Dojenje radi utjehe ili nenutritivno dojenje

12-10-2011

Poznato je da dojenjem dijete može zadovoljiti svoje nutritivne (kao što su potreba za hranom i tekućinom), ali i brojne nenutritivne potrebe (poput utjehe zbog boli ili straha, potrebe za dodirom, maženjem, osjećajem voljenosti, zaštićenosti, spasom od dosade ili vrućine i slično).

Majka sam djevojčice koju dojim na doslovno svaki njezin zahtjev i koja nikad u svom 13-mjesečnom životu nije imala dudu varalicu u ustima. Od prvih dana njezina života opsjedali su me pitanjem zašto joj ne dajem dudu. Svaki put sam se osjećala kao da joj uskraćujem neku primarnu životnu potrebu. Da stvar bude još gora, mnogi pedijatri i razne knjige o odgoju djece, uspavljivanje i umirivanje djeteta dojkom opisuju kao nešto što nikako ne bi trebalo dozvoliti jer "dijete ne smije majčinu dojku zamijeniti za dudu varalicu". Uvijek me zanimalo što je toliko loše u tome što moje dijete, kad se želi smiriti i utješiti, radije siše moju dojku nego komad silikona ili lateksa? Dojka je za nju ljubav, toplina, bliskost, sigurnost, utočište i sigurna sam da je ne doživljava kao – dudu varalicu.

Mnoge majke koje dojku, osim kao izvor hrane i tekućine, koriste i kao sredstvo za umirivanje, barem jednom u svom dojiljskom stažu dožive pitanje zašto svojim bebama uskraćuju dudu varalicu. Savjet kako "dijete nikako ne smije zamijeniti majčinu dojku za dudu varalicu" zvuči prilično ozbiljno, a prijetnja objašnjenjem kako se nenutritivnim dojenjem riskira oštećenje bradavica i stvara kod djeteta loša navika, može za neke od tih majki biti jako demotivirajuća i stvarati osjećaj krivnje.

Zapamtite da čak i konstantno nenutritivno dojenje ne bi smjelo prouzročiti nikakvu bol za majku niti oštetiti bradavice ako je položaj djeteta i način kako obuhvaća dojku, ispravan. Ako vam prečesto dojenje zaista postane neugodno ili bolno, prvo provjerite djetetov položaj na dojci.

Nenutritivno dojenje je inače sasvim prirodna pojava. Sve bebe imaju urođeni nagon za sisanjem. On im prirodno omogućuje da prežive nakon što se rode. Jednoličan ritam pokreta, koncentracija na jednu aktivnost i ugodni podražaj nervnih završetaka, umiruje ih, opušta i čini spokojnim u velikom konfuznom svijetu u kojem su se našle nakon mjeseci sigurnosti i spokoja u majčinoj maternici. Ako dijete želi ostati na prsima iako ste sigurni da više nije ni gladno ni žedno, to samo znači da su mu užitak i potreba za sisanjem vrlo važni i da želi bliskost i sigurnost koju mu na taj način možete pružiti.

Davno prije nego su izmišljene dude i brojni nadomjesci majčinom mlijeku, majčina prsa služila su i za smirivanje i za hranjenje. Žene su ili same dojile, ili su svoju novorođenu djecu davale na podoj nekoj drugoj dojilji. Majčina prsa djetetu su bila dostupna uvijek kada je pokazivalo potrebu za njima, bilo nutritivnu bilo nenutritivnu. Tako i danas one majke koje dojenje izaberu kao primarni način prehrane djeteta i uopće ne koriste bočice, u većini slučajeva ne daju ni dude. Ako im je dijete nemirno i uzrujano, ako je palo i udarilo se, one će mu ponuditi dojku i ono će se gotovo sigurno smiriti i utješiti. Naravno, te se majke osjećaju dovoljno slobodno da, u prvom redu - doje bilo gdje u javnosti bez ikakve nelagode, i drugo – da doje bez obzira na to je li njihovo dijete staro pet mjeseci, godinu dana, dvije ili tri godine.

U društvima poput našeg, u kojima je hranjenje adaptiranim mlijekom na bočicu prihvaćeno kao norma i gdje se dojenje ograničava na godinu dana starosti djeteta, duda je postala neizostavni rekvizit. Ona se koristi kako bi se smanjilo vrijeme koje dijete provodi na dojci, kako bi dijete bilo mirno između dva hranjenja ili u situacijama kad majka pokušava suzbiti plač djeteta.

Ako ste odlučili svojoj bebi ne davati dudu, budite svjesni da će vam se ponekad činiti kako vam je beba "cijeli dan" na prsima. Možda će vam to jednoga dana postati pomalo teško i prezahtjevno, no tada se sjetite da je to samo jedan privremeni i prolazni period. Osjetite li ipak potrebu polako odviknuti dijete od umirivanja na prsima, slobodno to i učinite, ali nikako to nemojte raditi zato što vam netko nameće krivnju ili vas uvjerava da "svako dijete treba imati dudu".

Ne zaboravite da dojenje nije samo hranjenje nego i jedan oblik druženja. Vaša prsa su predivno utočište vašoj bebi, a ne samo mjesto gdje se hrani. Period koji će provesti na njima tek je kratka epizoda, a sjećanja na ljubav, nježnost i sigurnost trajat će cijeli život. Vjerujte da će doći vrijeme kada će vaše dijete naučiti umiriti se i bez vaše pomoći pa uživajte u svakom zajedničkom trenutku.

 

Pripremila: Gorana VF

Objavljeno: 5.travnja 2005.

Izvori:

La Leche League: The Breastfeeding Answer Book

http://www.kellymom.com/

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail adresu dojenje@roda.hr. Hvala.