Korištenje seta za laktaciju

12-10-2011

Ovom je djetetu neophodna dohrana. To je najbolje učiniti uz pomoć seta za relaktaciju jer:

 1. Dijete tako ostaje na dojci i siše.
 2. Djeca sisajući uče sisati.
 3. Majke dojeći uče dojiti.
 4. Dijete i dalje dobiva majčino mlijeko i na taj način pomaže u povećanju proizvodnje.
 5. Dijete vjerojatno neće odbiti dojku kao što bi se vjerojatno dogodilo pri hranjenju na bočicu ili na bilo koji drugi način osim na dojci.
 6. Dojenje je više od majčina mlijeka, dijete i majka ostvaruju neposredan fizički kontakt.

Jedan od načina za uvođenje cjevčice je uvesti ju dok je dijete na dojci, kako je prikazano na ovom filmu. Drugi način je namjestiti cjevčicu uz bradavicu, a potom staviti dijete na dojku i cjevčicu istovremeno.  

Obratite pozornost na djetetov položaj:

 1. Djetetova brada dodiruje dojku, ali je nos slobodan.
 2. Djetetova donja usna prekriva veći dio areole nego gornja usna.
 3. Dijete je nagnuto prema majci.

Ovo je dijete sisalo obje dojke, a nije dobilo dovoljno mlijeka (većinom je grickalo bradavicu – usporedite snimke na kojima djeca učinkovito i neučinkovito sišu). Vrijeme je za dohranu.


Obratite pozornost na sljedeće:

 1. Dojku pomaknemo ustranu tako da se vidi kut djetetovih usta.
 2. Dijete je u blago uzdignutom položaju zbog čega je lakše pronaći kut usta i umetnuti cjevčicu.
 3. Cjevčicu umećemo u kut djetetovih usta.
 4. Cjevčicu gurnemo nazad prema grlu, ali i blago prema gore uz djetetovo nepce.
 5. Mlijeko teče cjevčicom u djetetova usta, ali dijete ne guta (pogledati filmove o učinkovitom i neučinkovitom sisanju). Nešto ne funkcionira.
 6. Majka pokušava s kompresijama, ali to treba činiti dok dijete siše, a ne guta, dok ovo dijete uopće ne guta. Nadalje, kompresije nisu potrebne ako se u isto vrijeme koristi set za relaktaciju.
 7. Nakon 21 sekunde od početka filma, mijenjam položaj cjevčice i sada funkcionira. Dijete siše i guta.
 8. Obratite pozornost da dijete otvara oči kad ponovno počne dobijati mlijeko. Djeca nisu “lijena”; ona reagiraju na dotok mlijeka. Sasvim mala djeca, poput ovog, obično zaspu ako dobijaju nedovoljno mlijeka, a ne samo ako su sita.
 9. Nakon 35 sekundi od početka filma ponovno diram cjevčicu. Ako je dijete dobro prihvatilo dojku, a cjevčica je dobro postavljena, korištenje seta za relaktaciju ne zahtijeva više vremena nego hranjenje iz bočice ili hranjenje uz pomoć prsta. Dohrana uz pomoć prsta svakako nije najbolji pristup ako dijete prihvaća dojku.
 10. Nakon oko 1 minutu od počeka snimke blago povlačim djetetovu bradu prema dolje. Zapamtite, dobar hvat i pravilno postavljena cjevčica su recept za uspjeh ove metode. Povlačenjem djetetove brade prema dolje postižemo da dijete uhvati veći dio dojke.
 11. Nakon 1 minute i 18 sekundi dijete postavljamo u izraženije asimetričan položaj tako što majka pritišće djetetovu guzu podlakticom.
 12. Nakon oko 1 minute i 55 sekundi vidi se da djetetu curi mlijeko iz usta, što znači da nešto nije u redu. Dijete je ispustilo dojku ili se cjevčica pomaknula. Ponovno pomičemo cjevčicu i sve je u redu.

Pogledajte film.