Ginekolog, otac, katolik

16-07-2012

Prenosimo kolumnu prim. dr. med. Gordana Crvenkovića s ladylike.hr.

 

Srijeda je, 17 sati, upravo sam se vratio u stan, sjedim ispod aircondition-a (ljeto se maksimalno trudi da mi pokaže svoje vrline). Jutros sam pročitao sav dnevni tisak, maloprije pogledao sva tri dnevnika. Najčešća vijest i najpročitanija riječ dana je bila - umjetna oplodnja. Nikad kao ovih dana. Na ručku za susjednim stolom, na prvoj stranici dnevnih novina, u drugoj vijesti u svim dnevnicima na dalekovidnici (televiziji, odmah nakon odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, laka im zemlja), u redu na blagajni u supemarketu...

Neću dužiti - ja sam ginekolog, subspecijalist humane reprodukcije i „radim“ umjetnu oplodnju. Umoran sam od tumačenja svakom u restoranu, na blagajni, benzinskoj crpki, sinoć na terasi kafića što je to, kome to treba, kako se radi, kakve su reakcije, kakva su razočaranja, sreća? Ah, i da, katolik sam. Kršten, pričešćen, krizman, vjenčan u crkvi. Tražit ću i posljednju pomast kada osjetim da je došao trenutak, prije nego što odem tamo gdje Svevišnji odredi da mi je mjesto. Otac dva sina, prirodno zanijeta. Želim prekinuti taj umor i reći što o tome mislim.

Ispričao bih Vam svoje 20godišnje iskustvo u radu sa „neplodnim“ ženama (udatim ili ne) koje godinama čekaju osjetiti mučninu, prvo micanja („leptiriće“) djeteta u maternici, sa parovima koji iščekuju prvi plač svoga djeteta, prvi zub, prvu riječ, prve korake, ospice, prvi dan u školi, prvi dječji zagrljaj, prva razočaranja u ljubavi... Nije mi niti najmanja namjera ulaziti i diskutirati o pravno, moralno-etičkim, vjerskim i inim aspektima „umjetne oplodnje“. To ću prepustiti onima koji vole sebe vidjeti u Dnevniku, na prvoj stranici novina, koji uživaju kada ih nepoznati potapšaju po ramenu, kada im kumica na placu doda 2 krumpira više jer je on/ona „onaj/ona pravi/a“. Dat ću tu šansu onima koji se preko ove teme bore za političku poziciju i svoje mjesto pod hrvatskim suncem, koje im ta pozicija garantira. Usput rečeno, svi oni imaju djecu koja su začeta „prirodnim“ putem - blago njima.

Moja iskustva su obogaćena, uz hrvatska, životom i radom u Moskvi, na studiju, i Los Angelesu, na znanstvenom usavršavanju. Dva suprotna politička, gospodarska, vjerska, moralna, kulturna i sva moguća kontradiktorna sustava, koji život čine takvim kakav on i jest.
Liječio sam bjelkinje, Azijatkinje, Latinoamerikanke, Srednjoazijke, Afrikanke, nekoliko Eskimki. Sve su bile drugačije, svaka je imala svoju priču, osobnost, probleme, navike, kulturu.... Ipak, sve ih je vezivalo jedno - nisu mogle SPONTANO, PRIRODNO zanijeti. Svakoj sam pristupao apsolutno jednako. Saslušao bih ih, kao i njihove partnere, primijenio sve dostupne, suvremene dijagnostičke metode. Terapiju prilagodio njihovom zdravstvenom stanju, uključujući socio-ekonomske parametre, i dobi. I zajedno sa njima iščekivao rezultate našeg zajedničkog truda. Sve su željele dijete.
Gledao sam ih izravno u oči, pratio mimiku, osjetio stisak ruku. Bio sam ponosan, i još uvijek sam, što su sa mnom podijelile svoje najintimnije tajne i što sam baš ja odabran da im pomognem. Uz svu danas primjenjivu medicinsku tehnologiju nekima sam i pomogao, mnogima i ne. Ali sam siguran da sam dao apsolutno sve od sebe, svo znanje, ljudskost i humanost da zajedno sa njima dođem do njihovog cilja - djeteta, najvećeg bogatstva. NIKADA neću zaboraviti osmjehe tih žena, suze u očima, drhtavi glas kojima se žele zahvaliti, pogled na izlasku iz ordinacije. Hvala im i obećajem da se neću profesionalno mijenjati. Ni uz sve pritiske politike, crkve, moralnih guru-a, liječničkih lobby-ja!!
Onima koje nisu uspjele zanijeti pak obećajem da ću sve svoje moralne i profesionalne karakteristike iskoristiti da i u njihovim očima vidim suzu radosnicu.

Ovo nije moja ispovijed. Ovo je moj način podrške onima koji ustraju u borbi za srećom. Ovo je moj izraz revolta svima koji vole biti na prvoj stranici novina. Nema predaje! Ne obazirite se na ništa. Odredite svoj cilj, upregnite sve ljudske snage u smislu ostvarenja tog cilja, radite na tome svakodnevno i - uspjeh je zagarantiran!

Sretno Vam bilo! A vjernicima - Bog neka bude uz Vas.

Prim. dr. med. Gordan Crvenković