Održana službena primopredaja CO2 inkubatora

12-10-2011

... donacije Udruge RODA laboratoriju Odjela za humanu reprodukciju Opće bolnice Sveti Duh

Dana 11.7.2007. godine u Velikoj dvorani Opće bolnice Sveti Duh održana je službena primopredaja CO2 inkubatora - donacije Udruge RODA laboratoriju Odjela za humanu reprodukciju, sredstvima prikupljenim u akciji Čudesne bebe. Nazočni su bili mr.sc. Berivoj Mišković, mr.sc. Renato Bauman, dr.sc. Sanja Živković Vujisić, prim.dr.sc. Milan Stanojević, lab. tehničarka Željka Stanbolija, med. sestra Jadranka Radovanović, med. sestra Dolores Štefančić , te predstavnice udruge RODA: Renata Jelušić, predsjednica , Ivana Zanze, izvršna direktorica i Alica Hohnjec, voditeljica akcije Čudesne bebe.

Dr Mišković se u ime bolnice zahvalio toplim riječima istaknuvši značaj ove donacije za uspostavljanje daljnjeg rada odjela za humanu reprodukciju. Također je spomenuo važnost Rodinih akcija na području trudnoće, poroda i dojenja.

Dr Bauman je naglasio da odjel nije bio u mogućnosti šest mjeseci obavljati IVF postupke jer se stari CO2 inkubator pokvario, a bez njega IVF postupke nije moguće obavljati, te kako su u ovih mjesec dana od kako je donirani CO2 inkubator u funkciji već obavili preko 50 postupaka što je 20% cijelog prošlogodišnjeg broja.

Dr Vujisić objasnila je kako su upravo takvim, Heracellovim inkubatorima, opremljeni i svi svjetski poznati laboratoriji, te da ta verzija inkubatora ima niz prednosti. Inkubator je veći, što omogućava raspoređivanje posudica s kulturama spolnih stanica i zametaka u unutrašnjosti na način da nije ugroženo preživljavanje. Naime, nije dobro na malom prostoru pohranjivati velik broj kultura. Inkubator nema jedna vrata, nego je podijeljen u šest komora tako da prilikom otvaranja vrata ne dolazi do oscilacije u temperaturi, vlazi i koncentraciji CO2 unutar inkubatora. U unutrašnjosti inkubatora upuhuje se CO2 koji je važan za održavanje stabilne pH vrijednosti hranilišta za staničnu kulturu. Također, smanjena je mogućnost kontaminacije. Zahvalila se u ime laboratorija za humanu reprodukciju.

Voditeljica akcije Čudesne bebe, Alica Hohnjec, istaknula je zadovoljstvo što je donacija uručena upravo Svetom Duhu, bolnici s kojom kao Udruga dobro surađujemo na projektima dojenja i neplodnosti. Još jedanput naglasila je da su sredstva prikupljena malim donacijama članova i simpatizera Udruge okupljenima na internetskim stranicama foruma Udruge, te značajnom donacijom od 17.300 Kn INE d.d. koja je pomogla u samoj završnici i omogućila brzu realizaciju kupnje aparata.

Akcijom Čudesnih beba prikupljeno je ukupno 128.192,91 Kn, od čega je 41.700 Kn utrošeno za kupnju IVF lupe za sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovec, a 84.768 Kn za kupnju CO2 inkubatora za Opću bolnicu Sveti Duh.

Predsjednica Udruge, Renata Jelušić, uručila je službenu potvrdu o donaciji, te još jednom zahvalila svima koji su svojim prilozima i radom doprinijeli ovoj akciji.