Kongres "Dani dojenja" u Sarajevu

12-05-2012

Kongres "Dani dojenja" održat će se 25. i 26. svibnja 2012. godine u Sarajevu, u hotelu Hollywood. 

Organizatori kongresa su Centar za majku i dijete "Fenix", "Cryo-Save", vodeća europska i svjetska banka matičnih stanica, Udruženje roditelja "DjeCa" i Udruženje za unapređenje dojenja.

Dvodnevni kongres okuplja predavače i predavačice koji su stručnjaci i stručnjakinje za laktaciju i dojenje iz BiH i regije, a namijenjen je zdravstvenim profesionalcima koji se bave zaštitom zdravlja žena i djece. 

CILJEVI kongresa su: 
- Poboljšati praksu potpore dojenju u BiH 
- Zdravstvenom osoblju pružiti najnovija saznanja o laktaciji i dojenju 
- Predstaviti primjere dobre prakse iz Hrvatske, Slovenije i BiH 
- Predstaviti ideju Međunarodno akreditiranih savjetnica za dojenje 
- Uspostavljanje neformalne mreže za potporu dojenju u BiH 

TEME kongresa su: 
- Praksa podrške dojenju 
- Rodilišta prijatelji djece 
- Zdravstvena zaštita žene i obitelji 

Na kongresu će gostovati predavači iz RH koji će govoriti o najnovijim saznanjima o anatomiji i fiziologiji dojke i dojenja, te o mastitisu koji se često javlja na početku dojenja, utjecaju poroda na dojenje , 
definicijama i indikatorima dojenja, važnosti kontakta "koža na kožu" te ulozi primalje u njegovu ostvarivanju. 
Liječnici iz KBC Rijeka govorit će o svom dugogodišnjem iskustvu bolnice koja nosi titulu “Rodilište - prijatelj djece“. 

Bit će govora o načinu hranjenja novorođenčadi u slučaju privremene nemogućnosti dojenja i/ili potrebe za dodatnom prehranom, te o ishrani majčinim mlijekom prijevremeno rođene djece. 

Kako proizvođači dojenačkih formula bezobzirno krše Međunarodni pravilnik o marketignu nadomjestaka za majčino mlijeko, moći ćete čuti iz iskustava iz Hrvatske, sa temom „Velika industrija protiv male djece“. 

Predavači iz regije će govoriti o promociji dojenja na tečajevima za trudnice, najboljim praksama i izazovima promocije dojenja u svijetu i kod nas, praksi podrške dojenju, prehrani dojilja, promociji i značaju dojenja u kućnom okruženju te o IBCLC savjetnicama kao novom vidu potpore dojenju u BiH. 

Neke od tema su vezane za zdravlje dojilja i novorođenčadi pa možete saznati sve o primjeni antibiotika tijekom dojenja, o utjecaju dojenja kod prijevremno rođene djece i stanjima poput hiperbilirubinemije, 
hipoglikemije, neuroloških i porođajnih ozljeda te o povezanosti ishrane djece u prvih 6 mjeseci i pojave bakteriurije. 

"Cryo-Save", vodeća europska i svjetska banka matičnih stanica koja već 3 godine omogućava roditeljima pohranjivanje matičnih stanica, predstavit će potencijal i mogućnosti pohrane matičnih stanica u BiH. 

Raspored tema i predavača :http://www.bhmama.org/images/stories/danidojenjaprogramkompletan.pdf 

Prijave za kongres :http://www.bhmama.org/images/stories/formularregistracija.pdf