Glazbena terapija za trudnoću i porođaj

12-10-2011

Mnogi se ljudi pri prvom susretu s pojmom glazboterapije zapitaju što je to što glazbu čini učinkovitim terapeutskim sredstvom. Objašnjenja su razna, a ovdje ćemo navesti samo neka od njih. Vibracije zvuka djeluju na sve procese u mozgu i time direktno utječu na kognitivne, emocionalne i tjelesne funkcije čovjeka. Ako ravnu površinu pokrivenu pijeskom tretiramo zvukom, ona će se organizirati u obrasce koji mogu biti lijepi i simetrični ili pak posve nepovezani, što ovisi o frekvenciji zvuka, njegovoj jačini, kvaliteti, izvoru i drugim obilježjima. Pjevanje može na sličan način djelovati na tijelo, opuštajući ga ili osnažujući ga. Zvuk utječe na tjelesne stanice i organe pa ne čudi što su istraživanja pokazala da glazba djeluje na stanje svjesnosti, harmoniziranje desne i lijeve strane mozga, na krvni tlak, cirkulaciju, disanje i druge procese koji se odvijaju u tijelu. Ona utječe na ljudsko ponašanje tako što utječe na mozak i tjelesne strukture, a taj utjecaj može se mjeriti, predvidjeti i identificirati što postavlja temelj za znanstvenu primjenu glazbe u medicinske svrhe. Nadalje, glazba je umjetnost što ju čini posebnim terapeutskim sredstvom. Ne možemo uvijek svoje osjećaje objasniti niti izraziti riječima; ponekad naši unutarnji konflikti nisu dostupni racionaliziranju, ali tada ih možemo istražiti i razriješiti putem glazbenog izražavanja. Zahvaljujući brojnim istraživanjima i dokumentiranom praćenju primjene ove znanosti, danas je glazbena terapija posebna profesija koja obuhvaća niz pristupa, filozofija, metoda i na glazbi temeljenih intervencija.

 

Kako glazbena terapija može pomoći budućim roditeljima i njihovim još nerođenim bebama?

Danas u mnogim zemljama postoje specijalizirani glazboterapeutski programi namijenjeni trudnicama i njihovim partnerima. Ti programi koriste se cijelim nizom raznih glazboterapeutskih metoda, obuhvaćaju i individualne i grupne seanse, a pružaju budućim roditeljima i njihovim bebama mnoge prednosti: od onih bioloških (poput djelovanja na disanje i krvni tlak) pa sve do onih socioloških ( stvaranje osjećaja zajedništva kod trudnice i medicinskog osoblja). Da bi glazbena terapija bila efikasna, nije potrebno da trudnica ima ikakvo glazbeno obrazovanje ni talent. Metode koje se koriste su posve prirodne pa ne izazivaju nikakve negativne popratne pojave, a kako je glazba i inače sastavni dio čovjekovog života i ljudskog društva općenito, pacijenti je izuzetno lako prihvaćaju kao sredstvo terapije.

 

Glazbena terapija pridonosi ugodnijoj i zdravijoj trudnoći.

Ona djeluje na probavni sustav, krvni tlak, cirkulaciju, tjelesnu muskulaturu te pomaže kod stresa, postizanja opuštenosti i ublažavanja depresivnih stanja. To je jako važno s obzirom da se zna kako stres može negativno utjecati na tijek trudnoće i uzrokovati komplikacije te da žene koje su kroz dulje razdoblje za vrijeme trudnoće bile depresivne, rađaju djecu skloniju depresivnim stanjima.

 

Glazbena terapija pomaže u zbližavanju s bebom.

Sluh je prvo osjetilo koje se razvija kod nerođenih beba i one često (npr. udarcima za vrijeme slušanja prejake i neprimjerene glazbe) i same pokazuju koja im se glazba sviđa, a koja ih iritira. Pjevanje trudnice ima smirujuće djelovanje na bebu, a dokazano je i da se kod još nerođene djece razvija određeno pamćenje, te da ona nakon rođenja prepoznaju i rado slušaju glazbu koju su slušala u majčinom tijelu. Temelji za razvoj nekih bebinih sposobnosti postavljaju se još u maternici, a glazba može služiti kao poticaj za što bolji razvoj. Trudnice se pomoću pjevušenja, glazbenih igrica i glazbom vođenih vizualizacija mogu zbližiti s djetetom i stvoriti s njime, još prije rođenja, topao odnos što će pozitivno djelovati na razdoblje nakon poroda i učiniti početak majčinstva lakšim.

 

Glazbena terapija pomaže kod rješavanja psihičkih problema.

Često žene tijekom trudnoće imaju različite dvojbe i strepnje; nije neuobičajeno da se javi strah od majčinstva, poroda, odgovornosti, tuga zbog nekog ranijeg gubitka bebe, problem u odnosu s partnerom i sl. Glazbena terapija pomaže ženama da istraže i izraze negativne osjećaje te da se riješe strepnji i straha.

 

Glazbenom terapijom može se postići pozitivan stav prema porodu.

A to čini iščekivanje poroda ljepšim, a porod ugodnijim. Pomoću vizualizacija vođenih glazbom i drugih metoda žene se mogu riješiti negativnih predodžbi o porodu koje nam nameću naša kultura i odgoj. Istraživanja su pokazala da su trudnice koje su prošle kroz glazboterapeutski program, na značajno pozitivniji način doživjele svoj porod, što može rezultirati ugodnijim i vedrijim početkom majčinstva, pozitivnijim i boljim odnosom prema sljedećoj trudnoći i općem osjećaju zadovoljstva.

 

Glazbena terapija čini porod manje bolnim.

I to na razne načine: glazbene i vibroakustičke tehnike direktno djeluju na smanjenje osjećaja boli, a posebno odabrana glazba ima smirujući učinak pa se tako mogu eliminirati napetost i stres koji bi inače pojačali bol. Nadalje, glazba se u ovu svrhu koristi i kao distrakcija, a kako vibracije zvuka direktno utječu na puls i aktivnost mišića, pomoću njih se također umanjuje bol. Zvukovi služe i kao predmet fokusa, a na pripremama za porod trudnice nauče glazbene elemente doživjeti kao uvjetovane reflekse za duboko opuštanje. Glazba pomaže kod uspostavljanja pravilnog ritma disanja što također olakšava porod, kao i vokaliziranje. Ona potiče i izlučivanje endorfina i na taj način čini rađanje ugodnijim.

 

Glazbena terapija i na druge načine pomaže pri porodu.

Istraživanja su pokazala kako povećava šanse za prirodan porod. Osim toga, ona pomaže ženama da se usklade sa svojim trudovima, da slušaju instinkte koje im tijelo šalje te da osjete da “imaju kontrolu nad situacijom”. Često se za vrijeme različitih faza poroda trudnicama pušta glazba određenog tempa koja im pomaže da dišu u skladu s ritmom trudova.

 

Glazbena terapija pomaže i očevima

da se zbliže s bebom, da istraže svoje osjećaje u vezi uloge koja ih čeka, da se riješe eventualnih strahova, da budu bolja podrška svojoj partnerici, da se osjećaju “uključenijima” u trudnoću svoje partnerice i da sudjeluju u njoj na jedan poseban način.

 

Glazbena terapija priprema i stariju djecu na dolazak prinove.

Neki glazbeni terapeuti održavaju i takozvane obiteljske seanse na kojima sudjeluju i starija djeca kojima se tim putem pomaže da što bolje prihvate dolazak prinove.

 

Glazbena terapija pomaže i nakon poroda.

Omogućava trudnici da bude opuštenija dok doji, pruža joj kvalitetan način odmora i prikupljanja energije za nove obaveze. Koristi se i u neonatalnoj njezi te pomaže stimuliranju beba i razvoju raznih sposobnosti. I nakon rođenja bebe služi za zbližavanje cijele obitelji te pruža zajedničke trenutke zabave.

 

Kako izgleda jedna glazboterapeutska seansa?

To ovisi o cilju terapije i korištenim metodama. Evo nekoliko primjera: ako trudnica ne prihvaća s lakoćom promjene u svom tijelu, glazboterapeut će je potaknuti da se putem pokreta ili plesa uskladi sa svojim tijelom. Ako je nešto boli, terapeut može izabrati zvukove koji direktno utječu na smanjenje osjećaja boli. Ako se želi zbližiti s bebom, mogu se koristiti razne pjesmice i glazbene igrice, a ako je cilj stvaranje pozitivnog stava prema porodu, glazbene će vizualizacije biti od velike pomoći.

 

U našoj su zemlji trenutno u pripremi posebni glazboterapeutski programi namijenjeni budućim roditeljima.

Pripremila: Ajnica