Drugačiji pogled na intimnu njegu žene

12-10-2011

 

Pola svjetskog stanovništva ima mjesečnicu. Ona je prirodan i zdrav proces. Krv koja otječe tijekom mjesečnice je "životvorna”; ona, u slučaju trudnoće, njeguje dijete koje se razvija u maternici. U mnogim kulturama početak mjesečnice (menarche) vrijeme je svetkovine i slavlja, a mjesečni se ciklus štuje i doživljava kao vrijeme za razmišljanje, mentalnu i duhovnu obnovu te kao simbol ženske moći.

 

 

Nedavno sam vidjela jednu poprilično klišeiziranu reklamu za tampone u kojoj je mlada, zgodna djevojka u kupaćem kostimu, bezbrižna poput ptice, skakutala po pješčanoj plaži. Iako su reklame poput ove vrlo česte kada se radi o proizvodima za intimnu njegu žene, ova mi je osobito privukla pažnju, jer sam baš bila završila prikupljanje podataka za pisanje ovoga članka. Da je scena u reklami bila izraz stvarnosti, a ne fikcija, ta mlada žena bi najvjerojatnije prilikom skakutanja, nagazila na odbačeni tampon neke druge žene ili bi možda otkrila na toj istoj plaži nekog mrtvog ili ranjenog morskog sisavca koji je progutao biološki nerazgradiv plastični sastojak uloška za jednokratnu upotrebu!

Reklama me je nagnala da razmislim malo i o drugim reklamama za tampone i jednokratne uloške. One gotovo uvijek prikazuju mlade, zgodne i zdrave žene koje svojom mladošću, stasom i zdravljem oslikavaju vrline te posebne vrste uložaka ili tampona kojeg reklamiraju. Ne mogu, a da ne pomislim koliko je time iskrivljena slika stvarnoga stanja, jer većina tampona i uložaka koji danas postoje na tržištu ne zagađuju samo okoliš, nego predstavljaju nepotreban rizik za zdravlje žena.

Mnogi su razlozi zašto većina ljudi nije svjesna mogućih zdravstvenih rizika i zašto se malo govori o štetnim posljedicama za okolinu koju uzrokuje upotreba tih proizvoda. Jedan razlog je prevladavajući kulturološki stav koji mjesečnicu povezuje s nečim negativnim i sramnim, nečim što se treba skrivati, što je gnjavaža i izvor nelagode te se time uklanja mogućnost otvorenog razgovora o ovoj temi. Drugi razlog, naravno, počiva na proizvođačima tih proizvoda kojima je u interesu da oni ostanu u što široj i što dužoj upotrebi.

 

Tamponi, ulošci i naše zdravlje

Kemikalije

Od 1918. godine poznato je da se kroz rodnicu različiti toksini mogu apsorbirati u tijelo. Ako upotrebljavate tipičan sanitarni proizvod koji se nalazi na polici većine samoposluživanja, izlažete se kemikalijama, uključujući pesticide, čiji dugoročni utjecaj na zdravlje nije poznat. Izlaganje potencijalno otrovnim kemikalijama, u bilo kojem vremenu, nije dobro, a ako upotrebljavate uloške ili tampone tijekom čitavog svojeg života, izložit ćete vrlo osjetljivi dio svojega tijela tim kemikalijama u neprekidnom trajanju od otprilike šest godina.

Kemikalije koje se nalaze u mnogim jednokratnim proizvodima za njegu tijekom mjesečnice, mogu uzrokovati neugodnu bol i svrab, kao i ozbiljne alergije. To se osobito odnosi na proizvode koji sadrže sintetičke mirise i na nove vrste uložaka koji imaju zaštitni omotač namijenjen većoj moći upijanja. Nedavno su se na tržištu pojavili lubricirani tamponi koji sadrže parabene, sintetičke kemijske tvari za koje se pretpostavlja da imaju učinak sličan estrogenima i koji se povezuju s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak dojke. Britanski proizvođači nisu zakonski obvezni dati popis svih sastojaka proizvoda, tako da mnoge žene nisu svjesne što se ustvari nalazi u proizvodu koji upotrebljavaju..

Sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka (STŠ) je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest koja se povezuje s upotrebom tampona, a koja je prvi put identificirana 1980. godine. Tada se izvjestan broj smrtnih slučajeva povezao s upotrebom jedne vrste tampona s velikom moći upijanja, koji su nedugo nakon toga bili povučeni iz prodaje. Procjenjuje se da su se u razdoblju 1990. – 2000. u Velikoj Britaniji dogodila 22 smrtna slučaja izazvana upotrebom tampona.

STŠ se razvija kada bakterija Staphylococcus aureus proizvede toksin koji se potom apsorbira u krvotok. Točan razlog zbog čega se to prilikom STŠ-a događa nije poznat, međutim ustanovilo se da se javlja povećani rizik od njegove pojave ako se koriste tamponi veće moći upijanja i tamponi koji sadrže sintetičke tvari kao što je rajon. Rizik se može smanjiti čestim mijenjanjem tampona, kombiniranom upotrebom tampona i uložaka te izbjegavanjem upotrebe tampona tijekom noći.

Simptomi STŠ-a se mogu javiti naglo i vrlo često su ozbiljni. Uključuju glavobolju, grlobolju, bol u mišićima i visoku temperaturu. Osim toga, može se javiti povraćanje, proljev, osip, pomućenost i vrtoglavica te nizak tlak. Žene mogu iskusiti samo jedan ili neke od ovih simptoma i oni se ne trebaju javiti u isto vrijeme niti biti dugotrajni.. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, a upotrebljavate tampone, najbolje je prestati sa upotrebom, sačuvati tampon i zatražiti liječnički pregled.

Jednokratni proizvodi za intimnu njegu i njihov utjecaj na zagađenje okoline

Otpad

Prosječna žena tijekom svojega života upotrijebi otprilike 10.000 – 12.000 jednokratnih proizvoda za intimnu njegu. Tampon ili uložak razgrađuje se oko šest mjeseci, a plastični sastojci se uopće ne razgrade. Ovi proizvodi, između ostalog, pridonose povećavanju količine otpada, zauzimaju dragocjeni prostor na odlagalištima, zagađuju plaže i ugrožavaju vodeni svijet.

Samo tijekom 1999. godine u Velikoj Britaniji, svakoga se dana u WC školjku odbacilo oko 2.5 milijuna tampona, 1.4 milijuna uložaka i 700.000 dnevnih uložaka. Zbog upotrebe suvremene tehnike smanjila se količina sanitarnog otpada koja se na kraju nađe u morima, ali istraživanje koje je 2001. proveo Beach Watch pokazalo je sljedeće: na svakom kilometru plaže bilo je više od 14 uložaka ili dnevnih uložaka te četiri tampona.

Dioksini

Dioksini su jedna od najotrovnijih poznatih tvari, a zagađenje dioksinima jedan je od najozbiljnijih problema zagađenja okoline u današnjem svijetu. Stvaraju se pri proizvodnji papirne pulpe koja se koristi za tampone i uloške. U Velikoj Britaniji, pod pritiskom kampanje udruge Women’s Enviromental Network, proizvođači su promijenili metode izbjeljivanja koje se koriste pri proizvodnji ovih proizvoda te su time smanjili razinu stvorenih dioksina. Međutim, oni se još uvijek mogu otkriti u tragovima u otpadnim vodama i u pulpi.

Proizvodnja pamuka

Svi tamponi i neki ulošci sadrže pamuk. Uzgoj pamuka zauzima 5% svjetskih obradivih površina, uzrokuje sve više raširenu eroziju zemljišta i na njegovu proizvodnju otpada 10% svjetske upotrebe pesticida. Osim što predstavlja nepotreban rizik za one koji ih koriste, upotreba pesticida pri njihovoj proizvodnji izlaže trovanju uzgajivače, sakupljače, životinjski i biljni svijet te cjelokupni okoliš.

Polovica količine pamuka koji se uzgaja u svijetu je genetski modificirani pamuk, stoga bilo koji proizvod koji sadrži nebiološki uzgojen pamuk, može biti genetski modificiran proizvod. Prema zakonu koji je trenutno na snazi u Velikoj Britaniji, proizvođači nisu dužni naznačiti da proizvod sadrži GM materijal. Ovakva situacija je moguća unatoč činjenici da nijedno istraživanje nije provedeno kako bi se potvrdilo da proizvodi za intimnu njegu koji sadrže GM materijal, ne predstavljaju opasnost za zdravlje njihovih korisnika.

 

Alternativni pristup

Platneni ulošci za mjesečnicu

Ideja o korištenju platnenih uložaka podsjeća neke žene na davnu prošlost prije pojave jednokratnih, kada su žene tijekom mjesečnice koristile gaze, krpe i slično. Model platnenih uložaka je uznapredovao od tih dana i danas su oni dostupni u različitim funkcionalnim oblicima te vrlo često izrađeni od biološki uzgojenog pamuka. Većina platnenih uložaka se pričvršćuje gumbićima ili "čičkom" ispod gaćica, a neki imaju i prorez u koji se može staviti dodatni uložak ili ulošci za povećavanje moći upijanja. Postoje u različitim veličinama, a budući da se može regulirati debljina uloška, prigodni su i za slabu i za jaku mjesečnicu. Potrebno je šest do dvanaest uložaka, a njihov vijek trajanja je 3-4 godine.

Žene koje koriste platnene uloške ističu njihovu udobnost i mekoću te činjenicu da ne izazivanju sušenje rodnice, svrbež ili iritaciju, kao sto je to često slučaj s jednokratnim ulošcima. Njihova upotreba nije nimalo komplicirana, kao što se to vrlo često pretpostavlja i ne zahtijeva puno više vremena nego što to zahtijeva upotreba jednokratnih uložaka. Dodatno vrijeme utrošeno na pranje i sušenje platnenih uložaka (nije ih potrebno peglati!), slično kao i kod platnenih pelena, višestruko se vraća kada se uzmu u obzir utjecaj na okoliš, smanjena izloženost otrovnim tvarima, unaprijeđeno zdravlje i njihova dugoročna ekonomska isplativost. Postupak održavanja je jednostavan: nakon upotrebe se mogu namakati u plastičnoj posudi s poklopcem te na kraju ciklusa (uz redovitu promjenu vode), oprati sa ostalim rubljem.

Čaša za mjesečnicu

Prva čaša za mjesečnicu je "izumljena" davne 1930. godine, otprilike u isto vrijeme kada su se pojavili i tamponi. Čaša za mjesečnicu je udobna, pouzdana i praktična i vjerojatno nije toliko reklamirana kao tamponi zato jer joj je vijek trajanja oko deset godina; kada bi ušla u širu upotrebu, znatno bi se smanjio profit proizvođača ostalih jednokratnih proizvoda. Počele su se ponovo šire upotrebljavati nakon 1987. godine kada je jedna američka tvrtka proizvela od gume proizvod nazvan The Keeper. Nekoliko godina nakon toga u Velikoj Britaniji proizvedena je prva silikonska čaša za mjesečnicu nazvana Mooncup.

Čaša za mjesečnicu se koristi slično kao i tampon, ali razlika u njihovom djelovanju je u tome da ona sakuplja krv, dok je tampon upija. Čaša se treba isprazniti svaka 3-4 sata. Uklanja se povlačenjem male drške koja se nalazi na dnu čaše. Kada se čaša ukloni, isprazni se sadržaj, čaša se opere u toploj vodi i ponovo unese u rodnicu. Čaša je jednako higijenska kao i tampon, ali se preporuča njezina sterilizacija između ciklusa tako da se prokuha u vodi pet minuta ili opere u stroju za pranje suđa.

Moje osobno iskustvo upotrebe platnenih uložaka i čaše za mjesečnicu donijelo mi je, osim već navedenih prednosti, i jednu prednost koju nisam očekivala: spoznala sam da se moj stav prema vlastitim mjesečnicama promijenio; postao je "mekši" i nježniji. Kao da je upotreba tih proizvoda afirmirala prirodnost i unutarnju ljepotu mojega identiteta žene te me potakla da prihvatim njezinu stvarnost i preuzmem za nju odgovornost na osobnoj i globalnoj razini..

Informacije o alternativnim proizvodima za intimnu njegu mogu se pronaći na sljedećim internet stranicama:

Women’s Enviromental Network
Natural Woman    
Mooncup
Cuddlebabes
Borndirect
Newmoon Pads                        

Hester Phillips promovira upotrebu alternativnih, višekratnih proizvoda za intimnu njegu na Novom Zelandu i u Velikoj Britaniji. Težište svog rada usmjerila je na istraživanja vezana za mjesečnicu i žensko zdravlje.

 

Prevela s engleskog i prilagodila: Saradadevii Hull Jurković
Preuzeto iz časopisa "Juno", broj 4, 2004.