I trudnice znaju čemu služi pojas

12-10-2011

pojas1Ljeto i godišnji odmori u punom su jeku. Ponovo smo svjedoci jurnjave u smjeru juga, u još većim brzinama, po novim cestama. I vi trudnice hitate zajedno s ostalima put mora, cvrčaka i borovih grančica. No, kako se vozite, jeste li vezane, radite li stanke u vožnji, pijete li dovoljno tekućine?

Vrlo često susrećemo se s konstatacijom kako se nije potrebno vezati u trudnoći, te da je to čak opasno i štetno.

 

 

 

 

Istina je sasvim drugačija: opasno je NE vezati se.

Potrebno je, naravno, paziti da je način vezanja ispravan te da se tim načinom ne ozlijedi beba. Tako donji pojas mora ležati što niže preko kostiju zdjelice koje su inače najjače kosti u našem tijelu, a nikako ne preko trbuha da ne bi prilikom sudara stisnuo uterus i pokrenuo prerano ljuštenje maternice. Vaša beba ima najbolji mogući jastuk, a to je vaš trbuh. Da biste je zaštitili, morate zaštiti sebe ... pojasom za vezanje.

Ukoliko vas pojas zateže ili smeta, možete pokušati nabaviti neki od nastavaka za pojas koji će vam olakšati neugodu. Nažalost, još ih nismo vidjeli na našem tržištu, ali već u Sloveniji, a defitivno u Austriji, možete pronaći više modela.

pojas2            

Ukoliko igrom slučaja zaista budete učesnik neke prometne nezgode, obavezno posjetite liječnika, iako nemate nikakvih simptoma i osjećate se dobro. Kratak pregled neće škoditi.

 

Duge vožnje mogu samo pojačati simptome koji vas inače «uveseljavaju», kao što su grčevi, oticanje i sl. Zato radite kratke stanke barem svakih 90 minuta. Malo prošećite, rastegnite se, napravite vježbice istezanja nogu. Ne zaboravite kraj sebe stalno imati vodu za piće.

Ugodan put i ugodan odmor!

Pripremila: Vedrana M.

Objavljeno: 20. srpnja 2003.