Osvrt na paket Sretna beba

12-10-2011

Zagreb, 12.11.2002.

- Osvrt na paket Sretna beba -

Poštovani,

Sama ideja o dijeljenju paketa novorođenim bebama je hvalevrijedna i mi je kao Udruga podržavamo. No, smatramo da sam naziv paketa te činjenica da paket u rodilištu dijele medicinske sestre, obavezuje iste da njegov sadržaj bude u skladu s Međunarodnim kodom, da se u njemu nalaze uistinu korisne stvari za bebu i da on usreći bebu i majku bar na kratko.

Stoga bismo Vam željeli ukazati na evidentno kršenje Međunarodnog pravilnika o načinu marketinga i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko (u daljnjem tekstu: Kod) (WHO, 1981) paketom “Sretna beba” koji se dijeli u rodilištima novorođenoj djeci.

Kod se prvenstveno odnosi na reklamiranje i propagiranje adaptiranih i zamjenskih  mlijeka (umjesto dojenja), bočice, dude, dodatnu hranu za dojenčad.

Kodom se ukratko zabranjuje:

·        reklamiranje navedenih proizvoda,

·        dijeljenje reklamnih i besplatnih primjeraka proizvoda,

·        uspostavljanje kontakta između predstavnika firme i trudnice ili majke,

·        promocija putem zdravstvene ustanove (plakati, natpisi i sl.),

·        pokloni zdravstvenim ustanovama ili majkama, i

·        sve vrste natpisa i slika koje  idealiziraju upotrebu adaptiranog mlijeka (formula)

Paket Sretna beba namijenjen je novorođenim bebama, dijeli se u rodilištu od strane medicinskog osoblja, stoga smatramo da bi se trebao strogo držati gore navedenog Koda, kako bi se djetetu od početka omogućilo najbolje te kako majka ne bi primala krive informacije već u rodilištu. U Hrvatskoj doji još uvijek relativno mali broj majki, a tome uveliko doprinose u brojne reklame s kojima se svakodnevno susrećemo.  Molimo Vas stoga da razmotrite ovo naše razmišljanje i da paket “Sretna beba” uistinu to i postane.

Proučavanjem sadržaja paketa i Koda ustanovili smo da sljedeći pokloni iz paketa “Sretna beba” krše Kod:

-          Hipp kašica;

U paketu su se do sada pojavljivala dva tipa kašica, za upotrebu prije i poslije navršenih 6 mjeseci djetetova života. Obje kašice krše Kod. Prva kašica (prije 6 mjeseci) krši Kod jer je nadomjestak za majčino mlijeko. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, djetetu nije potrebno ništa osim majčinoga mlijeka i D vitamina dok ne navrši 6 mjeseci života. Druga kašica koja se može upotrebljavati nakon napunjenih 6 mjeseci krši Kod jer nije ništa drugo nego reklama za Hipp. Hipp ne proizvodi ništa drugo osim dječje hrane. Majke koje već u rodilištu ili od svoje patronažne dobiju ovaj paket mogu misliti da je Hipp stvarno najbolje za njihovu bebu, naročito kada još uzmemo u obzir nasmiješenu djecu s Hippovih reklama i njihove slogane.

Članak 5. Javnost i majke

5.1 Ne dopušta se reklamiranje, niti bilo koji drugi oblik predstavljanja općoj javnosti proizvoda koji ulaze u doseg ovog Pravilnika.

5.2 Proizvođači i distributeri ne smiju izravno niti neizravno nuditi trudnicama, majkama ili članovima njihovih obitelji uzorke proizvoda koji ulaze u doseg ovog Pravilnika.

5.5 Marketinško osoblje ne smije u službenom svojstvu zahtijevati izravni niti neizravni kontakt s trudnicama niti s majkama dojenčadi i male djece.

-          voda:

Djetetu dok ne napuni 6 mjeseci života ne treba nikakva dodatna tekućina osim majčinoga mlijeka.

-          ledeni čaj:

(vidi Kod, članak 2 i 5.2)

Članak 2. Doseg Pravilnika

Pravilnik se primjenjuje na marketing, i s njime povezane djelatnosti, sljedećih proizvoda: nadomjestaka za majčino mlijeko, uključujući i hranu za dojenčad; drugih mliječnih, prehrambenih proizvoda i napitaka, uključujući i dopunsku hranu koja se daje preko bočice, kada se trže ili drugačije predstavljaju prikladnima, s modifikacijom ili bez nje, za uporabu kao djelomični ili potpuni nadomjestak za majčino mlijeko; bočica za hranjenje i duda. On se primjenjuje i na njihovu kakvoću i na informacije o njihovoj uporabi.

-          promotivni leci proizvođača adaptiranog mlijeka, kašica, duda (Hipp, Frutek, NUK)

 (Kod, čl. 2, 5.1)

-          kupon s osobnim podacima majke:

preko kojeg isti ti proizvođači kasnije kontaktiraju mame  (Kod, čl. 5.5)

-          dijeljenje paketa od strane bolničkog osoblja – ovo je u redu ako sadržaj paketa poštuje Kod

-          knjigaMoja prva godina, u kojoj se nigdje ne navodi da se adaptirano mlijeko uvodi po preporuci pedijatra i u kojoj su reklame za Čokolino i Rižolino! Na kutiji Rižolina piše da se može upotrebljavati od 4. mjeseca djetetovoga života. U tablici nadohrane se ne navodi da se s kruškama, jabukama, mrkvom, korabom, špinatom, tikvicama, blitvom, bijelim pilećim i purećim mesom i janjetinom, kukuruznom krupicom, brašnom ili pahuljicama, rižom, rižinim pahuljicama počinje s navršenih 6 mjeseci života. (Kod, poglavlje 9.2, točka 3 – “...c)izjavu da proizvod valja rabiti isključivo po savjetu zdravstvenog djelatnika o potrebi njegove uporabe i pravilnom načinu uporabe;”)

Osvrnuli bismo se i na tumačenje Koda od strane odvjetnice Vanje Caratan. Mislimo da je krivo protumačila Kod. On se ne odnosi samo na adaptirano mlijeko već na sve nadomjestke za majčino mlijeko. To mogu biti, uz adaptirano mlijeko, voda, čaj, kašice, glukoza i sl.

Knjižica “Moja prva godina“ je vrlo korisna i često jedina informacija majkama, te je to još jedan razlog da ona bude točna i precizna. Paket je u cijelosti orijentiran na prehranu, što je pogrešno, jer je jedina hrana koju novorođenče treba prvih 6 mjeseci majčino mlijeko. Mi vam zato predlažemo nekoliko uistinu neophodnih stvari za novorođenče koje bi paket mogao sadržavati tako da beba koja ga dobije uistinu i bude Sretna:

·        kozmetika

·        igračke

·        pelene

·        ručnik

·        body

·        kombinezoni

·        čarape

·        kapica

Prilažemo vam i naše komentare na poglavlje o dojenju u knjizi “Moja prva godina”.

S poštovanjem

Vedrana Miholić

RODA –Roditelji u Akciji

Kopija:

                                            Anfap d.o.o.

                                            Prof dr sc JosipGrgurić

Predsjednik hrvatskog pedijatrijskog društva

 

Prilog

Komentari na poglavlje o dojenju u knjizi "Moja prva godina"

U knizi «Moja prva godina» navedene su neke stvari oko dojenja koje nisu ispravne. Sve su navedene u poglavlju «Znaci upozorenja-pokazatelji da s dojenjem nesto nije u redu»

Dugotrajni podoji. Ako se dijete ne odvaja spontano od dojke i ako podoji redovito traju duze od pola sata, pogotovo ako je dijete nakon toga opet nezadovoljno, znaci da je ostalo gladno.

LLL:

Healthy, full-term infants need to nurse every two to three hours during a 24-hour period. This equates to eight to twelve feedings per 24 hours. Your newborn should not go longer than three hours between feedings for two significant reasons:

1) Your newborn needs frequent feedings for adequate nourishment and hydration.
2) Frequent feedings ensure that your breasts are stimulated enough to establish a full milk supply.

In the first few weeks, your baby actually needs to breastfeed ten to twelve times per day. Your baby's feedings will gradually space out as he grows older and his stomach grows larger. Any schedule that prevents babies under six weeks of age from breastfeeding at least every two to three hours (or less during growth spurts!) could potentially cause poor weight gain.

http://www.lalecheleague.org/FAQ/schedule.html

Ucestali podoji. Novorodence moze traziti dojku i svaki sat, a mlade dojence i svaka dva sata. Kraci razmaci medu podojima signali su za uzbunu, znace da dijete ne posise dovoljno mlijeka pri svakom obroku i da je gladno. Dojite li vise od deset puta na dan, nesto nije u redu!

Isti odgovor kao i gore.

Stolica i mokrenje. Ako prilikom svakog prematanja naidete na zelenu i sluzavu stolicu, vrlo je vjerojatno da su to tzv. Stolice gladi.

LLL:

Frequent bowel movements which are consistently green and watery may be caused by a sensitivity to food or medication that baby or mother is ingesting. Careful consideration of any medications, home remedies, foods or drinks may uncover a possible cause.

Consistently green, watery and foamy stools are also thought to be caused by a low intake of hindmilk, referred to as foremilk-hindmilk imbalance or "oversupply syndrome." Baby may act colicky, gain weight slowly and bowel movements may be very forceful. An overabundant milk supply or overactive let-down reflex may be involved. Breastfeeding techniques to improve the baby's control of the milk flow and intake of hindmilk may quickly reduce these symptoms

http://www.lalecheleague.org/llleaderweb/LV/LVDecJan98p123.html