PCOS

12-10-2011

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili bolest policističnih jajnika (PCOD) jedan je od vodećih uzroka neplodnosti, a pogađa 5-10 posto žena. Mnoge žene nisu niti svjesne bolesti jer ne postoji određeni simptom koji je zajednički svim ženama koje boluju od PCOS-a. Može biti prisutan samo jedan simptom, nekoliko, pa čak i svi. Kako onda prepoznati PCOS? Kada posumnjati?

 

Prvi mogući znak jest izostanak mjesečnice u razdoblju od nekoliko mjeseci ili dugačak menstruacijski ciklus i do 6 tjedana, bez trudnoće. Naime, kod žena sa policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno ovulacije. Tako se na jajnicima od nezrelih folikula stvaraju male ciste ispunjene tekućinom. Ukoliko su jajnici policistični to se lako može otkriti ginekološkim ultrazvukom, jer policistični jajnici imaju oblik biserne ogrlice, te su uvećani 1,5 do 3 puta od normalnih jajnika.

 

No, može se dogoditi i da jajnici izgledaju zdravo a ipak bolujete od PCOS-a. Često se zbog muškog hormona testosterona pojavljuje pretjerana dlakavost (hirzutizam), odnosno muški tip dlakavosti – dlakavost na grudima, abdomenu, bradi, nožnim prstima i sl. Obično žene koje boluju od PCOS-a pate od pretjerane debljine, ali nije pravilo. Skupljanje masnih naslaga posebno je izraženo na struku, dok su ramena i ruke mršave. Nerijetko je tu i visoki krvni tlak (hypertensia), te visoka razina LDL i smanjena razina HDL kolesterola, kao i povišeni trigliceridi. Tu su i kozmetički problemi poput masne kože, akni, seboreje (prhuti), tamnih znakova na koži (posebice na vratu, ispod ruku, na koljenima, laktovima i sl.). I na kraju, može se pojaviti i muški tip ćelavosti.

 

Prvi put PCOS se najčešće otkrije zbog neplodnosti, kada nakon 12 mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa ne dolazi do trudnoće a nije u pitanju tzv. muški faktor.

Prelazi se na ginekološku obradu žene. Kako postoje razni simptomi, koji mogu i ne moraju biti znak PCOS-a, teško ga je otkriti samo jednim testom. Sam ultrazvučni pregled nije dovoljan jer neke žene nemaju ciste na jajnicima.

 

Dakle, mogući simptomi PCOS-a su:

 

-        neredovite menstruacije

-        izostanak menstruacije

-        ciste na jajnicima

-        pretjerana dlakavost (hirzutizam)

-        akne

-        tamni znakovi na koži

-        visoka razina kolesterola

-        visok krvni tlak

-        umor ili depresija

-        smanjen nagon za spolnim odnosima

-        povišen muški hormon testosteron, androgen ili DHEAS

-        smanjene dojke

-        uvećani jajnici

-        uvećan uterus (maternica)

-        neplodnost

 

 

Ne zna se točno što uzrokuje bolest policističnih jajnika. No, korijen bolesti proizlazi iz nemogućnosti tijela da upija inzulin. Visoka razina inzulina stimulira jajnike na proizvodnju veće količine muškog hormona testosterona koji spriječava jajnike da oslobode jajašce.

 

Potrebno je obaviti krvne pretrage i to:

 

-        hormonski status na 3. dan menstruacijskog ciklusa: - FSH, E2, LH, prolaktin, progesteron, TSH, T3, T4, testosterone, DHEAS,

-        trigliceride (TG), kolesterol LDL i HDL, C-peptide, creatinin

 

 

Tablica normalnih vrijednosti

 

Normalne vrijednosti

Napomena

FSH – 3dc

3-20 mlU/ml

Vrijednost iznad 6 je odlična, između 6-9 dobra, 9-10 prosječna, 10-13 upućuje na smanjene rezerve, 13+ loše.

E2 (estradiol) – 3dc

25-75 pg/ml

Abnormalno visoke vrijednosti upućuju na funkcionalnu cistu ili smanjenje rezerve jajašaca.

LH – 3dc

< 7 mlU/ml

Normalna vrijednost je slična onoj FSH.

Prolactin – 3dc

< 24 ng/ml

Povišen prolaktin može loše utjecati na ovulaciju.

Progesteron (P4) – 3dc

< 1.5 ng/ml

 

Progesteron (P4) – 21 dc

> 15 ng/ml

Progesteron na 21dc potvrđuje ovulaciju. Vrijednost iznad 5 ukazuje na ovulaciju, no normalna vrijednost u prirodnom ciklusu se kreće iznad 10 a u stimuliranom ciklusu iznad 15.

TSH (hormon štitnjače) – 3dc

1.4 – 4 mlU/ml

Visoke vrijednosti upućuju na poremećen rad štitnjače.

T3 (hormon štitnjače) – 3dc

1.4 – 4.4 pg/ml

Visoke vrijednosti upućuju na poremećen rad štitnjače.

T4 (hormon štitnjače) – 3dc

0.8 – 2 ng/dl

Niske vrijednosti upućuju na poremećen rad štitnjače.

Testosteron – 3dc

6 – 86 ng/dl

Vrijednosti iznad 50 smatraju se povišenim.

DHEAS – 3dc

35 – 430 ug/dl

 

TG (trigliceridi)

< 200 mg/dl

Granična vrijednost je 200-400, visoka 400-1000 i vrlo visoka iznad 1000. Povišeni trigliceridi upućuju faktor rizika od zakrčenja arterija.

Cholesterol

> 200 mg/dl

Granična vrijednost je 200-239, vrijednost iznad 240 je visoka. Povišene vrijednosti su povezane sa povećanim rizikom od bolesti srca.

LDL (loš kolesterol)

> 160 mg/dl

Ovo je loš kolesterol i povećava rizik za bolesti srca. Preporučene vrijednosti su niže od 160, ako postoje 2 rizična faktora niže od 130, a ako postoje zabilježene bolesti srca niže od 100.

HDL (dobar kolesterol)

< 34 mg/dl

Ovo je dobar kolesterol koji se može povećati zdravom dijetom i vježbom.

C- peptidi

0.5 – 4.0 ng/ml

Vrijednosti se povećaju sa proizvodnjom inzulina.

Creatinin

< 1.4 mg/dl

Vrijednosti 1.4 i više upućuju na bolest bubrega ili disfunkciju.

 

Iako se može dogoditi da žena sa PCOS ima normalne vrijednosti navedenih krvnih pretraga, često će bar nekoliko odstupati od normale. Na primjer, ako je LH viši od FSH – to može upućivati na PCOS; zatim povećani prolaktin, nizak progesteron 21. dan menstruacijskog ciklusa, nizak T4, koji upućuje na poremećaj u radu štitnjače, povišen testosteron i dr.

 

I kada napokon otkrijete da imate PCOS, što onda? Ne postoji lijek koji liječi bolest policističnih jajnika ali pravilnim tretmanom PCOS se može staviti pod nazdor. Prvi korak jest posjet endokrinologu, koji će obaviti potrebne testove, te odrediti terapiju.

 

Pripremila: Vesna R.

 

Objavljeno: 20. listopada 2003.