Moja beba želi (pre)rano prestati s dojenjem! Upomoć!

12-10-2011

Planirali ste dugo dojiti svoje dijete, ali ono se ne slaže s vama. Osjećate se odbijenom? Za početak, provjerite ne radi li se ipak „samo“ o štrajku dojenja.

Ponudit ćemo vam nekoliko savjeta kako dijete privoljeti da nastavi dojiti.

Kada dijete prestane dojiti prije nego što je majka na to spremna, kod majke se često javlja osjećaj odbačenosti i tuge, iako je dijete u potpunosti zadovoljno.

Neki od najčešćih razloga ranog prestanka dojenja su:

  • dodatno hranjenje na bočicu,
  • učestalo korištenje dude varalice, ili
  • izuzetna zainteresiranost djeteta za drugu hranu.

Naravno, možete probati smanjiti ili ukloniti aktivnosti koje ometaju daljnje dojenje i tako probati potaknuti nastavak dojenja.

Ako vaše dijete dobiva bočicu tijekom dana, dok ste npr. na poslu, a starije je od šest mjeseci, vrijeme je da prijeđete s bočice na čašu.

Smanjite korištenje dude varalice. Na taj način, dijete će, kada ste zajedno, biti više zainteresirano za sisanje, jer neće zadovoljiti svoje potrebe uz pomoć bočice ili dude.

Ukoliko ste rano (prije navršenih šest mjeseci) počeli s dohranom, još uvijek možete postupno smanjivati te obroke. Dijete će češće dojiti te ćete tako imati više mlijeka. Upamtite, vaše mlijeko je najbolja hrana za vaše dijete tijekom prve godine života. I nutricionistički i imunološki.

Sljedeće na što bi trebalo obratiti pozornost je ponašanje vašeg djeteta – možda je previše okupirano stvarima oko sebe i jednostavno nema vremena dojiti. To se najčešće događa između šestog i devetog mjeseca starosti. Pokušajte dojiti na tihom, zamračenom mjestu. Može se dogoditi i da se dijete počne češće buditi tijekom noći zbog hranjenja, jer se po noći ne događa ništa vrijedno pažnje. To vam se možda neće svidjeti, ali tako će dijete ipak dobiti dovoljno hrane da prebrodi razigrane dane. Noćno će dojenje biti manji problem ako dijete spava s vama u krevetu.

Učestala noćna buđenja mogu se povezati i s izbijanjem zubića.

Dijete će ponovno često tražiti utjehu na dojci oko prve godine života kad počne stajati, hodati, padati i ozljeđivati se. U isto vrijeme, držat će oko na svemu što se događa oko njega – pametno dijete!

Možda vaše zaposleno dijete siše palac, želi spavati samo i kao tješilice služe mu dekica ili medvjedić? Nije baš uobičajeno za dojenu djecu, ali iznimke potvrđuju pravila, zar ne?

Možda ste trudni i dijete reagira na promjenu okusa i količine mlijeka. U tom slučaju, bit će veoma teško, ako ne i nemoguće, nastaviti dojiti. Imali ste najljepše životno iskustvo maženja s vašom mekom, toplom, mirišljavom bebicom. Naravno da vam to nedostaje! Prijateljice koje to nisu iskusile, neće vas razumjeti. Vjerojatno će misliti da možete biti sretni što ponovno možete spustiti majicu i nastaviti dalje. Nemojte se bojati svojih osjećaja. Potražite utjehu među drugim mamama koje su dojile svoju djecu.

Prevela: Mirela G.
Objavljeno: 7. rujna 2004.
Izvor: LLLI

 

 

 

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr  vlasništvo su udruge Roda, i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail: dojenje@roda.hr  Hvala.