Kako započeti s dohranom

12-10-2011

Ako ste sigurni da je vaše dijete spremno za dohranu, vjerojatno se pitate kako bi to u praksi trebalo izgledati. Ne očekujte čuda. Obroci neke djece mjesecima se mjere žličicom dok druga odmah počnu jesti krutu hranu sa zadovoljstvom. Kakvo god bilo vaše dijete, ne zaboravite: do kraja prve godine majčino je mlijeko djetetova osnovna hrana.

Treba li kruta hrana zamijeniti majčino mlijeko?

Ne. Kruta hrana u prvoj djetetovoj godini služi kao nadopuna majčinom mlijeku, a ne kao osnovna hrana ili nadomjestak. Naime, dohrana je uvođenje različitih tekstura u bebinu prehranu, pomoć pri stjecanju novih iskustava i razvoju koordinacije oka i ruke dok beba jede prstima. Vaše mlijeko neka ostane osnovni izvor hrane sve do kraja prve godine, a dojenje na zahtjev osigurat će dovoljne količine mlijeka.

Nuditi krutu hranu prije ili nakon podoja?

Ako je dijete mlađe od jedne godine, neka uvijek doji prije nego što ponudite drugu hranu. Djeca koja ranije počnu s nadohranom i ona koje jedu puno krute hrane često ranije prestanu dojiti.

Ponudite djetetu hranu otprilike jedan sat nakon podoja. Neka jede sve dok ne pokaže znakove sitosti: okretanje glave, zatvaranje usta, udaranje žlicom, želja za odlaskom, pljuvanje hrane... Neka dijete samo odluči kada više ne želi jesti i nikad ga ne nagovarajte da pojede sve što ste mu ponudili, čak i ako se radi o «samo još jednoj žlici». Većina će beba dobro uravnotežiti unos mlijeka i krutih tvari ako se hrane na taj način.

U prvoj djetetovoj godini kruta je hrana samo nadopuna majčinom mlijeku – nikako zamjena. Kada uvodite dohranu, ne mijenjajte raspored dojenja (ako ga uopće imate!). Dojite na zahtjev, a hranu nudite u malim količinama koje ćete postupno povećavati kako se povećava djetetov apetit.

Majčino je mlijeko puno hranjivih sastojaka važnih za zdravlje, rast i razvoj djeteta u prvoj godini. Neke zdravstvene prednosti dojenja izravno su povezane s količinom mlijeka koju dijete dobije: što je veći postotak udjela majčinog mlijeka u prehrani, veća je dobrobit za zdravlje.

Dojenje prije obroka dobar je način za očuvanje zaliha majčinog mlijeka kako bi se prijelaz na krutu hranu odvijao postupno, a beba dobila dovoljno mlijeka.

Zašto dojiti prije obroka:

  • Previše krute hrane prerano često dovodi do ranog prestanka dojenja, željela to majka ili ne.
  • Mnoge bebe koje prvo jedu krutu hranu uzimaju manje mlijeka nakon obroka, čak i ako doje jednako dugo.
  • Ako prvo dojite, ne morate se brinuti jede li dijete previše krute hrane – jednostavno neka jede koliko želi.

S druge strane, hranjenje prije podoja moglo bi biti dobro ako:

  • Pazite da dojenje ostaje primaran izvor hrane ograničavanjem količine i broja obroka krute hrane i postupno povećavate i jedno i drugo.
  • Planirate rani prestanak dojenja (između 6 i 12 mjeseci) ili ste već u procesu odvikavanja.

Gledajte dijete umjesto kalendara!

Ako dijete odbija hranu, pokušajte ponovo nakon tjedan ili dva, možda s drugom namirnicom. Neka djeca sklona alergijama ponekad odbijaju krutu hranu 8 – 9 mjeseci ili čak i dulje.

Koliko često i koja količina?

Polako upoznavajte dijete s krutom hranom. Jednom kada prihvati određenu namirnicu (što može potrajati neko vrijeme), dojite jednako često kao i prije i postupno uvodite nove namirnice. U početku je dovoljno nekoliko zalogaja dnevno, a kako se djetetov apetit povećava, tako povećavajte količinu.

U sljedećoj tablici nalaze se opće preporuke: 

 

Čvrsta hrana

Tekućine

0 - 6 mjeseca

Samo majčino mlijeko.

Samo majčino mlijeko.

Dojite na zahtjev.

Ako dijete želite naučiti piti iz šalice (oko petog ili šestog mjeseca), izdojite nekoliko gutljaja mlijeka i neka se zabavlja.

   6 - 7 mjeseci

Pogledajte tekst na portalu: Je li moja beba spremna za dohranu? Nudite krutu hranu najviše jednom dnevno, istu namirnicu nekoliko dana ili dulje.

Nastavite dojiti na zahtjev. Kruta hrana nije zamjena za dojenje.

Ograničite vodu na GUTLJAJE iz šalice tijekom (ili neposredno nakon) obroka.

Sok nije važna namirnica u prehrani. Ako ga nudite, uvodite ga postupno kao i bilo koju novu hranu i neka ga dijete pije iz šalice tijekom obroka. Najbolje je razrijediti ga vodom i ograničiti dnevni unos na najviše 1,5 - 2 dl dnevno.

7 - 9 mjeseci

Pratite djetetove znakove, osobito ako često doji i ako samo uzima komadiće hrane. Povećajte količinu ako je dijete zainteresirano, ali ne nudite više od dva obroka dnevno.

9 - 12 mjeseci

Pratite djetetove znakove –jednostavno je ako dijete prije obroka doji i većina/sva kruta hrana već je ponuđena kako bi se samo hranilo. Povećavajte količinu čvrste hrane ako je dijete zainteresirano. Pazite da ne dobije više od 25% potrebnih kalorija preko krute hrane do dobi od 12 mjeseci (neka djeca jedu i manje od navedenog s 12 mjeseci).

Ne postoji «recept» kako započeti s dohranom. Slijedite djetetove reakcije, promatrajte ga kada mislite da trebate povećati količinu hrane i pazite da majčino mlijeko ostane najvažniji izvor hrane do kraja prve godine.

Što ako moje dijete odbija svu ili gotovo svu krutu hranu?

Mnoga djeca polako prihvaćaju nadohranu, ponekad prođe i više mjeseci do trenutka kada je potpuno prihvate. Često su to djeca kojima sporo izbijaju zubi ili su osjetljiva na neku namirnicu. Možda ih tijela na taj način štite dok im probavni sustav ne bude spremniji prihvatiti novu hranu.

Neka djeca više vole hranu koju mogu sami uzeti i jesti radije nego da ih hranite žličicom, kao što će mnoga radije jesti hranu s tanjura nego kašice bez okusa ili drugu gotovu hranu za bebe. Nudite raznoliku hranu koju dijete može uzimati prstima i jesti samo, sudjelujući u zajedničkim obiteljskim obrocima.

Možda će vam biti zgodno ostavljati djetetu dostupnu narezanu hranu tijekom dana koju ono može uzimati prstima i tako „pokupiti usput“. Neki roditelji drže različitu hranu u kalupu za led ili muffine. Mala djeca trebaju više manjih obroka nego tri velika obroka tijekom dana.

Budite uvjereni da vaše mlijeko zadovoljava sve djetetove potrebe sve dok ono dobiva na težini i raste kako treba. Kruta hrana u prvoj godine ionako je samo nadopuna majčinom mlijeku koje ostaje glavni izvor hrane do kraja prve godine.

Sve što trebate raditi jest nastaviti nuditi. Ne brinite ako dijete nije zainteresirano ili vam se čini da premalo jede. Vaša je jedina prava odgovornost što nudite i kada, a ne jede li dijete ili ne: to je njegova odluka. Ne hranite dijete na silu, ne pregovarajte, nagovarajte niti ga molite.

Prevela: SuzanaK

Prilagodila: LindaMF

Objavljeno: 13. kolovoza 2007.

 Izvor: Kellymom.com

 

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail adresu dojenje@roda.hr. Hvala.