Na koji način proizvođači širom svijeta krše međunarodni Pravilnik?

12-10-2011

Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko određuje:

  • Pakiranje ili etiketa na dojenačkoj formuli moraju sadržavati jasno istaknutu poruku o superiornosti dojenja, upute za pravilnu pripremu i upozorenje da je nepravilna priprema opasna po život.
  • Niti pakiranje niti etiketa ne smiju sadržavati sliku dojenčeta niti bilo kakvu sliku ili tekst koji bi idealizirali uporabu dojenačke formule. Pojmovi kao što su “humaniziran”, “majčinski” i slično ne smiju se koristiti.
  • Etikete svih proizvoda u dosegu Pravilnika moraju biti oblikovane tako da pruže neophodne informacije o pravilnoj uporabi proizvoda, ali na način koji ne odvraća od dojenja.

 
O BEBAMA I MEDVJEDIĆIMA

Pravilnik zabranjuje korištenje slika dojenčeta i takve slike su gotovo nestale s pakiranja i etiketa dojenačkih formula. Sada su zamijenjene slikama nježnih plišanih životinja i likovima iz crtanih filmova. Tvrtke bi htjele da vjerujemo da slatki i nježni likovi ne idealiziraju korištenje dojenačkih formula. Međutim, upitno je kakav drugi cilj imaju  topli i nježni osjećaji koje bude takve slike.

Medvjedići i bočice, lajtmotiv Nutricije u Italiji, Rusiji…

                  


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Nestléov Plavi Medo u Baby Fun Showu u Hong Kongu

 

 

 

 

 

 

 

 

Nestléov novi i nametljivi lik Plavog Mede sad se može naći u cijelom svijetu, na etiketama svih njihovih žitarica i ostalom propagandnom materijalu, u raznim položajima i kulturnim kontekstima. U Hong Kongu i Singapuru, Plavi Medo jede zobenu kašu štapićima! U Meksiku se  Plavi Medo može naći i na prometnim znacima. U Singapuru se pak obraća majkama još i prije nego su rodile, pozivajući ih da se pridruže Nestléovom Baby World Clubu iako su baby klubovi u toj državi zabranjeni.

Ovi likovi kasnije postaju sveprisutni u promotivnim materijalima tvrtke i na taj način unapređuju prepoznavanje marke i lojalnost kupaca.

Etikete na bočicama za hranjenje i dudama također ne smiju sadržavati tekst ili sliku koji bi odvraćali od dojenja. No, većina tvrtki i dalje ima etikete sa slatkim životinjama, dječjim licima i majkama koje s ljubavlju hrane svoju djecu na bočicu.

Smeđi medvjedić Rosco može se naći ne samo na etiketama Abbott-Rossove dojenačke formule i follow-up mlijeku, već ga liječnici i majke dobivaju na poklon, a nalazi se i na reklamama i posterima. Njegov je lik postao tako prepoznatljiv da više uopće nije potrebno naglašavati ime kompanije ili proizvoda.

Etikete istih proizvoda razlikuju se od države do države. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se Kôd većinom ignorira, etikete četiriju najvažnijih kompanija koje su prisutne na tržištu – Abbott-Ross, Mead Johnson, Nestlé i Wyeth notorno su promotivne. Iste te kompanije drugačije se ponašaju na tržištima gdje su pravila etiketiranja proizvoda, pod utjecajem Koda, stroža. Jedan od primjera je Gerber, koji je u Brazilu skinuo logo s dječjim licem sa svojih etiketa.

Danoneovi mekani osjećaji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frieslandov medvjedić povećava prepoznatljvost marke

 

 

 

 

 

 

 

 

Upotreba lika Petera Rabbita spisateljice Beatrix Potter na etiketama dojenačke formule Enfamil Mead Johnsona budi nostalgiju mnogih roditelja. U SAD-u, Kanadi i Puerto Ricu, gdje nema ograničenja promociji, beba zečić naslikana je s bočicom dok su u Meksiku i Kolumbiji, gdje postoje neka pravila oglašavanja, bočice izostavljene.


PRERANO

Kod se odnosi na sve proizvode koji se «reklamiraju ili predstavljaju… kao zamjena za majčino mlijeko». Rezolucije koje su uslijedile preporučuju da zamjenska prehrana (dohrana) počne u dobi od šest mjeseci. To znači da se žitarice, hrana u teglicama, sokovi, čajevi i ostali proizvodi ne bi trebali reklamirati za upotrebu prije negoli dijete napuni šest mjeseci.

Nestlé, Gerber, Heinz, Milupa, Danone, Dumex, Friesland i Hipp – svi reklamiraju proizvode za dohranu za upotrebu prije šest mjeseci starosti. Mnoge od tih etiketa prikazuju slike beba i ne pružaju potpune i točne informacije o proizvodu i njegovoj ispravnoj upotrebi.

NEPOŠTENO NADMETANJE

 

Prema Kodu, etikete dojenačkih formula ne smiju sadržavati nikakve slike ili tekstove koji bi idealizirali proizvod kao ni riječi poput «humaniziran», «maternaliziran» ili slične termine. Usporedbe s majčinim mlijekom smanjuju njegovu superiornost prema formuli.

Kompanije koje se ne pridržavaju ovih naputaka su Nestlé, Abbott-Ross, Mead Johnson, Humana, Milupa, Morinaga i Wyeth.

 

 

«Humana» - naziv prozvođača i proizvodne linije impliciraju  ne(moguće) humaniziranje, dok istovremeno uvijek istaknuta bočica na svim njihovim etiketama snažno ojačava kulturu hranjenja bočicom nauštrb dojenja.

Rossov "Similac" postavlja pitanje: slično čemu? (similar=slično, op.prev.)

Kompanije koje proizvode bočice i dudice ponašaju se jednako loše. Avent, Camera, Chicco, Gerber, Japlo, Johnson & Johnson, Mister Baby i Playtex  uspoređuju svoje proizvode s majčinim grudima i bradavicama.


ZADRŽAVANJE INFORMACIJA

Pravilnik izričito određuje da etikete i pakiranja adaptiranog mlijeka moraju jasno istaknuti superiornost dojenja, sadržavati uputstva za pripremu i upozorenje o opasnostima po zdravlje ukoliko se ne pridržavamo uputstava. Za mnoge su majke etikete i pakiranja jedini izvor informacija o hranjenju dojenčeta.

Abbott-Ross, Hipp, Mead Johnson, Milupa, Nestlé, Nutricia i Wyeth ne ispisuju informacije koje Pravilnik zahtijeva na nekim od svojih etiketa i pakiranja adaptiranog mlijeka. Abbott-Ross u Obali Bjelokosti i Tajvanu, Hipp i Wyeth u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Nutricia (Cow&Gate) u Hong Kongu ne prevode nužne informacije na jezik lokalnog stanovništva te tako majkama nije dostupna informacija o proizvodu.


SLIČNO OZNAČAVANJE

Mnoge tvrtke trenutno koriste etikete svoje «follow-up» formule da bi promovirale upotrebu vlastite formule za dojenčad. Nastoje ne raditi razliku između etiketa jer žele tumačiti Pravilnik kao da se odnosi samo na formulu za dojenčad. Nažalost, takva praksa zbunjuje majke. Preuranjeno davanje neodgovarajućeg adaptiranog mlijeka djetetu štetno je za njegov razvoj.VARLJIVE TVRDNJE

Neke kompanije idealiziraju upotrebu svojih proizvoda promovirajući osjećaj povjerenja kroz izjave poput: «Enfamil… formula koja je bliska majčinom mlijeku» (Mead Johnson na internetu: www.enfamil.com). «Možete se osjećati dobro uz Carnation Alsoy» (Nestlé u SAD-u). «Majke vjeruju Nestléu» (u Rusiji). «Prvi izbor liječnika» (Abbott-Ross u SAD-u). Wyeth je otišao toliko daleko da je svoju proizvodnu liniju nazvao «Roditeljski izbor».

Upotrebom zdravstvenih tvrdnji u cilju promocije kvalitete i dobrog zdravlja, etikete Ross u SAD-u tvrde da njihova formula «podržava dobar rast sličan onom dojene djece», dok Mead Johnsonov Enfamil AR tvrdi da je proizvod «posebno namijenjen bebama koje često bljuckaju». Na etiketi Milupinog Conformila 1 tvrdi se da «poput dojenja pogoduje bakterijskoj crijevnoj flori». Etikete Nutricijinog Bebelaca FL u Malaziji podmeću bilješku SZO-a: «Razina hranjivosti udovoljava preporukama SZO-a».

Bočice Playtex u SAD-u ignoriraju dojenje tvrdeći da «nijedan drugi sustav hranjenja nije higijenskiji ili praktičniji», dok Gerberov Disposable Nurser System tvrdi da uključuje «sve što će vam biti potrebno da nahranite svoje dijete».

 

Izvor:
http://www.ibfan.org/english/codewatch/lwtd01/lwtdlabels01.html
Prevela: Jasna T.
Objavljeno: 6. kolovoza 2004.