Glas Istre, 04.02.2004. - Udruga "Roda" uputila Apel za uvođenje boljih uvjeta u dječje vrtiće

12-10-2011

UDRUGA »RODA« UPUTILA APEL ZA UVOĐENJE BOLJIH UVJETA U DJEČJE VRTIĆE

Hrenovke i pašteta nisu dobra hrana za djecu

ZAGREB - Bjegovi iz dječjih vrtića češći su od onog što se objavljuje u medijima, vrtiće nitko ne čuva od noćne devastacije pa se osoblje svakodnevno bori s iglama i bocama u dvorištima, a iako većina roditelja radi do 17 sati, velik dio vrtića zatvara svoja vrata upravo u 17 sati. Djeca se u vrtićima od najranije dobi hrane hrenovkama i paštetom jer ne postoje normativi za prehranu po dobnim skupinama, broj djece na jednog odgajatelja veći je od propisanog zbog nedovoljnog broja odgajatelja i dječjih vrtića, liste čekanja na mjesto u vrtiću su nezamislive, a psiholozi, defektolozi i logopedi nisu obavezni dio stručne ekipe jednog dječjeg vrtića, upozorava udruga »Roda - roditelji u akciji« koja je s ciljem hitnih promjena u predškolskom sustavu pokrenula akciju »Za vrtić iz bajke«.
U apelu roditelja, koji se za sada može naći na web stranicama udruge (www.roda.hr) od nadležnih institucija, Sabora, Vlade i lokalne samouprave, traži se donošenje novog normativa u sustavu predškolskog odgoja, osiguranje sredstava za čuvanje vrtića od devastacije uvođenjem čuvarske službe ili bilo adekvatnim ograđivanjem i osvjetljavanjem, sukladno potrebama svakog pojedinog vrtića. Potpisnici apela, a sad ih je već oko osam stotina, traže i da se osigura provođenje kvalitetne i zdrave prehrane djece u vrtićima, te produlji radno vrijeme vrtića sukladno potrebama roditelja.
- Svjesni smo da se razne stručne službe, a pogotovo tete u vrtićima trude raditi najbolje, no u tome su ograničeni objektivnim stanjem u našim vrtićima. Bez podrške zakonske regulative i konkretne financijske pomoći zaposlenici u vrtićima ne mogu mnogo napraviti, ističe Davorka Makorović-Malenica, koordinatorica projekta koji će uskoro izaći iz okvira interneta. - Apel, odnosno peticija uskoro će krenuti na potpis i po dječjim vrtićima u svim mjestima gdje »Rode« imaju svoje podružnice, a moći će se potpisati i u našem središtu u Zagrebu, napominje Makorović-Malenica i ističe veliku važnost da se počne pričati o problematici predškolskih ustanova.

M. CRNJAK