Dr. Jack Newman - Bolest majke ili djeteta

12-10-2011

Tijekom godina previše je žena dobilo pogrešan savjet da trebaju prestati dojiti. Odluka o nastavku dojenja za vrijeme dok majka prima terapiju puno je kompleksnija od pitanja hoće li dio lijeka dospjeti u mlijeko. Potrebno je uzeti u obzir i rizik nedojenja za majku, dijete, obitelj  te društvo u cjelini. Budući da su rizici nedojenja veliki, pitanje dojenja za vrijeme uzimanja propisane terapije svodi se na pitanje je li dodatak male količine lijeka u majčinom mlijeku opasniji od hranjenja djeteta nadomjesnom formulom. Odgovor je – gotovo nikad. Dojenje s malom količinom lijeka u mlijeku je gotovo uvijek sigurnija opcija. Drugim riječima, biti oprezan znači nastavak, a ne prekid dojenja.

Valja upamtiti da prestanak dojenja na nekoliko tjedana može rezultirati potpunim prestankom dojenja, jer postoji mogućnost da dijete više neće prihvaćati dojku. S druge strane, postoje bebe koje odbijaju bočicu, pa je savjet o prekidu dojenja ne samo loš, nego ponekad i neizvediv. Lako je majku savjetovati da izdaja svoje mlijeko za vrijeme terapije dok beba ne doji, ali to nije uvijek lako, praktično, niti moguće izvesti.

Bolesti majke

Svega nekoliko bolesti majke zahtijevaju prekid dojenja. Infekcije u majke najčešći su razlog za koji se predlaže prestanak dojenja. Virusi uzrokuju većinu infekcija, a većina njih najzaraznije su još u vrijeme dok majka niti ne zna da je bolesna. U trenutku kad majka dobije visoku temperaturu ili kad počne curenje nosa, proljev, kašalj, osip ili povraćanje, vrlo je vjerojatno već prenijela virus na dijete. Upravo dojenje štiti dijete od te infekcije, jer se odgovor organizma na majčinu bolest u obliku antitijela nalazi u mlijeku. Moguće je da se dijete razboli od iste bolesti, ali vrlo je vjerojatno da će bolest biti blaža nego da se prestalo s dojenjem. Mnoge se majke ugodno iznenade kad primijete da se dijete uopće nije razboljelo. Upravo je dojenje razlog tome. Bakterijske infekcije, primjerice upala grla, također nisu razlog za prestanak dojenja.

Pogledajte članak o nastavku dojenja unatoč uzimanju lijekova (u pripremi).

Jedina iznimka ranije rečenom jest HIV infekcija majke. Trenutna saznanja su takva da se dojenje generalno ne preporuča HIV pozitivnoj majci, pogotovo ako su rizici hranjenja nadomjesnim mlijekom prihvatljivi. Postoje situacije, čak i u Kanadi, kada je rizik nedojenja dovoljno visok da se dojenje automatski ne isključuje.

Posljednje informacije bile su takve da isključivo dojenje predstavlja manji rizik za zarazu HIV virusom nego kombinirano hranjenje (dojenje + formula). To istraživanje potrebno je potvrditi.

Antitijela u mlijeku

Neke majke boluju od autoimunih bolesti, kao što je idiopatska trombocitopenična purpura, autoimuna bolest štitnjače. Autoimune bolesti karakterizira majčina proizvodnja antitijela protiv vlastitih tkiva. Nekim ženama oboljelim od tih bolesti rečeno je da moraju prekinuti dojenje jer antitijela dospijevaju u mlijeko, pa mogu izazvati bolest u djeteta. To je besmislica.

Većina antitijela u majčinom mlijeku su sekretorna IgA antitijela. Autoimune bolesti nisu uzrokovane sekretornim IgA antitijelima. Čak i kad bi bile, dijete ne apsorbira sekretorna IgA antitijela. Savjet je svakako nastaviti s dojenjem.

Problemi s dojkama

- Mastitis (upala dojki) nije razlog za prekid dojenja. Upravo je nastavak dojenja koristan u slučaju mastitisa i vjerojatnije je da će dojke ozdraviti ranije ako beba doji na zahvaćenoj dojci.

- Apsces na dojci također nije razlog za prestanak dojenja. Iako je operaciju dojke u laktaciji nešto teže obaviti, prekidom dojenja operacija nije lakša, jer se mlijeko stvara u dojci još tjednima po prestanku dojenja. Napomenite kirurgu da ne radi rez oko areola, jer takav rez može dovesti do bitnog smanjenja količine mlijeka.

- Operacije općenito ne zahtijevaju prekid dojenja. Potrebno je postaviti pitanja o nužnosti operacije u vrijeme dojenja. Postoje li drugi pristupi liječenju? Mora li se ta tvorevina (ako je riječ npr. o nekoj vrsti ciste) operirati baš sada ili je to moguće obaviti i za, primjerice, godinu dana? Ukoliko je operacija potrebna baš sada, osigurajte da se rez ne radi oko areole. Čim se majka probudi nakon operacije, moguće je dojiti. Ukoliko iz nekog razloga majka mora prestati dojiti na zahvaćenoj strani, treba nastaviti dojiti na drugoj dojci.  Neki kirurzi, začudo, uopće ne znaju da je moguće dojiti samo na jednu dojku.

- Mamograf je teže očitati ako žena doji, ali svejedno može biti koristan. Pitanje je koliko ranije žena mora prestati dojiti da bi joj dojke izgledale kao da ne doji. Pregled tvorbe koju se treba pregledati opsežnije, moguće je napraviti i ultrazvukom ili biopsijom, ne samo mamografom. Ispitajte opcije sa svojim doktorom. Dajte mu do znanja da vam je dojenje važno.

Nova trudnoća

Nema razloga za automatski prekid dojenja u slučaju nove trudnoće. Nema dokaza da je dojenje za vrijeme trudnoće štetno za vas, bebu u trbuhu ili vaše dojenče. Ukoliko želite prestati s dojenjem, učinite to polagano, u čemu će vam pomoći smanjenje količine mlijeka koje je često povezano s trudnoćom. Dojenče možda samo prestane dojiti.

Bolesti djeteta

Dojenje se rijetko treba prekidati zbog bolesti djeteta. Dojenje bolesnog djeteta olakšava smirivanje djeteta, a smiruje i majku.

- Proljev i povraćanje. Probavne su infekcije rijetke kod isključivo dojene djece, a kašasta, gotovo tekuća stolica, normalna je. Najbolji lijek je nastavak dojenja. Dijete će brže ozdraviti ako nastavi dojiti. Većina se djece potpuno oporavi uz nastavak isključivog dojenja i nisu im potrebne dodatne tekućine ili elektrolitni napici. Iznimke su vrlo rijetke.

- Bolesti dišnog sustava. Medicinski je mit da djeca s respiratornim infekcijama ne smiju piti mlijeko. Bilo to točno ili ne, potpuno je jasno da se to ne odnosi na majčino mlijeko.

- Žutica. Isključivo dojene bebe često imaju novorođenačku žuticu, koja može potrajati do trećeg mjeseca života, iako se često ne vidi žuta boja kože. Novorođenačka žutica je posve normalna fiziološka pojava. Postoje slučajevi nefiziološke žutice, ali niti ti slučajevi, osim rijetkih iznimaka, ne zahtijevaju prekid dojenja. Ukoliko je dojenje uspješno, žutica ne zahtjeva prekid dojenja. Ukoliko dojenje nije uspješno, rješenje za žuticu je popraviti dojenje, što će s vremenom pomoći i smanjenju žutice. S druge strane, ukoliko se i na kratko vrijeme prekine dojenje, teško da će ga biti moguće ponovno uspostaviti. Prekid dojenja nije odgovor, nije rješenje i nije dobra ideja.

Bolesno dijete ne da ne treba dojiti, nego mu je dojenje još potrebnije!

Ukoliko imate pitanje koje nije opisano u članku, nemojte prvo pretpostaviti da morate prestati dojiti. Ne prestajte dojiti. Informirajte se. Majkama se daju savjeti o prestanku dojenja iz razloga koji su toliko besmisleni da o njima ne valja ni razgovarati.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, nazovite SOS telefon za dojenje.

Izvor: http://www.breastfeedingonline.com/9a2pdf.pdf

Prevela: JulijaF

Objavljeno: 18. listopada 2011.

 

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda, i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail adresu dojenje@roda.hr . Hvala.