Izrada pisanica

12-10-2011

Uskrs je najstariji blagdan kršćanstva, on u dušu čovjeka udahnjuje dah proljeća. To je blagdan duhovnog pročišćenja, preporoda. Njime se najavljuje novo bujanje života u neponovljivoj ljepoti.

Među najznačajnije običaje uskršnjeg slavlja spada ukrašavanje jaja. Ukrašavanje jaja aktivnost je u kojoj, zajedno s vama, mogu sudjelovati vaša djeca.

  

Mogu se ukrašavati jaja za jelo, ali i ljuske jaja, dobivene ispuhivanjem. Jaje je vrlo jednostavno ispuhati, prvo ga je potrebno dobro potresti, a zatim iglicom ili nekim drugim tankim oštrim predmetom, napraviti rupicu (2-3 mm) na vrhu jajeta i sadržaj dobro promiješati čačkalicom. Zatim treba rupicu napraviti i na dnu jajeta, a nakon toga, osobi s najjačim plućima u obitelji, prepustiti ispuhivanje sadržaja jajeta.

Tako ispuhano jaje treba i isprati u hladnoj vodi. Napomena – lakše je ispuhati jaje sobne temperature, nego ono tek izvađeno iz hladnjaka. Ovako ispuhano jaje možete i nataknuti (kroz jednu od rupica) na štapić.

Igra s bojama i materijalima može početi.

Dopustite djetetu da isprobava razne boje, nijanse tempera, tuša i sl. Isto tako na jaje možete nanijeti sloj ljepila i umočiti ga u palentu, kavu, pijesak, leću ili sl. Dobit ćete jaja raznih struktura.

Ispuhano jaje možete umotati u platno, ukrasiti perlicama, tilom...pustite mašti na volju.

Primjer: zrnato jaje.
Ispuhano jaje premažite vodenom bojom u boji zrna kojim ćete kasnije prekriti jaje. Zrna mogu biti leća, suhi grašak, raž, pšenica... okrugla zrna graška i leće treba prepoloviti. S ljepilom izvucite osnovne linije i položite zrna. Na kraju možete poprskati bezbojnim lakom.

Za jaja koja namjeravate konzumirati predlažemo vam danas ponovno oživljenu tradiciju bojanja prirodnim bojama koje se dobivaju močenjem ili kuhanjem prirodnih biljaka kao što su:

  • johina kora, koja daje crnu boju
  • kora divlje jabuke, koja daje žutu boju
  • ljuske crvenog luka, koji daje crvenu boju
  • rascvjetale ljubičice skuhane u vodi, koje daju plavu boju
  • špinat, koji daje zelenu boju
  • peršinovo lišće, koje daje žutozelenu boju
  • ruski ili indijski čaj, koji daje smeđu boju
  • cikla, koja daje crvenu boju.

Najbolja prirodna boja je ona dobivena iz kore luka (to je onaj suhi dio kore s crvenog luka - kapule).
Postoje dvije osnovne tehnike - stavite vodu da provri, a jaja bez nekog određenog reda vežite u šaku lukovine i dobro stegnite pa ih spuštajte u vodu. Ovom tehnikom svako jaje ispadne drugačije, šare su nepravilne i neodređenog oblika.
Druga tehnika je da u hladnu vodu stavite što više kora luka (prekrasno ispadne s crvenijom korom) i u hladnu vodu stavite nekuhana jaja. Na laganoj vatri kuhajte 15-20 min. Nakon što su jaja skuhana možete ih premazati (tanko) uljem, što im podiže sjaj.
Jaje prije kuhanja možete ukrasiti s nekim listićem i staviti u najlonsku čarapu. Tako skuhano jaje imat će neobojeni dio u obliku lista.

U oba slučaja dobro je da se jaje ohladi u vodi.

  

 Ako mama ili starije dijete žele probati nešto novo (možete i s kuhanim i s ispuhanim jajima), isprobajte tehniku batika. Osnovno je da se one linije i površine koje trebaju iza bojanja ostati neobojane, tj. sadržavati temeljnu , već danu boju, prekriju na neki način tako da se spriječi prodiranje boje na tim mjestima. Tako se oboji samo dio koji je ostao nezaštićen. Kao sredstvo za pokrivanje upotrebljava se istopljeni vosak. Za tu se svrhu vosak pripremi tako da se rastopi u posudici, pa se u nju umače štapić. Opreznim i jednakomjernim povlačenjem štapića po kori jaja nastaje ornament. Jaje se zatim oboji. Nakon potpuno dovršenog bojanja vosak se vrućom vodom otopi, ostruže ili ispadne. 

Želite li napraviti veliko jaje, najbolja je tehnika kaširanja. Veliki, čvrsti balon napušite (po mogućnosti u obliku jaja) , oblijepite ga trakama papira (novinskog) umočenim u tutkalo , gips ili ljepilo od vode i brašna i ostavite ga da se stvrdne. Stvrdnuto jaje možete bojati i ukrašavati na sve moguće načine. 

Želimo Vam da kroz običaje proslave Uskrsa vaše dijete spozna zadovoljstvo pripadanja i zajedničkog druženja svih članova obitelji.  

Mame Sonja i Jasena
 

Napomena:

Vodite računa da se u dječju prehranu žumanjak jajeta uvodi s navršenih 10. a bjelanjak s navršenih 13. mjeseci starosti.