Izrada gipsanih figurica

12-10-2011

Potrebno:

kalupi za figurice po izboru
gips i voda u omjeru 2:1
posudica za miješanje
škare
bijeli tanki konopac dužine min. 1 m
lijepilo (Drvofix)
boje (tempere)
tanki kistovi
1 štapić dužine 26 cm
2 štapića dužine 15 cm

Izrada:

Prvo u zdjelici pripremite smjesu gipsa i mlake vode u omjeru 2:1. Dobro promiješajte smjesu tako da ne bude grudica i da smjesa bude kašasta. Ulijte smjesu u već pripremljene kalupe. Kalupe za figurice po vašem izboru možete kupiti u trgovinama. Ja sam ovaj put izabrala medvjediće, ali mogu biti zaista najrazličitiji: zvjezdice, mjesec, različite životinjice, cvjetići, srca, ribice,...

Odrežite dio konopca na 4 jednake dužine. Stavite svaki kraj u jedan od kalupa još svježe smjese gipsa. Ostavite da tako pripremljeni kalupi odstoje 5 dana kako bi se stvrdnuli.Zatim iz kalupa oprezno izvadite prednje i zadnje strane figurica te s nožićem struganjem uklonite eventualni višak gipsa.

 
Upotrijebite malo Drvofixa da bi zalijepili dvije polutke koje čine jednu figuricu.

Sada slijedi najzanimljiviji dio - bojanje!


Izaberite žive boje i dajte mašti na volju pažljivo bojajući likove. Najbolje je upotrijebiti tanke kistove koji će vam omogućiti veću preciznost.


Dok se figurice suše, iskoristite priliku za vezanje štapića i konopca kao što je prikazano na slici. Na kraju vam preostaje još privezati same figurice i postaviti ih sve zajedno na odabrano mjesto!


 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremila i izradila: Emy De B.