Izazovi i trendovi u maternalnoj skrbi u Hrvatskoj i Europskoj uniji

17-02-2013


Zagreb, 15. travnja 2013.

Four Points by Sheraton Panorama Zagreb

 

Promjene u sustavima za skrb trudnica i rodilja potrebne su u svim dijelovima svijeta, tako i u Hrvatskoj. No kako približiti želje roditelja te pozitivne i dokazane prakse iz drugih zemalja zdravstvenim djelatnicima iz Hrvatske i šire regije?

Ovogodišnja konferencija, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, prePOROD 2013. - Izazovi i trendovi u maternalnoj skrbi u Hrvatskoj i Europskoj uniji zamišljena je upravo s tim ciljem - da stvori most između struke i korisnica i korisnika zdravstvenih usluga, da svim dionicima predstavi različite prakse kojima je svima cilj zdrava majka i zdravo dijete, cilj koji se može postići odgovarajućim pristupom trudnoći, porodu i babinju, pristupom koji nije uobičajen u Hrvatskoj i u regiji, a trebao bi biti.

Ovo je jedinstvena prilika da se prakse i iskustva stručnjaka i korisnika razmijene na jednom mjestu. Pridružite nam se 15. travnja 2013. u Zagrebu!


Neki su od predavača i predavačica na ovogodišnjoj konferenciji:

Žarko Alfirević, hrvatski ginekolog i porodničar s britanskom adresom, profesor fetalne i maternalne medicine u Bolnici za žene u Liverpoolu, jednom od najvećih rodilišta u Europi. Urednik je Cochrane skupine za trudnoću i porod te predsjednik Znanstvene komisije Europske udruge za perinatalnu medicinu. Ima više od 170 recenziranih publikacija u tražilici PubMed.

Elisabeth Geisel, samostalna primalja iz Njemačke ima više od 30 godina iskustva u primaljstu te je već 21 godinu predsjednica njemačke Udruge za porod (GfG) te jedna od pokretačica Europske mreže porodničarksih udruga (ENCA), gdje je gajila posebne veze s udrugama iz istočne Europe. Jedna je od osnivačica prve kuće za porode u Njemačkoj.

Željka Jelavić, viša kustosica u Etnografskom muzeju u Zagrebu, čiji su istraživački interesi usmjereni na antropologiju tijela i seksualnosti te feminističku antropologiju. Priprema doktorski rad o kulturnim aspketima rađanja.

Eva Macun, dr. med., spec. ginekologije i porodništva na odjelu ginekologije i porodničarstva Opće bolnice Jesenice u Sloveniji. U zadnje dvije godine dr. Macun i kolege uveli su promjene u protokolima u tom rodilištu koji su znatno poboljšali stope intervencija u porodu i poboljšali ishode poroda.

Mira Hemmerich, dr.med., spec.ginekologije i porodništva, voditeljica odjela ginekologije i porodništva u OB Knin, liječnica je koja se zauzima za promjene u rodilištima u korist rodilja.

Irena Zakarija-Grković, dr. med., spec. obit. med, IBCLC, završila je studij medicine na Riječkom Sveučilištu, ali je struku ˝ispekla˝ u Melbourneu gdje je 12 godina radila u kliničkoj praksi, između ostalog kao shared maternity carer, odnosno u timu pružatelja maternalne skrbi. Zaposlena je na Medicinskom fakultetu u Splitu od 2006. godine te radi na sustavnom promicanju dojenja.

Erika Spirić, viša primalja, jedna je od najiskusnijih primalja u Hrvatskoj zaposlena u Općoj bolnici Varaždin. Erika je jedna od djelatnica zbog koje je varaždinsko rodilište dobilo reputaciju kao rodilište gdje se poštuju želje majki.

Nada Matanović, bacc. primalja, zaposlena je u rodilištu pri Općoj bolnici Postojna te sudjeluje na porodima u „primaljskoj kući“ koja se nalazi u sklopu rodilišta.

Zalka Drglin, dr. sc. istraživačica je na Institutu za javno zdravstvo u Sloveniji, konzultantica je za probleme u perinatalnom mentalnom zdravlju te vanjska suradnica studija primaljstva pri Medicinskom fakultetu u Ljubljani. Posebno ju zanima rad s trudnicama iz ugroženih skupina društva.

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski jezik za sva izlaganja.