Mama i beba – 24 sata zajedno u rodilištu

12-10-2011

Vjerojatno ste ovih dana šetajući ili vozeći se ulicama vašeg grada, primijetili jumbo plakate mame i bebe na kojima piše "Mama je sve što beba treba". Majkama koje su iskusile ljepotu poroda vjerojatno je sjećanje na mali preslatki zavežljaj i bijele narukvice s brojem izmamilo koju suzu. Drugim ljudima je možda ostavilo u glavi pitanje: "Da, mama je sve - to svi znaju, ali zašto onda jumbo plakat?" Kad bi ljudi bili svjesni koliko je u našim rodilištima česta praksa koju je opisivao početni postav plakata – kad je mama koja je "sve" bila na jednim plakatnim mjestima, a beba koja "treba" bila na nekim sasvim drugim plakatnim mjestima, shvatili bi zašto jumbo plakat. Jer želimo potaknuti i pomoći velik i zahtjevan proces – spajanje mame i bebe u sliku kakva bi trebala biti i u rodilištima: zajedno 24 sata.

Zašto 24-satni zajednički boravak? Jer su poznate njegove brojne dobrobiti: majčina blizina olakšava bebi prilagodbu na vanjski svijet, majka i beba osjećaju manji stres i lakše se oporavljaju od poroda, izrazito je olakšano uspostavljanje dojenja i nema potrebe za nadohranom koja ometa dojenje i izlaže bebu nepotrebnom riziku.

Prve aktivnosti vezane uz razdvajanje imali smo još prošle godine - Udruga RODA je 26. travnja 2006. organizirala prosvjed ispred glavnog ulaza Opće bolnice "Sveti Duh", protestirajući protiv prakse potpunog višednevnog odvajanja djece s novorođenačkom žuticom od njihovih majki, koja se provodila u rodilištu te bolnice. Prosvjedom je zatražena promjena bolničke prakse kako bi se djeci na fototerapiji omogućili što češći podoji, koji bi ujedno ubrzali oporavak djeteta. Prosvjed je rezultirao s tri sastanka vodstva bolnice, uključujući ravnatelja bolnice mr.sci. Mladena Bušića i predstavnica Udruge, ali nije polučio konkretnije rezultate niti donio željene promjene još dugo vremena. Ni jednom sastanku nije prisustvovala voditeljica odjela neonatologije, osoba izravno odgovorna za praksu odvajanja.

Krajem 2006. godine, analiza stanja pokazala je da su se dogodili određeni pomaci u OB "Sveti duh", u smislu da se značajan dio djece sa žuticom počeo nositi majkama na podoje te su kupljeni prijenosni uređaji za fototerapiju žutice (tzv.'biliblankets').

Drago nam je da je došlo do tih pomaka, iako je još uvijek dug put do zadovoljavajuće prakse nerazdvajanja.

Generalno gledajući, stanje u rodilištima u Hrvatskoj, u smislu neodvajanja mama i beba nije zadovoljavajuće. Mnoga naša rodilišta mjesta su propuštenih prilika, gdje se majkama moglo uvelike pomoći da uspiju u dojenju, a razdvojenost, dohrana adaptiranim mlijekom i potkopavanje majčina samopouzdanja učinili su upravo suprotno. Osoblje u bolnicama ne pridaje dovoljno dužne pažnje i podrške dojenju, počevši od toga da se u većini slučajeva uopće ne ponudi majci dijete na prvi podoj unutar sat vremena nakon poroda iako je poznata važnost toga (World Breastfeeding Week). Dok nisu uz majke, djeca se nadohranjuju adaptiranim mlijekom i često tako nahranjena donose majci na dojenje pa se majke teško rješavaju svoje početne prepunjenosti dojki. U nekim rodilištima bebe se ne donose na podoj majci nakon poroda carskim rezom na odjel intenzivne skrbi, niti se majkama dopušta kontakt s bebama koje su na odjelu intenzivne skrbi, makar u pitanju bila samo uobičajena novorođenačka žutica. Takva potpuna razdvojenost zna trajati i nekoliko dana, a poticanje i pomoć u izdajanju također izostaje u tom razdoblju. U nekim rodilištima gdje je omogućen zajednički boravak majke i djeteta, tzv. "rooming-in", on se ne primjenjuje u potpunosti (bebe se odvajaju od majki po noći ili radi pregleda).

Postupnik za tretiranje djece sa žuticom trebao je biti prezentiran i usvojen na Kongresu pedijatrije, a naknadno i usvojen od nadležnog ministarstva. Nažalost, do toga još nije došlo. Osim toga, Grad Zagreb, u kojem se obavi četvrtina svih poroda u Hrvatskoj, a dosad nije imao niti jedno rodilište s titulom "prijatelj djece" koja obuhvaća 24-satni zajednički boravak majke i djeteta, nedavno je proglašen "gradom-prijateljem djece" i voljan je uložiti sredstva za nužne promjene i edukaciju u rodilištima kako bi postao prijatelj djece od samog rođenja.

Sve navedeno potaklo nas je na sveobuhvatno djelovanje. Pokrenuli smo kampanju koja bi s jedne strane senzibilizirala širu javnost i ukazala na nedovoljno poznate probleme i educirala buduće majke o važnosti i prednostima 24-satnog zajedničkog boravka s djetetom, a s druge strane pridonijela sustavnom mijenjanju bolničke prakse razdvajanja djece od majki u hrvatskim rodilištima.

Kampanjom se zagovara:

a) uvođenje 24 satnog rooming-in-a u što veći broj rodilišta u Hrvatskoj

b) omogućavanje dojenja svim majkama koje to žele i koje nemaju kontraindikacija dojenju

c) da u rodilištima koja nemaju 24-satni rooming-in, majkama bude omogućeno podojiti dijete i po noći

d) omogućavanje prvog podoja unutar prvih sat vremena nakon rođenja djeteta

e) omogućavanje redovitih i čestih podoja majkama djece sa žuticom

f) u slučaju nemogućnosti dojenja djeteta koje je na infuziji ili fototerapiji, omogućavanje redovitog izdajanja majkama, hranjenje djeteta izdojenim, majčinim mlijekom, kao i neograničeni pristup djetetu

g) u rodilištima u kojima su djeca u odvojenim sobama, uspostavljanje rutine nošenja djeteta majci na dojenje umjesto hranjenja adaptiranim mlijekom

h) uvođenje prakse dojenja i vraćanja na terapiju djece koja su na terapiji u inkubatoru

i) omogućavanje dojenja majkama koje nakon carskog reza borave na odjelu intenzivne njege i osiguravanje potrebne pomoći za uspostavu dojenja.

Kako bi se pokrenule spomenute promjene Udruga je osmislila niz aktivnosti:

Medicinskom osoblju i roditeljima dijelit će se "Pismo majci i medicinskoj sestri". Na jednoj strani pisma je bebina poruka medicinskoj sestri o izboru majke - da su što manje razdvojene (ili uopće ne, ako je moguće), da slobodno i često doji i ne dohranjuje se adaptiranim mlijekom. Na drugoj strani je poruka namijenjena majkama i objašnjava važnost i prednosti zajedničkog boravka u rodilištu. Letak će se dijeliti na mjestima koja posjećuju trudnice i budući roditelji (ginekološke ordinacije, trudnički tečajevi, rodilišta, trgovine dječjom opremom, "Mama i beba" časopis i sjedište Udruge RODA, a buduće majke će ga moći ponijeti u rodilište i postaviti na stolić kraj svojeg kreveta.

U suradnji s Agencijom za ispitivanje tržišta Biometrika, Udruga je osmislila Upitnik za rodilje čiji cilj je dobiti svježe informacije u vezi s razdvajanjem djece i majki u rodilištima, locirati probleme i razjasniti potrebe. Upitnik je distribuiran u 100-tinjak pedijatrijskih ambulanti širom Hrvatske.

Udruga će u ožujku u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo organizirati i održati javnu tribinu o neodvajanju majki i beba u rodilištu, na kojoj će biti prezentirani najsvježiji podaci spomenutog upitnika o odvajanju/neodvajanju mama i beba nakon poroda.

Jumbo plakati koji su se početkom veljače kroz suradnju naše Udruge i Europlakata pojavili diljem Hrvatske imaju za cilj senzibilizirati i educirati javnost i ukazati joj na štetnu praksu odvajanja mama i beba.

Kako bi se široj javnosti još bolje objasnila važnost i prednosti stalnog i neprekinutog boravka novorođenčadi s majkom nakon poroda, planira se snažna suradnja s medijima, kao i snimanje spota koji bi se prikazivao na programima hrvatskih televizijskih kuća.

Nadamo se moćnoj podršci roditelja i onih koji će to tek postati, kao i šire javnosti. Put od stotinu milja počinje jednim korakom!

 

Objavljeno: 15. veljače 2007.