Novi list, 14.02.2004. - Pregovori oko proračuna

12-10-2011

U BANSKIM DVORIMA TRAJU ZAVRŠNI PREGOVORI OKO OVOGODIŠNJEG PRORAČUNA
Vlada će povećati porodiljne naknade za 900 kuna
Ministarstvo financija je suočeno sa zahtjevima ostalih vladinih resora koji su za 13 milijarda kuna veći od onoga što je ministar Šuker spreman dati

ZAGREB – Vlada će već u ovoj godini ispuniti jedno od svojih najjačih predizbornih obećanja o povećanju porodiljnih naknada sa 1.600 na 2.500 kuna. Povećanje porodiljnih naknada ugrađeno je, kako doznajemo, u ovogodišnji proračun koji je u završnoj fazi pripreme i oko njega stalno traju konzultacije između Ministarstva financija i ostalih Vladinih resora.
    No, naši izvori iz Banskih dvora otkrivaju da povećanje porodiljnih naknada za 900 kuna mjesečno više ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje. Naime, posljednja verzija proračuna, dogovorena jučer na Vladi, predviđa oko 700 milijuna kuna više za zaštitu obitelji i materinstva, tako da je Vlada osigurala sredstva za vraćanje porodiljnih naknada na razinu iz 2000. godine, prije nego li ih je Vlada Ivice Račana smanjila na 1,6 tisuća kuna.
   
Bojazan od MMF-a

Naš izvor otkriva i to da se u Vladi jedino pribojavaju reakcije MMF-a, koji neće blagonaklono gledati na povećanje potrošnje, odnosno na to što se povećavaju proračunski rashodi za socijalna prava. No, povećanje naknada ni nakon toga ne bi smjelo doći u pitanje, nego bi se eventualno mogao smanjiti iznos za koji se te naknade povećavaju. Vlada od povećanja neće odustati između ostalog ni radi toga što je svoje drugo veliko obećanje o smanjenju PDV-a odgodila na godinu dana. Nekakvu odstupnicu joj ipak daje činjenica da je obećano povećanje naknada do 2,5 tisuće kuna, ali nikada nije rečeno da će naknade biti točno 2,5 tisuće kuna. No, naš izvor procjenjuje da su velike šanse da se to ipak dogodi, jer Vlada već u ovoj godini želi ispuniti obećanje koje je konkretno i koje će u svom kućnom budžetu osjetiti deseci tisuća obitelji.
    Inače, ministrica obitelji, branitelja i generacijske solidarnosti Jadranka Kosor tražila je, kako doznajemo, da se njezinom resoru u proračunu osigura oko 6,8 milijarda kuna. Ministar financija Ivan Šuker je s druge strane navodno bio spreman ponuditi oko pet milijarda kuna, što je ipak povećanje za gotovo pola milijarde kuna u odnosu na ono što su resori ministrice Kosor dobili u prošloj godini.
   
Traženo 13 milijarda više

Koliki će ukupno biti ovogodišnji rashodi, odnosno koliko će država potrošiti do kraja godine nismo uspjeli saznati, ali doznajemo da su ministri tražili čak 13 milijarda kuna više od onoga što im je kolega Šuker bio spreman ponuditi. Pri tome su se gotovo svi pozivali na obveze koje su im ostavili njihovi prethodnici, a koje oni moraju vraćati u ovoj godini. Naši izvori otkrivaju da će konačan iznos tih obveza tek biti poznat, ali da će po svemu sudeći biti značajno veći od spomenutih pet milijarda kuna. Čini se da Vlada neće moći odustati ni od projekta modernizacije Hrvatskih željeznica, jer su, kako doznajemo, svi ugovori vrijedni više od tri milijarde kuna potpisani i obvezujući. Tako je ministar mora, turizma i prometa Božidar Kalmeta u ovoj godini tražio proračun veći od sedam milijarda kuna, a hoće li ga i dobiti bit će poznato sljedećih dana.
   
Tko će dobiti više, a tko manje

Još veći proračun od njega tražio je ministar znanosti i tehnologije Dragan Primorac, kojem je Ministarstvo financija spremno dati 8,2 milijarde kuna, od traženih devet milijarda. Ukoliko Primorac dobije »samo« 8,2 milijarde kuna njegov će proračun biti veći za čak 400 milijuna od prošlogodišnjeg.
    Ministar zdravstva Andrija Hebrang, koji tvrdi da su se u njegovom resoru pojavile najveće obveze, tražio je za sustav zdravstva 18,7 milijarda kuna, što je za čak 2,2 milijarde kuna više od onoga što su mu financijeri bili spremni ponuditi. Ministar Šuker i njegove kolege vjerojatno će sljedećih dana u svojim zahtjevima pokušati pronaći kompromis, a stvar će na kraju presjeći premijer Sanader koji će svojom odlukom zapravo pokazati kakva će biti politika njegove Vlade u ovoj godini. Ukoliko se ostvare najave da će proračunski deficit biti oko 4,5 posto to znači da ministri nikako ne mogu potrošiti do deset milijarda kuna više od onoga što u državnu blagajnu Ministarstvo financija uspije prikupiti u ovoj godini.

Jagoda MARIĆ