Dojim! Smijem li na dijetu?

12-10-2011

Mnoge majke nakon poroda razmišljaju kako izgubiti višak kilograma stečen tijekom trudnoće i vratiti se na predtrudničku težinu. Ako ste i vi među njima, možda se pitate smijete li uopće započeti redukcijsku dijetu u periodu dok dojite svoje dijete.

Odgovor je: da! Majke koje doje smiju gubiti na težini, ali se moraju pridržavati nekoliko važnih pravila:

  1. Pričekajte s dijetom dok vaša beba ne napuni najmanje dva mjeseca

Najbolje je ako ne činite ništa namjerno u pokušaju gubljenja na težini sve dok vam beba ne napuni dva mjeseca starosti. Tako će vaše tijelo imati dovoljno vremena da "uhoda" proizvodnju mlijeka i uspostavi ravnotežu između ponude i potražnje. Ukoliko dijetu započnete prerano, možete otežati uspostavu dojenja. Ne zaboravite da dojeći svoje dijete prosječno sagorijevate 200-500 kalorija dnevno pa možete izgubiti 600 do 800 grama mjesečno (što bi vam trebalo biti sasvim dovoljno da se za nekoliko mjeseci vratite na predtrudničku težinu). Neke majke unatoč dojenju preko dva mjeseca ne gube na težini, a poneke čak i nastave dobivati na vagi. U tom slučaju majka bi trebala pojačati svoju fizičku aktivnost i smanjiti unos hrane za otprilike 100 kalorija dnevno.

  1. Dojite na zahtjev

Prema istraživanjima, dojenje duže od šest mjeseci, kao i učestali podoji tijekom dana, prirodni su pomagači u skidanju suvišnih kilograma

  1. Uzimajte najmanje 1500-1800 kalorija dnevno

U periodu dojenja ne biste smjeli konzumirati manje od 1500 do 1800 kalorija dnevno. Tek manjem broju žena će biti potrebno i nešto više kalorija od navedenog prosjeka. Prehrana s manje od 1500 kalorija dnevno nije preporučljiva u periodu dojenja premda jednodnevni nešto manji unos kalorija ne bi trebao utjecati na dotok i količinu mlijeka.

Pazite da bez obzira na ograničeni unos kalorija hrana koju jedete bude bogata vitaminima i mineralima, osobito kalcijem, cinkom, magnezijem, vitaminom B6 i folnom kiselinom.

  1. Održavajte prosjek gubitka težine od 700 grama tjedno

Kada vaša beba napuni dva mjeseca smijete započeti dijetu kojom ćete gubiti do 700g tjedno, odnosno oko 2kg mjesečno. Takva dijeta ne bi trebala utjecati niti na proizvodnju mlijeka niti na napredovanje u težini vaše bebe.

  1. Smanjujte broj kalorija postepeno kroz duži period

Prenaglo smanjenje količine kalorija koje pojedete kroz obroke može prouzročiti smanjenje količine mlijeka. Pretpostavlja se da prenaglo smanjenje količine kalorija dovodi organizam majke u stanje izgladnjelosti i "preživljavanja" pa tijelo reagira na način da isključuje "sporedne aktivnosti" poput - proizvodnje mlijeka.

  1. Izbjegavajte "brzopotezne" dijete

Dijete koje vam obećavaju skidanje nakupljenih kilograma u kratkom roku, npr. sedmodnevne dijete, nikako nisu preporučljive u periodu dok dojite. U tu grupu spadaju dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, dijete na bazi lijekova za mršavljenje i slične. Poznato je da se štetne tvari iz okoline, uključujući dioksin i poliklorirane bifenile (PCB) koje majka unosi u organizam putem hrane talože u njezinom tijelu u masnim zalihama. Više o tome pročitajte ovdje. Prebrzim gubitkom na težini može doći do otpuštanja štetnih tvari te njihovog bržeg ulaska u krvotok, a smatra se da se iz istog razloga povećava i koncentracija štetnih tvari u majčinom mlijeku.

Velika pomoć u učinkovitom skidanju suvišnih kilograma je i redovita dnevna tjelovježba. Poznato je da redovna tjelovježba ima ogroman pozitivan učinak na cjelokupno psihofizičko stanje čovjeka (poboljšana koncentracija i radna učinkovitost, ispravno držanje, pozitivan stav prema sebi, sprečavanje mnogih bolesti...). Neke majke brinu može li njihova pojačana fizička aktivnost utjecati na količinu mlijeka, hoće li mlijeko zbog toga promijeniti svoj okus, te može li beba početi odbijati dojiti. Studije pokazuju da tjelovježba nema većeg učinka ni na količinu, ni na sastav majčina mlijeka. Dokazano je tek neznatno povećanje razine mliječne kiseline neposredno nakon intenzivnog vježbanja najvećim intenzitetom, no u većini slučajeva to ne bi trebalo prouzročiti nikakav problem sa dojenjem.

 

Pripremila: GoranaVF

Objavljeno: 8. studenog 2005.

 

Izvori: lalecheleague.org

kellymom.com/nutrition

 

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail adresu dojenje@roda.hr. Hvala.