Depresija u trudnoći

12-10-2011

Postporođajna depresija opće je poznato stanje koje se javlja nakon trudnoće zbog tjeskobe i stresa tijekom prilagodbe života zbog dolaska bebe. Ali, zamislite doživljavati depresiju tijekom devet mjeseci kada vam hormoni divljaju, a vaše tijelo se mijenja i vi se brinete i stvarate novi život.

Npr. u Južnoafričkoj Republici depresija u trudnoći događa se čak jednoj od deset budućih majki (prema podacima Udruge za podršku ženama s postporođajnom depresijom - Post-natal Depression Support Association SA); 30% ovih žena nakon depresije u trudnoći pati i od postporođajne depresije.

Istraživanja pokazuju da depresija u trudnoći može uzrokovati manju porođajnu težinu bebe, preuranjeni porođaj i hiperaktivnost u djece.

Simptomi

Simptomi depresije u trudnoći slični su simptomima bilo kojeg drugog tipa depresije, ali problem je složeniji jer depresija utječe i na dijete. Oboljela osoba može doživjeti samo neke ili sve simptome: slabo samopoštovanje, nedostatak sigurnosti, osjećaj tuposti i praznine, osjećaj krivice, teškoće u koncentraciji i odlučivanju, osjećaj iritantnosti, nestrpljenja, ljutnje i nemira, nemogućnost normalnog spavanja ili jela, nenalaženje užitka u aktivnostima koji su prije bili ugodni,  konzumiranje alkohola, droge ili nikotina, osjećaj straha ili panike bez razloga, nepotrebno okrivljavanje sebe kada nešto krene krivo, želja za ozljeđivanjem sebe ili svojeg nerođenog djeteta, osjećaj smanjene energije, odvajanje od drugih ljudi, bez nade u budućnost, razmišljanje o samoubojstvu.

Što izaziva depresiju u trudnoći i tko je sve ugrožen

Prema dr. Jonathanu Evansu iz Velike Britanije neki uzroci depresije mogu biti isti kao i kod ostalih depresija, kao što su problemi u vezi ili financijski problemi, no mogu postojati i drugi faktori koji izazivaju depresiju u trudnoći, a specifični su za trudnoću (npr. neplanirana trudnoća, kada majka nije sigurna želi li dijete, komplikacije tijekom trudnoće, te opća zabrinutost za zdravlje djeteta).

Hormonalne promjene mogu isto biti faktor koji izaziva depresiju u trudnoći, ali čini se da su posebno rizične sljedeće skupine žena:

  • Žene koje su prije pratile od napada depresije. Predispozicija za depresiju može biti nasljedna.
  • Žene čija je trudnoća neplanirana. Promjena je katalizator za mnoge stvari, ali neplanirana promjena – kao što je neplanirano majčinstvo – može biti jednostavno previše. Drugačija je situacija s ocem koji vjerojatno mora više raditi kako bi izdržavao obitelj, ali majka je ta koja općenito vodi glavnu brigu oko djeteta i čiji se život potpuno mijenja. To može uključivati razne stvari, od otkaza na poslu ili napuštanja školovanja, do preispitivanja vlastitih vrijednosti. Liječnica opće prakse dr. Dawn Harper iz Velike Britanije, koja je i sama patila od depresije tijekom prve trudnoće, kaže: "Trudnica se često osjeća kako će njen život implodirati. Žene koje rade također se pribojavaju gubitka primanja i statusa na koji su navikle."
  • Žene koje pate od komplikacija tijekom trudnoće i žene koje se boje poroda
  • Žene koje se osjećaju usamljeno i ne mogu se obratiti partneru, obitelji ili prijateljima za potporu

Zašto znamo toliko malo o depresiji u trudnoći

Depresija u trudnoći obično se ne prijavljuje i ne dijagnosticira jer se trudnica koja pati od depresije srami svojih osjećaja i misli. Colleen Knutsen iz Udruge za potporu postporođajne depresije (Post-natal Depression Support Association ) vjeruje da većina trudnica nisu ni svjesne da su depresivne. Ona kaže: "Mi dobivamo podjednako poziva od žena koje su u depresiji tijekom trudnoće kao i od onih koje pate od postporođajne depresije."

Depresija tijekom trudnoće često je krivo dijagnosticirana jer se njeni simptomi pripisuju promjenama u hormonalnom ciklusu prije nego promjenama u ponašanju i raspoloženju.

Prema istraživanju koja je dr. Jonathan Evans objavio u British Medical Journal, depresija tijekom trudnoće je čak češća od depresije koja se javlja nakon rođenja djeteta. Istraživanje je obuhvaćalo 9000 trudnica i otkriveno je da je 13,5% žena patilo od depresije tijekom trudnoće, a 10% od postporođajne depresije.

Kako si možeš pomoći

Postoje dva načina liječenja depresije tijekom trudnoće (jednaka kao i za svaku depresiju): prvi je razgovaranje o depresiji i analiziranje emocija (psihoterapija), a za teže slučajeve depresije tijekom trudnoće preporučuju se lijekovi. Najbolji tretman je ponekad kombiniranje obje gore navedene metode, o čemu treba odlučiti stručnjak.

Neurološka studija izrađena na temelju promatranja beba od 18 do 36 mjeseci koje su bile izložene antidepresivima u maternici, ne pokazuju veći rizik sporijeg razvoja inteligencije, jezika ili ponašanja. S druge strane, neliječena depresija dokazano rezultira u lošijem psihičkom razvoju bebe. Treba se napraviti analiza rizika i prednosti: ako je depresija ozbiljna, primjerice, ako majka razmišlja o samoubojstvu, tada su lijekovi najbolja opcija.

Prvi korak u liječenju depresije tijekom trudnoće je prepoznavanje i traženje pomoći. Spomenite svom liječniku opće prakse ili vašem ginekologu i tražite da vas uputi odgovarajućem stručnjaku. Psiholog vam može pomoći pri identifikaciji uzroka depresije i sređivanju vlastitih osjećaja te vas može uputiti psihijatru ako je stanje ozbiljno i trebate lijekove.

Uradi sam

Možda vam nije praktično ili dostupno tražiti odmah medicinsku pomoć? Vodite dnevnik. Siobhan Curham, autorica knjige "Antenatal and Post-natal Depression", potražila je pomoć tek nakon što je pokušala samoubojstvo rezanjem vena žiletom u sedmom mjesecu trudnoće. Vođenje dnevnika i bilježenje vlastitih misli i emocija pomoglo joj je u izliječenju od depresije.

Govorite o tome. Ako osjećate da ne možete razgovarati o ovome s obitelji ili prijateljima, uvijek postoji netko dostupan na brojevima telefona za pomoć tko će saslušati vaše probleme.

Osoba s kojom možete iskreno razgovarati od neprocjenjive je pomoći pri sređivanju vlastitih osjećaja.

Dobra vijest je da većina žena koja pati od depresije tijekom trudnoće, prestat će patiti od depresije kada se beba rodi. Međutim, utješno je znati da je depresija tijekom trudnoće priznato stanje i ako ste vi među onih 10% trudnica koje pate od depresije, ohrabrite se: niste same, potražite i prihvatite pomoć.

Prevela: Jasna H.

Objavljeno: 15. rujna 2005.