Glas Istre, 30.01.2004. - Sabor - prijedlog Vlade o trogodišnjem porodiljskom dopustu

12-10-2011

PRIJEDLOG VLADE O TROGODIŠNJEM PORODILJSKOM DOPUSTU PODIJELIO OPORBU

Kosor: Davanje majkama najveća investicija u budućnost

Većina oporbenih stranaka bila je kritična prema prijedlogu Vlade, a Davorko Vidović (SDP) nazvao ga je »tricama i kučinama«. Podršku Vladi dali su zastupnici IDS-a i HSP-a

ZAGREB - Većina je oporbenih stranaka jučer bila vrlo kritična prema prijedlogu HDZ-ove Vlade da se majkama blizanaca ili troje i više djece osigura mogućnost trogodišnjeg porodiljskog dopusta. Nazvali su ga neznanstvenim i parcijalnim, te iznijeli bojazan da bi on mogao dodatno udaljiti mlade majke s tržišta rada. Od oporbenih stranaka Vladu su jučer ipak podržali IDS i HSP.
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da je davanje majkama najveća moguća investicija u budućnost Hrvatske, te dodala da je pitanje zaustavljanja negativnog demografskog trenda prvorazredno političko i nacionalno pitanje.
- Podaci na koje upozoravaju hrvatski demografi govore o tome da je prvi put u posljednjih 220 godina, otkako se bilježi broj rođene djece u Hrvatskoj, taj broj pao ispod 40 tisuća, rekla je Kosor. Pojasnila je da ako se nastavi taj trend, za 30 godina u zemlji neće biti radne snage, a za 50 će u Hrvatskoj živjeti čak milijun ljudi manje nego danas.
- Ponavljam, ovo je samo mogućnost koju obitelji mogu koristiti. Dakle, jednostavno rečeno, nitko ne sili niti će siliti ikoga da ostane tri godine doma. Nitko ne sili, niti to ikome u Vladi pada na pamet da prisiljava žene da ostaju kući i rađaju. Najžešći je kritičar predloženih mjera jučer bio dosadašnji ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović koji ih je nazvao parcijalnim i bez znanstvene i stručne utemeljenosti. Dodao je da SDP neće prihvatiti prijedlog jer je ovaj »kontaminiran ideologijom« i temelji se na demagogiji HDZ-a i konzervativnoj ideologiji da je muškarac taj koji radi i privređuje dok je ženi mjesto u kući gdje se treba baviti odgojem djece. Vidović je rekao da bi bilo bolje da je Vlada predložila da se delimitira plaća koju majka dobiva za vrijeme porodiljskog dopusta, te na kraju Vladin prijedlog nazvao »tricama i kučinama« što je, naravno, razljutilo zastupnike HDZ-a.
Vladinim prijedlogom nije bila zadovoljna ni Ljubica Lalić (HSS) koja je zatražila izradu sustave strategije pronatalitetne politike, te se upitala kako to Vlada namjerava zaštititi mlade žene od diskriminacije pri zapošljavanju.
- Zbog problema nesigurnosti očuvanja radnog mjesta mali bi broj majki koristio pravo koje im zakon daje. Dakle, sasvim sigurno povećanje porodiljskih dopusta nije presudan poticaj novog rađanja. Jest kao mogućnost dobrodošao i ta mogućnost treba ostati u sustavu mjera, naglasila je Lalić.
Damir Kajin (IDS) podržao je predložene mjere »jer de facto gotovo ništa ne koštaju« rekavši kako nije bilo nikakvog razloga se 2001. rodiljne naknade za zaposlene žene spuštaju s 2.500 na 1.600 kuna, a posebno ne za ukidanje beneficija za obitelji s tri i više djece. Osim IDS-a Vladu su jučer podržali i HSLS i HSP. Novopečena potpredsjednica Sabora Đurđa Adlešić (HSLS) posebno je upozorila na problem neisplate alimentacija od kojih se više od 80 posto mora utjerivati uz pomoć suda. Ona se zauzela za ustrojavanje posebnog fonda za pomoć samohranim majkama. Zastupnik HSP-a Slaven Letica podržao je prijedlog iznijevši originalnu zamisao da se svako novorođeno dijete u Hrvatskoj dočeka s »paketom dobrodošlice« koji bi se, između ostalog, sastojao od zlatnika, hrvatske i europske zastave, te teksta »Lijepe naše«.
Zlatko CRNČEC