. Što tu možete napraviti? Ne mnogo, no možete porazgovarati s liječnicima koji rade u ustanovi u kojoj želite roditi i pitati kakva im je praksa, i ono najvažnije - na samom porodu napomenuti da ne želite da vas se rutinski reže.
Postoji još mali dodatak koji možete probati, to je perinealna masaža. Mnogi je liječnici i babice, istina, smatraju bespotrebnom, no nitko ne smatra da je štetna. Studija iz Velike Britanije iz 2000. godine pokazala je da je broj pucanja 2. i 3. stupnja i epiziotomija bio 6% manji kod žena koje su se u posljednjih 6 tjedana svoje trudnoće svaki dan masirale. Dakle, smanjenje nije dramatično, ali je potrebno naglasiti da je studija obavljena u Velikoj Britaniji gdje veliki broj žena rađa uz pomoć babice ili u posebnim centrima za rađanje koji omogućavaju ženi da zauzme u porodu položaj koji joj najviše odgovara. Takav pristup porodu također pogoduje očuvanju međice, pa ukupan postotak epiziotomija iznosi samo 40.6%; babice obave najmanje epiziotomija, samo 21.4%, a privatna praksa najviše, 55.6%.

Također, mnogi smatraju da najveća korist perinealne masaže nije samo u postupnom rastezanju međice već i u tome da se žene koje su se masirale naviknu na osjećaj zatezanja u ovom dijelu i da ga zato lakše podnose u porodu i na taj način opuštaju međicu koja onda rjeđe puca.

Kako se masaža izvodi?

Sa puna 34 tjedna trudnoće svakoga dana zauzmite polusjedeći položaj, kao da rađate. Nastojite biti opušteni. U početku koristite ogledalo kako biste se upoznali s međicom. Prije masaže svakako skratite nokte. Možete koristiti ulje kako biste dodatno omekšali međicu ali i svoje prste.
Stavite palce u vaginu koliko možete i širite međicu na stranu i dolje prema rektumu, sve dok ne osjetite peckanje. Zadržite tako dok peckanje ne prestane i masirajte dalje gore - dolje. Za vrijeme masaže neka vam palci budu kao udice koje će vući tkivo prema gore kao što će to raditi glavica bebe. I na kraju masirajte tkivo između palca i kažiprsta, oko minute.